logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tokarka do 7000 zł na start - Tytan 750 czy inne modele?

Majsterkowicz15 03 Kwi 2024 23:49 1917 5
REKLAMA
  • #1 21031521
    Majsterkowicz15
    Poziom 4  
    Witam. Mam problem z zakupem tokarki . Ma ona służyć do toczenia przeważnie kół pasowych do średnicy max 210 mam, jakiś innych detali np. tulejek. Element obrabiany nie będzie przekraczał 1 m. Ps nigdy nie toczyłem chcę się nauczyć. Kwota za używaną Max 3000 zł a za nową 7000 zł (bo na raty można nową). Co sądzicie o Tytan 750?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21032117
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3799
    To bardzo uproszczona maszyna, nadająca się wyłącznie dla amatora-majsterkowicza
    do niewielkich gabarytowo jednostkowych przedmiotów. Typowym problemem jest tych maszyn bardzo niska precyzja, nienajlepsze materiały, złe spasowanie elementów, niewielka sztywność konstrukcji, wady montażu, czy pojawiające się problemy pod dużym obciążeniem. Jeśli zamierzasz używać tego do typowych prac usługowych, to zdecydowanie sobie odpuść Zamiast tej chińskiej zabawki, zdecydowanie lepszą propozycją jest zakup porządnej używanej tokarki, najlepiej z silnikiem trójfazowym. Poza uniknięciem usuwania wszelkich wad wrodzonych i wyższą dokładnością obróbki, każdą robotę wykonasz po prostu zdecydowanie szybciej i prościej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21032341
    Majsterkowicz15
    Poziom 4  
    Ok. Typowo usługowo to nie będzie pracować tylko dla siebie i ewentualnie znajomym coś zrobić bo jak pisałem uczę się a dokładnie na ślusarza. Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanej tokarki? Taka była by ok ? Zielona tokarka do metalu TUM 25 w ogłoszeniu online, cena 7900 zł.
  • REKLAMA
  • #4 21032418
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Majsterkowicz15 napisał:
    . Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanej tokarki?

Zabrać ze sobą na oględziny znajomego tokarza, sam nie wychwycisz luzów suportu, stopnia zużycia łoża i innych możliwych usterek.
    Taka tumka jak pokazałeś to bardzo dobry wybór o ile sprawna. To wręcz niebo a ziemia wobec chińskich śmieci. Sądzę że tej klasy nowa tokarka musiała by powyżej 100 tysięcy kosztować.
  • REKLAMA
  • #5 21032817
    Majsterkowicz15
    Poziom 4  
    Znajomego tokarza to niby nam na następnej ulicy ale nie wiem czy chciałby pojechać też to starszy człowiek 63 lata w zawodzie zakup planuję gdzieś maj lub czerwiec. Wiem że tokarki TOS są dobre, ale w porównaniu do TUM są droższe. Tylko pytanie jak to przetransportować w tani sposób.
  • #6 21033171
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Majsterkowicz15 napisał:
    Znajomego tokarza to niby nam na następnej ulicy ale nie wiem czy chciałby pojechać też to starszy człowiek 63 lata w zawodzie

Bardzo dobrze, starej daty fachowiec to fachowiec dobry.
    Majsterkowicz15 napisał:
    pytanie jak to przetransportować w tani sposób.

HDS wynająć.
REKLAMA