logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola Edge 20 Lite – ładowanie zatrzymuje się na 88%, spadek mocy ładowania

Nebilet 17 Wrz 2025 08:02 291 4
  • #1 21692405
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 221
    Witam. Mam telefon Motorola Edge 20 Lite. Do telefonu dołączona jest ładowarka Turbo Power. Od pewnego czasu nie mogę naładować w pełni baterii. Ładuje się do 88 % i koniec. Zainstalowałem aplikację m.in. do śledzenia ładowania, i co się okazuje. Jak podłączę do obojętnie jakiej ładowarki najpierw prędkość ładowania jest na poziomie 1.8 1,4 W Po 30 sekundach spada do 0,0 W i koniec ładowania. Stan naładowania wzrośnie co najwyżej do 8,9 mAH. Ma w związku z tym pytanie czy bateria już zaczyna padać ? Czy czas na zakup nowego telefonu ? Zaznaczam że mam go od około 5 lat.
  • #2 21692408
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Po 5 latach to normalne, że bateria już nie daje rady. Miałem podobnie w starym telefonie.
  • #3 21692422
    Nebilet
    Poziom 3  
    Czyli co ? Trzeba kupić nowy aparat , bo w tym bateria jest wklejana i nie wiem czy wymienią. No ale tak, wiadomo że wykańcza się bateria, w takim razie prędkość ładowania nie powinna ulec zmianom a tylko tyle że nie naładuje baterii. Ale u mnie po 30 - 40 sekundach prędkość ładowania z 1,6 W spada do 0,0 W. Jeszcze jedno pojemność baterii spadła z 5000 mV do 4449 mV
  • #4 21692620
    baki69
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Taki spadek może mieć przyczyny np. uszkodzony port ładowania, lub sam układ (BMS) baterii. Na początek jak nadal lubisz i chcesz reanimować telefon, proponował, bym zmianę baterii. A jak nie to poszukanie czegoś nowszego z telefonów GSM .
  • #5 21692627
    Nebilet
    Poziom 3  
    Właśnie byłem w serwisie. Okazało się że bateria jest tak spuchnięta że wypchnęła tylną klapkę. Jutro będę miał nową baterię bo już zamówiona. Do tego zakupiłem nowy zasilacz Turbo. Stary był już przetarty przy wtyczce która była od strony telefonu. Przewody były całe ale były już widoczne. Jutro się okaże. Sam telefon jest wdzięczny służy mi już bardzo długo, wymienię baterię i dalej będzie służyć. Dla moich potrzeb wystarczy. Koszt baterii oraz klapki tylnej to rząd 250 złotych. Najtańszy smartfon dla moich potrzeb to rząd 750 zł. Nie muszę mieć telefonów za tysiące.
REKLAMA