logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagły spadek baterii w Motorola G9 Power przy 30-40% naładowania

Tomi1297 08 Kwi 2024 11:32 1443 6
  • #1 21037375
    Tomi1297
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam

Borykam się z problemem nagłego spadku poziomu baterii w dolnych zakresach stanu naładowania (od około 30-40 %). Ogólnie rzecz biorąc w wyższych zakresach od 100% do wspomnianych 30-40 % bateria zachowuje się normalnie. Spada wolno tak jak powinna. Po jednym, dwóch procentach. Problem zaczyna się jak spadnie do wspomnianych 30-40 %. Wtedy potrafi zjechać w kilka sekund do 15 a nawet do kilku %. Potrafi wtedy na tak niskim naładowaniu stać cały dzień bez spadku procentowego. Co najdziwniejsze po wyłączeniu telefonu na np. kwadrans i ponownym włączeniu poziom baterii wzrasta czasami dwukrotnie. Bez ładowania. Wystarczy tylko wyłączyć na kwadrans. Podniesie się poziom do np. 30-40 aby za kilka minut znowu zjechać bardzo nisko. Albo przy wyłączonym telefonie ze stanem baterii np. 15 % po podłączeniu ładowarki gdy telefon jest nadal wyłączony w sekundę poziom baterii podnosi się do np. 45 %. Zrobiłem wcześniej reset do ustawień fabrycznych. Pomogło na kilka dni. Bateria schodziła regularnie lecz temat powrócił jak bumerang. Kabelków mam kilka. Ładowarek też. Wszystko oryginalne. Telefon jest używany bardzo umiarkowanie. Tylko dzwonienie i sms. Nie gram w gry, które obciążają procesor i zarazem baterię. Nie wiem w czym jest problem. Czy ktoś może mi w temacie doradzić o co tutaj chodzi? Android 11.
  • #2 21037444
    bar7709
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Obstawiam baterie, najlepiej podłożyć inna i zobaczyć jak się będzie zachowywal
  • #3 21037467
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    Bateria do wymiany.
  • #4 21037486
    Tomi1297
    Poziom 10  
    To w takim razie dlaczego jak bateria tak nisko siedzi, to dlaczego potrafi tak długo trzymać w niskich stanach naładowania? Ja to widzę jak "turbo dziurę" w turbo samochodowym. Miałem naprawdę dużo telefonów w swoim życiu i jeszcze więcej baterii. I nigdy mi się nie zdarzyło, aby bateria sama z siebie podnosiła poziom naładowania. Nawet te bardzo już wiekowe. Zastanawiam się właśnie nad aplikacją w Androidzie od zarzadzania energią baterii, która zarządza tym wszystkim. Tylko nie wiem, która za to odpowiada.
  • #5 21037852
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    Jak spadnie do tych 30% to ile minut możesz jeszcze rozmawiać?
  • #6 21037894
    Tomi1297
    Poziom 10  
    Mogę spokojnie godzinę i nawet dłużej. I wcale gwałtownie nie spada jej poziom. Dzisiaj miałem dziwną sytuację. Podłączona ładowarka a bateria spadła w mgnieniu oka do kilku procent z prawie 40. I po odłączeniu ładowarki i ponownym podłączeniu w mgnieniu oka powróciła do poprzednich 40-45 %. Jak mówiłem wcześniej. Ładowarki i kabelki na 100% sprawne. Bardzo zastanawia mnie następujący fakt. 1-2 procent bateria a trzyma cały dzień i można z niego dzwonić.
  • #7 21042644
    f700b
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wydaje mi się że czeka cie wymiana baterii. Ja miałem w starym telefonie w domu bateria trzymała dobrze. A kiedy z telefonem wychodziłem na dwór. To przy niskiej temperaturze spadała ze 100 do 20 procent. Kiedy telefon znalazł sie w cieple wracało 100 procent. Oczywiście wymiana bateri pomogła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłym spadkiem poziomu baterii w Motorola G9 Power, który występuje przy naładowaniu 30-40%. W wyższych zakresach bateria działa normalnie, jednak po osiągnięciu krytycznego poziomu spada w ciągu kilku sekund do 15% lub mniej, a następnie potrafi utrzymywać się na niskim poziomie przez długi czas. Po wyłączeniu telefonu na krótko, poziom naładowania czasami wzrasta, co sugeruje problemy z kalibracją lub zarządzaniem energią. Użytkownik rozważa wymianę baterii, ponieważ podobne objawy występowały w innych urządzeniach w przeszłości. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że wymiana baterii może być konieczna, a także zwracają uwagę na wpływ temperatury na wydajność baterii.
REKLAMA