logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EW7H438BP suszarka nie startuje, a wyświetlacz gaśnie.

lukqoqoqo 07 Kwi 2024 21:34 468 5
REKLAMA
  • #1 21036903
    lukqoqoqo
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Etykieta techniczna suszarki Electrolux EW7H438BP z informacjami o modelu i parametrach.
    Suszarka Electrolux EW7H438BP. Mam problem, generalnie od jakiegoś czasu suszarka włączała się po resecie. Po wyłączeniu z gniazdka na kilka minut.
    Dziś wywaliło bezpieczniki w domu. Przy próbie włączenia zapala się wyświetlacz i gaśnie. Nie chcę się uruchomić. Ktoś podpowie co wymienić?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 21036965
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    Pomiary, pomiary i raz jeszcze pomiary, bo z tego opisu nic nie wynika.
    Co z zasilaniem wchodzącym na PCB ?
    Co z upłynnościami ? Silnik , grzałka / sprężarka zależnie co w tym modelu występuje ?
  • REKLAMA
  • #3 21037301
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 53

Pierwsze pytanie, które mi się nasuwa, to jakie bezpieczniki zostały wyzwolone? Czy był to zwykły 'S' w mieszkaniu, czy była to różnicówka, a może wywaliło też zabezpieczenie przy liczniku?
    Od rodzaju bezpieczników, które zareagowały, można gdybać, czy mamy do czynienia z przebiciem na jakimś elemencie, który ma podłączone uziemienie ochronne (np. silnik, filtr przeciwzakłóceniowy) czy z ciężkim zwarciem. W tym drugim przypadku, gdy uszkadza się element wykonawczy (np. pompa itd.), to uszkodzeniu ulega też moduł. To, że miga moduł, to informacja dla Ciebie, że coś jest nie tak. Nam potrzebny jest dokładny opis problemu, zdjęcia uszkodzeń lub potencjalnych uszkodzeń, oraz opis co sam do tej pory zrobiłeś. Inaczej Twoja wypowiedź ma wartość bardziej zwierzenia się z problemu niż prośba o udzielenie pomocy technicznej.
  • REKLAMA
  • #4 21037777
    lukqoqoqo
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Wyrzuca różnicówkę. Nie robiłem nic bo nie bardzo wiem narazie co mogę zrobić. Nie chcę już kolejny raz jej włączać żeby wyłączało prąd w całym domu.
    Po włączeniu wtyczki do gniazdka wyświetlacz zaczyna migać tak jakby się chciała uruchomić, trwa to kilka sekund po czym wybija prąd.
  • REKLAMA
  • #5 21038145
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    Czyli jak już było wspomniane, pierwsze co, to trzeba rozebrać urządzenie i porobić pomiary pod kątem upływności na podzespołach.
    Sprężarka, silnik, do sprawdzenia filtr PZ, ewentualnie wiązki i moduł.
  • #6 21038434
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2313
    Nie męcz modułu tylko poszukaj co robi takie cyrki , bo totalnie uśmiercisz sprzęt.
    Może masz wyciek....
    Albo gdzieś skrapla się wilgoć....
REKLAMA