logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak napięcia na kablach przy wymianie wyłącznika światła.

Daro32 05 Kwi 2024 18:23 1371 26
  • #1 21033962
    Daro32
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam.
    Proszę o pomoc. Próbuję wymienić wyłącznik światła i okazuje się, że na żadnym kablu nie ma napięcia. Dopiero gdy miernikiem sprawdziłem po styknięciu czarnego z niebieskim, pokazuje niecałe 4V napięcia.
  • #2 21033968
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 643
    Witam
    Daro32 napisał:
    próbuje wymienić włącznik światła

Jaki był, jaki chcesz założyć, czy to działająca instalacja, czy nowa? Na starym wyłączniku działa oświetlenie? Ile przewodów jest w puszce przy wyłączniku? Bezpiecznik wyłączony? Jaki "miernik"? Gdzie mierzyłeś? Na jakim zakresie?
    PozdrawiaM.
  • #3 21033989
    Daro32
    Poziom 6  
    Włącznik był standardowy na jedno włączenie,tak wcześniej wszystko działało założyłem oprawy w zabudowie i chciałem je podłączyć ale okazuje się że na żadnym kablu niema napięcia kable są czarny,niebieski i brązowy to stara instalacja blokowa napięcie mierzyłem zwykłym miernikiem i sprawdzeniu wszystkich kabli że sobą jedynie na niebieskim i czarnym pokazało mi niecałe 4v
  • #4 21034009
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    Być może to stara aluminiowa instalacja i po prostu ułamałeś gdzieś przewód. Generalnie, do takiej starej instalacji warto zaprosić do tej instalacji elektryka i poprosić o przegląd. Bez wątpienia przyda się także modernizacja bo z opisu wynika, że nie przystaje do współczesnych wymagań (na przykład brak przewody ochronnego).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21034010
    Daro32
    Poziom 6  
    Czy to możliwe żeby przy włączeniu przełącznika pojawiało się napięcie
  • #6 21034011
    Mobali
    Poziom 43  
    Daro32 napisał:
    Czy to możliwe żeby przy włączeniu przełącznika pojawiało się napięcie

Czy nie taka jest właśnie rola łącznika klawiszowego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21034012
    Daro32
    Poziom 6  
    Tak to jest aluminiowa stara instalacja na ten moment nie mogę wymienić przewodów chodzi tylko o podłączenie włącznika
  • #8 21034017
    Mobali
    Poziom 43  
    Wstaw porządne zdjęcia z opisem. Trudno zgadywać co tam jest namieszane. Generalnie grzebanie w instalacji bez elementarnych kompetencji nie jest dobrym pomysłem - to zwyczajnie niebezpieczne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21034019
    Daro32
    Poziom 6  
    Tak ja wiem że taka jest jego rola ale to chyba nie jest normalne łączenie dwóch przewodów że sobą i oddzielnie podłączenie powiedzmy fazy czyli czarnego bo z tego co kojarzę Tak było podłączone przy starym włączniku noi zastanawiające że w żadnym niema odpowiedniego napięcia
  • #10 21034022
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Czy problemem jest niedzialanie oświetlenia po wymianie wyłącznika? Czy jednak pytanie jest z czystej ciekawości, bo po wymianie wyłącznika światło swieci? Jeżeli tak, to prawdopodobnie do puszki wyłącznika zamiast fazy dochodzi neutralny. Poza tym przy takiej instalacji do puszki wyłącznika nie dochodzą przewody L-N, a przy pomiarze napięcia obwód zamknie się przez żarówkę w żyrandolu i wtedy miernik może pokazać jakieś napięcie.
  • #11 21034029
    Daro32
    Poziom 6  

Pytanie jak to podłączyć, żeby działało od nowa, choćby na takich zasadach, jak było. Nie chcę nic kombinować, po prostu nie pamiętam, jak to było połączone przy starym włączniku. Nie zrobiłem zdjęcia i myślę, że jest tak, jak Pan mówi - żarówka zamyka tylko jak to z powrotem połączyć??
  • #12 21034032
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    Radzę aby z tym podejściem (wiadomościami) autor nie grzebał gdy jest załączone zasilanie. To może źle się dla niego skończyć. Obym był złym prorokiem.
  • #13 21034036
    Daro32
    Poziom 6  

