logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje smartfonów do vlogów YouTube - iPhone 15 vs Samsung S24

piokrza 08 Kwi 2024 11:46 1080 7
REKLAMA
  • #1 21037398
    piokrza
    Poziom 27  
    Ocena: 189
    Rozglądam się za czymś co pozwoli mi kręcić dobrej jakości materiały na mój kanał YouTube. Do tej pory używałem tanich smartfonów, typu iPhone 6, Samsung Galaxy A30s, itp. wszystko w półce cenowej poniżej 1000zł. Jednak jakość Full HD, marny autofocus i niedziałająca zawsze lub wcale stabilizacja albo jej brak, a jednocześnie rosnąca liczba subskrybentów i zainteresowanie moim kanałem skłaniają mnie do upgrade'u w kierunku czegoś co pozwoli zwiększyć jakość i doznania wizualne i dźwiękowe moich odbiorców, a być może i przyciągnąć ich jeszcze więcej. Ogólnie budżet mam nie ograniczony w tym segmencie, jeśli oczywiście sprzęt będzie tego warty. Jednak przy bieżącej liczbie oglądających i poziomie rozwoju kanału wolałbym nie przekraczać kwoty 7000zł na taki sprzęt. Zastanawiałem się ostatnio dużo nad flagowcami dwóch głównych graczy na rynku: Samsung Galaxy S24 oraz iPhone 15, jak i ich poszczególnymi wersjami. Tylko czy te wersje i modele nie są na wyrost, a można dostać coś niewiele gorszego w niższej cenie? Chciałbym żeby taki sprzęt posłużył mi do regularnego nagrywania filmów trwających od kilkunastu minut do godziny bez przerwy, w jakości co najmniej 4K. Jednak póki co nie chcę stosować fajerwerków i iść w kierunku jakimś profesjonalnym. Tylko amatorskie nagrywania + prosta, jeśli nie najprostsza edycja którą i tak robię w aplikacjach Windowsa. I właściwie tylko do nagrywania filmów ma on mi służyć, bo na co dzień do pozostałych czynności używam innego smartfona.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21037483
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Jak zwykle zdania będą podzielone na zwolenników iphone i samsunga, osobiście z takim budżetem polecam S24 ultra, aparat ma rewelacyjny a to Twój główny wymóg. Jeżeli ciut taniej chcesz kupić to równie dobry będzie aparat w S23 ultra.
  • REKLAMA
  • #4 21037762
    piokrza
    Poziom 27  
    Dobra, a jaka pamięć do nagrywania w 4K/8K jest niezbędna? 128, 256, 512GB...1TB? Obecnie flagowce nie mają już możliwości instalacji kart microSD.
  • REKLAMA
  • #5 21038336
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Myślę, że przynajmniej 512GB, mam u siebie 256GB praktycznie wszystko jest moje prywatne i 170GB już zajęte.
    U Ciebie ma to być narzędzie pracy więc na dobrej jakości nagrania potrzebował będziesz sporo miejsca.
  • #6 21039557
    piokrza
    Poziom 27  
    Z tym że ja po nagraniu jakiegoś materiału od razu przesyłam go na laptopa i usuwam z pamięci telefonu.
  • #7 21039863
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Więc 256 powinno wystarczyć.
  • #8 21060100
    piokrza
    Poziom 27  
    Długo dywagowałem pomiędzy DJI osmo action 4 oraz GoPro 12, obejrzałem trochę recenzji i filmów na youtube z porównania obu sprzętów i wybór padł na ten pierwszy. Niestety mnie nie zauroczył, jakość nagrań porównywalna do smartfonów, bra doświetlania w ciemniejszych warunkach (mój 3 letni smartfon Samsung za 1/3 tej ceny to ma...). Obecnie jestem w trakcie zwrotu tegoż i mam zamiar nabyć Pocket 3.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje smartfona do nagrywania vlogów na YouTube, rozważając modele iPhone 15 oraz Samsung Galaxy S24, z budżetem do 7000 zł. Wskazano na problemy z jakością nagrań w Full HD, autofocus oraz stabilizacją w tańszych modelach. Użytkownicy forum polecają Samsung Galaxy S24 Ultra ze względu na rewelacyjny aparat, a także sugerują, że 256 GB pamięci powinno wystarczyć do nagrań, chociaż 512 GB byłoby bardziej komfortowe. Wspomniano również o alternatywach, takich jak DJI Osmo Action 4 i GoPro 12, jednak użytkownik nie był zadowolony z jakości nagrań tych kamer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA