logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 3 1.6 1996 z LPG gaśnie po przełączeniu na gaz - przekaźnik paliwa

taktak01 04 Kwi 2024 22:03 303 4
REKLAMA
  • #1 21032951
    taktak01
    Poziom 2  
    Po zimowym postoju pod chmurką Golfa 3 1.6 1996r z LPG postanowiłem przejechać się dziadkiem, lecz natknąłem się na dziwny problem, gdyż po przejechaniu około 1 km przełączył się na LPG i nagle zgasł. Po ponownym przekręceniu kluczyka w stacyjce nie dochodził prąd do centralki LPG oraz pompki paliwa. Po odczekaniu chwili z wyciągniętym kluczykiem słychać charakterystyczne pstryknięcie w przekaźniku i problem nagle znika, lecz tylko do ponownego uruchomienia.
    Może ktoś mnie nakierować, gdzie szukać przyczyny, aby nie wymieniać wszystkiego po kolei?

• REKLAMA
  • #2 21033046
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Co to za instalacja, jaki sterownik?
  • REKLAMA
  • #3 21033530
    taktak01
    Poziom 2  
    Nie jestem pewien w 100%, lecz wydaje mi się, że to IV Generacja. Dla pewności wrzucam foty.

Silnik samochodowy Volkswagen 1.6 w komorze silnika. Zdjęcie silnika samochodu Volkswagen z oznaczeniem 1.6. Naklejka na jednostce sterującej Elpigaz Injection Sequential Stella Nord. Część mechaniczna z rurkami i kablem elektrycznym Naklejka z napisem Vega-i i numerem 367969 na metalowej części.
  • REKLAMA
  • #4 21034302
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21034361
    taktak01
    Poziom 2  
    Auto stało nieruchome całą zimą pod chmurką i wszystko było dobrze do samego końca. Przewód zasilający jak i minusowy sterownika czyściłem przy klemach. Kostki przy sterowniku wyglądają wręcz bardzo dobrze. Jedynie od czujnika temperatury reduktora było 5cm przegrzanego przewodu, gdzie go skracałem i zastosowałem chwilową kostkę, jak widać na zdjęciach. Przekaźnik pompy paliwa również nie zaśniedział.

Golfina normalnie jeździ, i przełącza się na gaz. Tylko po wyłączeniu stacyjki trzeba czekać, aż przekaźnik zaskoczy, co widać na filmiku.
    Bardziej obstawiam jakiś czujnik zalany bądź zaśniedziały przy silniku. Pytanie tylko jaki potrafi opóźniać działanie przekaźnika?
    Po weekendzie jeszcze spróbuję wrzucić nowy przekaźnik, być może to on właśnie broi?
REKLAMA