logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer samochodowy z wbudowanym wzmacniaczem poza samochodem/w domu

hudo 02 Kwi 2024 05:01 600 2
REKLAMA
  • #1 21028617
    hudo
    Poziom 1  

Od pewnego czasu po sprzedaży samochodu marnuje mi się w domu subwoofer aktywny. Chciałem tchnąć w niego drugie życie zamiast sprzedawać, bo przydałby się do wzmocnienia audio na letnie imprezy.

Model suba to TS-WX300A: https://www.pioneer-car.eu/pl/pl/products/ts-wx300a/specifications

Planowany zasilacz do wpięcia w niego: https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-zasilac...rame-led-12v-dc-500w-41a-natynkowy-9421694680

Zasilacz o parametrach 12V DC 40A 500W. Mam jakieś podstawowe pojęcie jak to zdrutować, żeby wzmacniacz samochodowy działał bez sygnału z radia, jednak nie jestem pewien czy zasilacz będzie z nim współgrał. Głównie martwi mnie reklamowana maksymalna moc 1300W (dużo się naczytałem o chwytach marketingowych na ten temat, ale nie jestem do końca pewien czy potrzebuję aż tak mocnego zasilania, czy zasilacz dobrany pod RMS 350W wystarczy).
    Na wzmacniaczu bezpiecznik 20A. Czy potrzebowałbym dorzucać na kablach dodatkowy, czy powinno to działać jak to mówią "as is"?

Panel kontrolny subwoofera aktywnego Pioneer TS-WX300A z bezpiecznikiem 20A

Z góry dzięki za porady i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21028639
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    może po pierwsze nie ulegaj marketingowi, czemu?:
    - jeśli toto miało być oddawać 1300W (w klasie D gdzie sprawność jest dość duża) to pobór prądu przy 12V przekracza 100A, czy i jaka normalna instalacja w samochodzie to wytrzyma.
    - 1300W (zapewne tylko w piku) to już dawno byśmy nie rozmawiali jeśli udałoby się to otrzymać w puszcze samochodu
    - aby zasilić końcówkę mocy o tej deklarowanej mocy należy użyć przetwornicy bo z 12V żadnej takiej mocy nie uzyskasz (nawet 10%), czyli dochodzi przetwornica, dodatkowe straty mocy, wyobraź sobie jakie tam muszą być cewki i kondensatory dla takiej mocy, itd.
    - wzmacniacze w klasie D mają przeważnie tę cechę że oddają dość akceptowalny "dźwięk" przy stosunkowo niewielkiej mocy (zakładam u ciebie że to jest poziom 100W) powyżej to już bardzo dobre generatory zniekształceń, sam używam ich w procesorze efektów (tylko bo do słuchania muzyki wg. mnie się nie nadają).
    Reasumując, celuj w moce rzędu 100-200W a nie te absurdalne wartości, dobrze jak zastosujesz zasilacz z zapasem mocy więc 500W wydaje się sensownym minimum, zwłaszcza jak chcesz nagłaśniać imprezy ogrodowe.
    - masz bezpiecznik 20A wiec toto pobiera 12x20=240W wiec jak odda 200W to bedzie super.
    Może jedna uwaga, wzmacniacz klasy D = zasilacz impulsowy i planujesz zasilacz to z drugiego zasilacza impulsowego, tu mogą się pojawić trudności, niespodziewane sprzężenia czy zakłócenia. Zasilacz musi być dobrze/bardzo dobrze filtrowany.
    Pozdrawiam
  • #3 21028644
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Lepiej aby zasilacz miał napięcie w okolicach 15V, a prąd - jak masz bezpiecznik 20A to i zasilacz z małym zapasem by wystarczył. Chyba, że to będzie totalny chińczyk to razy 2...
REKLAMA