Kolego, nie grzebie przy włączonym zasilaniu. To po pierwsze. Po drugie, po co to forum, skoro odpisujecie arogancko? Chciałbym tylko uzyskać pomoc. Wcześniej działało, teraz nie mam światła. Wiem, mogłem zrobić zdjęcie, niestety nie pomyślałem, że to może tak wyglądać. Czy każdy jest na tyle przewidywalny? Jakbym miał napięcie, poradziłbym sobie sam. A jeśli ktoś nie ma ochoty pomagać, po co wypisywać o fachowcach? Nie traćcie czasu swojego. Ja numer znam. Myślałem, że ktoś jest w stanie pomóc.
  • #14 21034041
    DiZMar
    Poziom 43  
    Daro32 napisał:
    Kolego nie grzebie przy włączonym zasilaniu to po pierwsze

A te wpisy o czym świadczą?
    Daro32 napisał:
    Dopiero gdy miernikiem sprawdziłem po styknięciu czarnego z niebieskim, pokazuje niecałe 4 V napięcia.

Daro32 napisał:
    Jakbym miał napięcie poradziłbym sobie sam

Robisz to przy wyłączonym zasilaniu?
    Daro32 napisał:
    odpisujecie arogancko

Nie arogancko tylko w trosce o Ciebie. Z napięciem sieciowym AC 230 V nie ma żartów.
  • #15 21034043
    Daro32
    Poziom 6  
    Rozumiem ale miernikiem sprawdzałem tylko napięcie nie stykałem ze sobą bezpośrednio żadnych przewodów

Dodano po 4 [minuty]:

Sprawdzałeś kiedykolwiek napięcie przy wyłączonym zasilaniu?? Bez obrazy ale tak to wygląda No nie jestem elektrykiem ale takie rzeczy jak własne bezpieczeństwo to raczej każdy powinien mieć na uwadze ja wiem że to nie klocki lego
  • #16 21034055
    DiZMar
    Poziom 43  
    Daro32 napisał:
    Rozumiem ale miernikiem sprawdzałem tylko napięcie nie stykałem ze sobą bezpośrednio żadnych przewodów

Daro32 napisał:
    Dopiero gdy miernikiem sprawdziłem po styknięciu czarnego z niebieskim, pokazuje niecałe 4 V napięcia.

Stykasz na chybił trafił przewody ze sobą i włączasz zasilanie? Czekasz na BUM!!!? Nie napisałeś względem czego mierzyłeś napięcie. Ehhhh... Rób jak chcesz.
  • #17 21034060
    Daro32
    Poziom 6  
    Może źle się wyraziłem nie stykałem przewodów ze sobą tylko miernikiem stykałem każdy z każdym przepraszam źle się wyraziłem
  • #18 21034069
    DiZMar
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    Generalnie grzebanie w instalacji bez elementarnych kompetencji nie jest dobrym pomysłem

Przecież
    Tomek.K. napisał:
    Poza tym przy takiej instalacji do puszki wyłącznika nie dochodzą przewody L-N, a przy pomiarze napięcia obwód zamknie się przez żarówkę w żyrandolu i wtedy miernik może pokazać jakieś napięcie.
  • #19 21034073
    Daro32
    Poziom 6  
    Ok ale czy mogę teraz jakoś podłączyć oprawy do tego zasilania?
  • #20 21034082
    DiZMar
    Poziom 43  
    Daro32 napisał:
    Ok ale czy mogę teraz jakoś podłączyć oprawy do tego zasilania?

