logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomożcie Podkrecic Radeona 9550 i procka semprona 2800+ 64

Chief1986 04 Sty 2007 14:10 2105 23
REKLAMA
  • #1 3403955
    Chief1986
    Poziom 10  
    Witam wszystkich mam prosbe do wszystkich jestem zielony w tych sprawach a chcialbym podkrecic sobie procesor i grafike (nazwy w tytule) prosilbym o dokladne instrukcje (jak mozecie nie piszcie skrotami bo czytalem na forach juz rozne posty i nic z tego nie czaje....) byla mowa o biosie i opcjach ukrytych (ctrl+F1) u mnie to dziala i mozna zmieniac Voltaz . odnośnie karty to nie chcialbym wgrywac nowego biosa z 9600 tylko wykrecic co sie da spod windowsa jakims programem tylko nie wiem jakim (mam radiator z wiatreczkeim na karcie ) z gory dziekuje za pomoc wszystkie porady wykorzystam na weekendzie

Dodano po 5 [minuty]:

zapomnialem dodac dokladniejsze info:

karta: Sapphire radeon 9550 128mb(samsung 5ns) 128bit

procesor: Amd Sempron 2800+ 64 256kb L2
  • REKLAMA
  • #2 3404067
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jesteś nie tylko zielony, ale też niezmiernie leniwy.
    Nie przeczytałes następujących wątkow:
    >>> ZANIM ZADASZ PYTANIE, ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT <&
    Radeon 9550 podkręcanie c.d.
    oraz szukarka:
    Znaleziono 23 wyników: +sempron +podkrecanie

Co sprawia, ze jestes ze swoimi pytaniami wyjątkowy, i wszyscy dla ciebie trzeba pisac od nowa?
  • #3 3409083
    edy27
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Musisz wejść sobie w bios płyty głównej podczas startu komputera i nacisnąć Delete

i wejdziesz wówczas w bios

i tak w którejś zakładce zależnie od twojej płyty głównej będziesz mógł podkręcić sobie procka

A karte graficzną możesz podkręcić sobie jakimś programem np . ATI Tool
  • REKLAMA
  • #4 3409659
    Chief1986
    Poziom 10  
    ok moze sie troche wyglupilem z zakladaniem nowego tematu ale mam jeszcze jedno pytanie ustawilem w ATI tray tool-sie GPU na 370 i pamieci na 425 i zaraz po wejsciu do gry np COD2 resetuje mi sie VPU macie pojecie co to moze byc?? (na fabrycznych dziala lux)
  • #5 3410621
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    no ze przekreciles karte czasami ze przejdzie 3dmarka na jakis ustawieniach nie znaczy za napewno bedzie dzialac we wszystkich grach
  • #6 3411505
    Chief1986
    Poziom 10  
    hmm czy to mozliwe ze trafilem na taki felerny model??
    370 mhz na gpu to chyba jeszcze nie jest kres jej wytrzymałości i mozliwości...
  • REKLAMA
  • #7 3411717
    Linoge
    Poziom 27  
    eh zero zangazowania ...
    moze warto poczytac jakies topici o tej karcie ze moze trzeba poprawic chlodzenie dodac jakis nawiew albo cos w tym stylu zmienic paste ?
  • #8 3415950
    Chief1986
    Poziom 10  
    Udało sie wystarczylo zmienic sterowniki na Omegi i teraz śmiga :p a na karcie mam chlodzenie dobre bo mam radiatorek i wiatrak i jak dotykam karty z drugiej z gory to nawet bardzo CIepla nie jest.... jechalbym jeszcze dalej z kreceniem GPU ale programi Ati TRay Tools maksymalnie wyciska 375 MHz....
  • #9 3418966
    123456otras
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    W ati tray tools mozna i nawet do 1000mhz krecic procesor(moze przesadzam) ale można zmienic w opcjach programu ustawienie do ilu % można podkrecać.

