logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PIE6541NSU płyta indukcyjna brak reakcji panelu sterowania

pala7 09 Kwi 2024 13:44 945 5
REKLAMA
  • #1 21038731
    pala7
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Objawy usterki to brak reakcji na panel dotykowy/sterujący płyty indukcyjnej Amica pie6541nsu. Do tej pory zrobiłem:
    1. Wymiana kondensatorów elek. 5szt. Odpowiadających za zasilanie niskim napięciem wentylatora oraz panelu sterującego.
    2. Podmiana innego używanego panelu sterującego.
    Po tych czynnościach nic się nie zmieniło.

Napięcie podawane na panel jest jedno stałe na kilku pinach i wynosi około 10,5V na pozostałych pinach przy mierzeniu zaczyna się różnie od mniej więcej 6V i spada do zera. Z tego co zauważyłem to w trakcie podłączenia panelu przy włączonym zasilaniu diody mrugnął na sekundę i gasną. Napięcie na główny moduł sterujący jest podawane.
    I prosiłbym o pomoc w znalezieniu usterki?
  • REKLAMA
  • #2 21038755
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3337
    Amica w module zasilania stosuje wąską ścieżkę działająca jak bezpiecznik. Zwija ją gdy nastąpi zwarcie tranzystora (co często też ubija mostek co ciekawe wylot wadliwego/zwartego tranzystora przywraca do życia płytę tylko pole sterowane ty tranzystorem jest martwe). Po kolei do sprawdzenia wejście z modułu z zasilania. Napięcie zasilające do inwertera oraz 5V na panel sterujący. To tak na początek.
  • REKLAMA
  • #3 21038859
    pala7
    Poziom 11  
    @sigwa18

Mierząc tranzystory na nóżkach nie mają zwarcia. Na wyjściu z modułu zasilania jest napięcie 230V. Gdzie zmierzyć napięcie zasilania do inwertera i między którymi pinami ma być 5V na panel sterujący?
  • REKLAMA
  • #4 21043423
    Barthezz1976
    Poziom 19  
    Ocena: 163
    Wszystko wskazuje na uwalony procesor, są 2.
    W tym modelu 6541 (łączone pola po prawej stronie) to najczęstsza usterka.
    Tam pola są dziwnie skonfigurowane i wg mnie dlatego pada cpu.
    Jedna faza zasila lewe dolne i prawe górne, a druga faza zasila lewe górne i prawe dolne.
    W normalnych modelach masz jedną fazę na lewe pola, a drugą na prawe.
    Możesz podmienić procesor z dawcy.
  • REKLAMA
  • #5 21046771
    pala7
    Poziom 11  
    @Barthezz1976
    Ok tylko procesor sterujący tranzystorami odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie panelu dotykowego?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
REKLAMA