To szukasz napięcia w wyłączniku bez podłączonych opraw i żarówek w nich!!!!??? Nie ma prawa być przecież jakiegokolwiek napięcia między przewodami w puszce wyłącznika niezależnie czy wyłącznik jest na fazie czy wbrew zasadom na neutralnym.. Te 4 V to jakieś błądzące wyindukowane na kablach (pojemnościach między nimi).
  • #21 21034091
    Daro32
    Poziom 6  
    Chodzi mi właśnie o to jak podłączyć oprawy z żyrandolem żeby to chodziło na podwójnym włączniku w takim wypadku jak to opisałem
  • Pomocny post
    #22 21034115
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Niżej schemat, na którym do wyłącznika zastosowano nieprawidłową kolorystyke przewodów, ale przedstawia ideę połączeń. Podejrzewam, że nie ma przewodu ochronnego PE (żółto-zielony), więc oprawa powinna być w 2 klasie ochronności.
    Brak napięcia na kablach przy wymianie wyłącznika światła.
  • #23 21034130
    Daro32
    Poziom 6  
    Dziękuję za pomoc
  • Pomocny post
    #24 21034136
    DiZMar
    Poziom 43  
    Daro32 napisał:
    jak podłączyć oprawy z żyrandolem żeby to chodziło na podwójnym włączniku

Musisz znaleźć (najlepiej omomierzem) przewód w puszce wyłącznika który nie dochodzi do żarówek w żyrandolu (kabli z sufitu). Po kolorach nikt Ci nie odpowie. Ten właśnie przewód podłączyć do wspólnego styku w wyłączniku. Pozostałe dwa podłączyć pod pozostałe zaciski wyłącznika. Cała filozofia. Żyrandol będzie zaświecał się sekcjami. Jeżeli odłączyłeś żyrandol i nie wiesz jak był podłączony to znajdź przewód z sufitu niedochodzący do wyłącznika i podłącz go do kabla w żyrandolu dołączonego do każdej żarówki (wspólnego dla wszystkich żarówek). Pozostałe 2 połącz dowolnie do pozostałych 2 z żyrandola. Po wykonaniu włącz zasilanie. Powinno działać. Daj sobie spokój z pomiarem napięcia, bo zaplączesz się we wnioskach (domysłach).
    @Tomek.K. pokazał na schemacie a ja to opisałem słowami nie widząc rysunku @Tomek.K.
  • #25 21034150
    Daro32
    Poziom 6  
    Dziękuję dzisiaj już jest ciemno więc nie będę próbowałem nic robić ale jutro dam znać co się udało zrobić dziękuję Dizmo i Tomasz za pomoc mam nadzieję że wszystko będzie ok jeszcze dodam że przy żyrandorze jest przewód żółty w którym cały czas jest napięcie
  • #26 21034366
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Daro32 napisał:
    przy żyrandorze jest przewód żółty w którym cały czas jest napięcie
    No ta informacja jeszcze bardziej komplikuje temat.
    Przewód żółty, czyli zapewne też z zieloną kreską? Czyli ochronny PE.
    I na nim jest napięcie? Tak? Zmierzone czymś względem nie wiadomo względem czego.
  • #27 21034432
    Mobali
    Poziom 43  
    Daro32 napisał:
    ...jeszcze dodam że przy żyrandorze jest przewód żółty w którym cały czas jest napięcie
    A ja znów dodam, ż naprawdę pomyśl o zaproszeniu elektryka. I to szybko, zanim komuś stanie się krzywda, albo coś się zapali. Ewentualnie wezwij kogoś z administracji, skoro to budynek wielorodzinny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem napięcia na kablach podczas wymiany wyłącznika światła w starej instalacji aluminiowej. Po pomiarach miernikiem stwierdza, że na przewodach czarnym i niebieskim występuje jedynie 4V. Uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane uszkodzeniem przewodów lub nieprawidłowym podłączeniem. Wskazują na konieczność znalezienia przewodu, który nie dochodzi do żarówek, oraz podłączenia go do wspólnego styku w wyłączniku. Podkreślają również, że prace przy instalacji elektrycznej powinny być wykonywane ostrożnie, a w razie wątpliwości warto skonsultować się z elektrykiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA