Witam, zakupiłem okazjonalnie uszkodzonego paleciaka elektrycznego z windą Linde L12. Uszkodzenie polegało na tym , że paleciak ruszał bardzo pomału w przód lub w tył, tak jak by delikatnie nacisnąć pedał przyspieszenia. Po wstępnej diagnozie podejrzewam potencjometr w rączce, lub rozkalibrowanie komputera sterującego, o ile takie coś jest. Zmierzyłem rezystancje na trzech pinach potencjometru, i tutaj moje pytanie czy takie rezystancje są prawidłowe.
Pin 1 względem pinu 2, 2,4 kΩ , po wciśnięciu przycisku 0,9 kΩ , w drugą stronę 3,4 kΩ
Pin 3 względem pinu 2 , 2,35 kΩ, po wciśnięciu przycisku 1 kΩ, w druga strone 3,3 kΩ
Pin 1 względem pinu 3 , 3,6 kΩ wartość stała.
Potencjometr sprawdziłem też miernikiem analogowym, I nie ma żadnych uskoków przy przecuwaniu. Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za każdą Pomoc.
Pin 1 względem pinu 2, 2,4 kΩ , po wciśnięciu przycisku 0,9 kΩ , w drugą stronę 3,4 kΩ
Pin 3 względem pinu 2 , 2,35 kΩ, po wciśnięciu przycisku 1 kΩ, w druga strone 3,3 kΩ
Pin 1 względem pinu 3 , 3,6 kΩ wartość stała.
Potencjometr sprawdziłem też miernikiem analogowym, I nie ma żadnych uskoków przy przecuwaniu. Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za każdą Pomoc.