Podaj jaki masz model 9550?

ja mam gigabyte i lece z niego 499/290
  • #10 3421145
    Chief1986
    Poziom 10  
    123456 Otras mam radeona sapphire 128/128 (pamieci samsung 5ns) i w ati tray tools moge gpu podkrecic tylko do 375 bo dalej juz sie skala konczy... a jak lecich na 499 GPU to nie grzeje Ci sie karta?? bo u mnie w sumie po kilku godzinach pracy i gier jak dotykam karty to nawet nie jest bardzo ciepla ani rdzen ani pamieci... wiec mysle ze moznaby cos jeszcze wycicnac z niej tylko nie wiem czemy skala sie konczy juz moze trzeba jakis inny programik??

i mam jescze jedno pytanie jak podkrecam procesor w biosie i zmieniam tylko nieco Cpu frequency np z 200 mhz do 225 (z 1600Mhz na 1800) i zadnych innych ustawien nie ruszam czy moze to wplynac na stabilnosc... (bo cos kiedys slyszalem ze trzaba podkrecac procesor synchronicznie z pamieciami)
  • REKLAMA
  • #12 3436480
    Chief1986
    Poziom 10  
    Linoge - domyślam sie ze mozna wiecej nawet duzo wiecej.... ale ja mam standardowe chłodzenie i jak pocisne wiecej niz FSB 240 to lekko juz zaczyna sie grzac wiec zanim cokolwiek wiecej zrobie musze chlodzenie zmienic... a tak przy okazji... jaka jest maksymalna stabilna temperatura tak zeby nie przesadzic...
    Pozdrawiam

Dodano po 13 [minuty]:

aha zapomnialem LINOGE czy jak podkrecales na tak wysoka czestotliwosc to czy zmieniales napiecie?? bo ja mam raczej biedny zasilacz i chyba wolalbym napiec nie ruszac a znowu bez zmiany napiec to chyba za daleko nie pojade z podkrecaniem ??
  • #13 3436711
    Linoge
    Poziom 27  
    to ustawienia na codzien, napiecie podniesione na 1.6v do testow ~1.8 :) swojego bez zmiany napiecia nie testowalem szkoda mi bylo czasu ;]
  • #14 3439481
    Chief1986
    Poziom 10  
    no wlasnie czyli volty sa kluczowe a zapewne na zasilaczu Megabajt 300W czy cos takiego to nawet lepiej nie probowac czegokolwiek zmieniac...

Pozostaje Inwestycja w nowy zasilacz chyba....
  • #15 3439815
    Linoge
    Poziom 27  
    ja uzywam tagana380 i wc wiec narazie problemow z zasilanie i odbieraniem ciepla nie mam ;]
  • #16 3442712
    złoty
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 4
    Kolego przy tak dużym procesorze nie ma sensu podkręcanie ponieważ możesz go uszkodzić i po podkręceniu mogą wystąpić komplikacje
    ale jeśli byś podkręcał to 3% można bez żadnej zmiany chłodzenia a po wyżej musisz zmienić chłodzenie na mocniejsze
  • #17 3443595
    Linoge
    Poziom 27  
    te procki lataja na ~2.3 na boxowych coolera bez problemu ;] uszkodzic a niby jak ?
  • #18 3452560
    Chief1986
    Poziom 10  
    a czy moze byc taka sytuacja ze jak mam ten procek podkrecony z 1600 MHz na 1840 MHz (fsb 230) temperatura po kilku godzinach nie przekracza 35 stopni a przy grach powiedzmy NFs carbon co chwile mi sie komp wiesza tak na 5 sek i potem leci dalej ale wyskakuje mi komunikat ze rdzen karty zostal zresetowany (VPU recover) nawet jesli karte mam podkrecona i kilka procent natomiast jak podkrecam sama karte a procka zostawie na fabrycznych to wtedy moge leciec na karcie nawet do 400Mhz i chodzi dobrze (wiecej nie probowalem) moze to byc wina zasilania?? (Megabajt 300W)
  • #19 3463528
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Podstawa przy wybieraniu R9550 są 2 zasady:
    -Szyna musi być 128 bit
    -Zaleca się nabywanie modeli z pamięciami < 5 ns

dodaję mały bonusik w załączniku
    Załączniki:
    • Radeon 9550.doc (248.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 3465974
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Na 80% to zasilacz. Bez wahaia mówię że Megabajty to shit. Twoja grafika swoje ciągnie, natomiast semprony64 są dosyć energooszczędne. Polecam z najtańszych np. serię ModeCom FEEL350ATX około 65 - 70 złociszy. Ma on też wiatraczek z czujnikiem który nie ciągnie na maxa kiedy PSU jest zimny. Polecam.
    PS Też mam sempronka 2800+ 64bit i chodzi mi na 2.35 Ghz, przy czym do boksowego chłodzenia dodałem aktywny regulator obrotów na LM317 i termistorze. Nie poci się powyżej 42st., mógłby być jeszcze zimniejszy ale to wina taniej i niewielkiej obudowy. Może se tunel założę ;) nie wiem po co ale zawsze coś.
  • #21 3467088
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    NIGDY W ZYCIU NIE BIERZ FEEL'a!!! Ja jestem sojusznikiem fortron'a, cena nie wysoka, a osiagi porownywalne z chieftec'iem (w koncu budowane z jego czesci)
  • #22 3476475
    adrus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    ja mam oryginalnego boxa i leci mi na 2,4Ghz wiecej juz sie nie da i temperatura srednio 26C a po grach 31c.
  • #23 3477143
    Chief1986
    Poziom 10  
    El liero> bylem pewny ze mam na karcie pamieci samsung 5ns ale po wczorajszym dokladnym sprawdzeniu znalazlem cos takiego (TC40) z tego co wiem to sa to pamieci samsunga 4ns czyli chyba te lepsze ale z tego co wszyscy mowia to zasilacz gra wielka role w podkrecaniu... Wielki dzieki wszystkim ktorzy mi pomogli pomoc wykorzystana teraz bede sie rozgladal za jakims sensownym zasilaczem... z opowiadan roznych ludzi sklanialbym sie pod FORTRONA

Pozdrawiam wszystkich w razie jakich dalszych pytan bede pisal dalej i z gory prosze o pomoc..
  • #24 3534740
    Chief1986
    Poziom 10  
    Witam ponownie zaopatrzylem sie juz w nowy zasilacz... mam jeszcze jedno pytanko odnosnie podkrecania procka... mianowicie: Czy wszystko bedzie stabilnie chodzic jezeli bede podkrecal w Biosie tylko FSB (oczywiscie do pewnej granicy) bo kiedys cos czytalem ze trzeba cos zmieniac jakies HT i jakies zgary pamieci... bylbymwdzieczny jak ktos moglby mi napisac czy nic nie sfajcze jak bede podkrecal samo FSB?? z gory dzieki
    POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora AMD Sempron 2800+ 64-bit oraz karty graficznej Sapphire Radeon 9550 128MB z pamięciami Samsung 5ns. Procesor można podkręcać poprzez zmianę częstotliwości FSB w BIOS-ie, bez konieczności synchronizacji z pamięciami na platformie Socket 754. Stabilne podkręcanie do około 2,3-2,4 GHz jest możliwe na standardowym chłodzeniu, jednak dalsze zwiększanie częstotliwości wymaga lepszego chłodzenia i podniesienia napięcia CPU (np. do 1,6-1,8 V). Podkreślono znaczenie jakości zasilacza – zasilacze marki Megabajt 300W są niewystarczające i mogą powodować niestabilność systemu, zwłaszcza przy podkręcaniu GPU i CPU. Zalecane są zasilacze Fortron lub Tagan o mocy około 350-380 W z aktywnym chłodzeniem.

Karta Radeon 9550 może być podkręcana programem ATI Tray Tools, jednak w przypadku modelu Sapphire z pamięciami Samsung 5ns maksymalne stabilne taktowanie GPU to około 375 MHz, a dalsze podkręcanie powoduje resetowanie VPU w grach. Zmiana sterowników na Omega poprawiła stabilność. Wskazano, że chłodzenie karty jest ważne, a dodatkowe poprawki jak zmiana pasty termoprzewodzącej lub lepsze chłodzenie mogą pomóc. Warto wybierać modele Radeon 9550 z 128-bitową szyną pamięci i pamięciami o czasie dostępu poniżej 5 ns (np. Samsung 4ns).

Podsumowując, stabilne podkręcanie wymaga odpowiedniego chłodzenia, dobrego zasilacza oraz ostrożnego zwiększania napięć i częstotliwości. Problemy z resetowaniem VPU i niestabilnością systemu najczęściej wynikają z niewystarczającego zasilania i zbyt agresywnego podkręcania GPU. Podkręcanie CPU tylko przez FSB jest możliwe i bezpieczne do pewnego poziomu, bez konieczności zmiany ustawień HT czy pamięci na platformie 754.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA