logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar TS176 cykl pracy lodówko-zamrażalnika czy rozmrożenie pomoże?

killswitch69 08 Kwi 2024 18:08 231 6
REKLAMA
  • #1 21037766
    killswitch69
    Poziom 2  
    Witam,

Wie ktoś, jaki tryb pracy jest prawidłowy w takim starym lodówko-zamrażalniku? Obecnie urządzenie pracuje około 40-70 minut, po czym wyłącza się na 1,5 h. Nie wiem, czy to powód do zmartwień, czy raczej nie. Nie wiem, czy wpływ na to może mieć dość gruba warstwa lodu, która się zebrała w zamrażalniku w górnej części. Jest to wynajmowane mieszkanie, a taki sprzęt jest tu na wyposażeniu, więc chciałbym się dopytać, czy obecny tryb pracy jest prawidłowy, i jeśli nie, to czy rozmrożenie tego urządzenia pomoże. Jestem totalnym laikiem, więc prosiłbym o pomoc :)

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 21037848
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4561
    Bardzo ogólnie można powiedzieć, ze gruba warstwa lodu powoduje, że trzeba długiej pracy agregatu by obniżyć temperaturę, ale później ten lód dłuższy czas ją utrzymuje. Po rozmrożeniu beą te okresy -tak pracy agregatu, jak i postoju krótsze.
    Oczywiście w grę wchodzi tu też zużycie agregatu- dłuższa praca by osiągnąć odpowiednią temperaturę.
  • REKLAMA
  • #3 21037972
    killswitch69
    Poziom 2  
    @stanislaw1954
    Czyli reasumując nie zrobi to dużej różnicy, bo będzie się lodówka krócej chłodzić, ale i częściej włączać, ale dla dobra agregatu lepiej tego lodu się pozbyć? Co do przerw i długości chłodzenia nie ma się póki co martwić?
  • REKLAMA
  • #4 21038066
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Rozmrozić i zobaczysz co będzie później, ale po co agregat ma pracować godzinę.
  • #5 21038281
    killswitch69
    Poziom 2  
    @stanislaw1954 Dzięki za podpowiedź, spróbuję się tym zająć dziś po pracy i dam jutro znać, czy te czasy się zmieniły.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #6 21039657
    killswitch69
    Poziom 2  

@stanislaw1954
    Udało mi się wczoraj rozmrozić lodówkę i usunąć lód z komory zamrażalnika, jak i spod i zza niej, było tego bardzo, bardzo dużo. Po ponownym wrzuceniu jedzenia i włączeniu lodówka chłodziła się około 2.5 h. Od tamtego momentu aż do teraz przeszła w tryb pracy 30 min chłodzenia, 10 min przerwy. Jest to dziwne? Może urządzenie potrzebuje więcej czasu niż 10 h na schłodzenie się całkowicie i pozwolenie na dłuższy postój agregatu? Sama lodówka chłodzi, czuć to. Do tego w zamrażalniku pojawił się szron, więc chyba z samym chłodzeniem nie ma problemu. Pokrętło termostatu jest ustawione na jakieś 20% mocy, teraz jeszcze je lekko skręciłem, bo po jedzeniu czuć, że jest dobrze schłodzone, nie czuć, żeby gdzieś spod uszczelki drzwi wydobywało się zimno. Jest jakiś powód do obaw, czy dać jej jeszcze czasu? Proszę o pomoc
  • #7 21039710
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Czy uszczelka dolega, to trzeba by sprawdzać np. kartką papieru włożoną miedzy lodówkę, a drzwi. Jeśli trudno wyjąć, to wiadomo, że uszczelka mocno przylega. Pierwsze chłodzenie, po rozmrożeniu musi trwać długo, ale następne tyle czasu, to wydaje się, że już agregat jest nieco wysłużony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące prawidłowego trybu pracy lodówko-zamrażalnika, który pracuje przez 40-70 minut, a następnie wyłącza się na 1,5 godziny. Wskazano, że gruba warstwa lodu w zamrażalniku może wydłużać czas pracy agregatu, co wpływa na jego efektywność. Po rozmrożeniu urządzenia, użytkownik zauważył poprawę, z czasem pracy wynoszącym 30 minut chłodzenia i 10 minut przerwy. Zauważono, że pierwsze chłodzenie po rozmrożeniu może trwać dłużej, ale kolejne cykle powinny być krótsze. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia uszczelki drzwi, aby upewnić się, że nie ma wycieków zimnego powietrza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA