logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zamontować rozdzielnice elektryczną w kotłowni obok kotła?

wojsad 09 Kwi 2024 12:27 747 1
REKLAMA
  • #1 21038602
    wojsad
    Poziom 3  
    Ocena: 10

Dzień dobry, planuję wykonać w domu moich rodziców modernizację instalacji elektrycznej.
    Rozważałem różne miejsca dla powieszenia nowej rozdzielnicy i najlepszym wydaje się piwnica, jest to miejsce, z którego najprościej będzie doprowadzić przewody do wszystkich części domu.
    Mam jednak wątpliwość, czy rozdzielnica może znajdować się w tym samym pomieszczeniu co kocioł na paliwo stałe, w odległości około 2 m od niego?
  • REKLAMA
  • #2 21038630
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1160
    wojsad napisał:
    Dzień dobry, planuję wykonać w domu moich rodziców modernizację instalacji elektrycznej.
    Rozważałem różne miejsca dla powieszenia nowej rozdzielnicy i najlepszym wydaje się piwnica, jest to miejsce, z którego najprościej będzie doprowadzić przewody do wszystkich części domu.
    Mam jednak wątpliwość, czy rozdzielnica może znajdować się w tym samym pomieszczeniu co kocioł na paliwo stałe, w odległości około 2m od niego?

Nie ma przeciwwskazań.
    Należy zadbać o ochronę przed ewentualnym zalaniem wodą przy awarii instalacji wodnej i centralnego ogrzewania. Dobrze byłoby rozdzielnicę dobrać jako wodoszczelną i pyłoszczelną o IP 65.
REKLAMA