logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux (lub inny system) jako odtwarzacz SMART TV (+ Proxmox / Home Assistant)

pawlik118 09 Kwi 2024 19:56 2823 12
REKLAMA
  • #1 21039285
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    Cześć
    Kupiłem cienkiego klienta Dell Optiplex 3000 z procesorem N6005, 8GB Ram, 256GB SSD w którym planuję zainstalować Proxmox oraz serwer z Home Assistant.
    Chciałbym także używać tego komputera jako "smart box" umożliwiającego odtwarzanie Youtube + mile widziane radio internetowe.
    Wszystko chciałbym sterować z "klawiatury" wyświetlonej na smartfonie albo z popularnej taniej klawiatury z touchpadem model I8.

Mam podstawową wiedzę, nie jestem profesjonalnym użytkownikiem Linuxa.
    Jaki system, jakie rozwiązanie polecacie "tak ogólnie" do zrobienia takiego smart TV? Coś niedużego, co będzie działać jako kolejna maszyna wirtualna obok Home Assistant i umożliwi oglądanie YT na starym TV bez smarta?

Dell zapewnia sterowniki dla poniższych systemów
    Linux (lub inny system) jako odtwarzacz SMART TV (+ Proxmox / Home Assistant)
  • REKLAMA
  • #2 21039469
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    pawlik118 napisał:
    Jaki system, jakie rozwiązanie polecacie "tak ogólnie" do zrobienia takiego smart TV? Coś niedużego, co będzie działać jako kolejna maszyna wirtualna obok Home Assistant i umożliwi oglądanie YT na starym TV bez smarta?

Polecam postawić coś co natywnie będzie służyło za 'smarta' a więc np Debiana zamiast proxmoxa a maszyny wirtualne z Home Assistant i czymkolwiek innym niech po prostu będą dodatkiem. VMki nie mają natywnie zbyt dobrej akceleracji graficznej co będzie skutkowało zbyt dużym narzutem na procesor przez samego Youtuba a ten n6005 demonem szybkości raczej nie jest.
  • REKLAMA
  • #3 21042056
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Może LibreELEC?
  • #4 21042071
    pawlik118
    Poziom 33  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Póki co pasują mi wstępnie obie opcje
    - Ubuntu 22.04 samodzielnie (lub w Proxmox-sie o ile wystarczy wydajności)

- LibreELEC też ciekawe. W jaki sposób w KODI odtworzyć Youtuba ze swoją listą subskrypcji i historią?i jak tym sterować? Z tej bezprzewodowej klawiatury da się?
    Edit - mając KODI można wyświetlić film z Youtuba w telefonie co też wydaje się być wystarczająco wygodne. Widzę, że jest nawet dostęp do kanałów DVB-T (TVP1 itd) i to bardzo ciekawa opcja.
    Da się w KODI sterować pilotem?

Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to poproszę :)
  • REKLAMA
  • #5 21042183
    dLogan
    Poziom 23  
    pawlik118 napisał:
    W jaki sposób w KODI odtworzyć Youtuba ze swoją listą subskrypcji i historią?

Kodi do youtuba kiedyś wymagało sparowania z kluczem autoryzacyjnym który chyba tworzyło się w google api.
  • #7 21121302
    pawlik118
    Poziom 33  
    Cześć,
    Zainstalowałem Ubuntu 24, KODI nie działa. Po jego włączeniu i kliknięciu jakiegoś filmu, muzyki KODI się zawiesza po czym wyłącza.
    Na jakim innym Linuxie KODI działa poprawnie? Instalować Ubuntu 22 czy 20? Chciałbym najnowszy, ale widać nie jest kompatybilny.. Debian 12 nie wspiera sprzętowego odtwarzania filmów co mocno mnie zniechęca do jego instalacji.
  • REKLAMA
  • #8 21121366
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    pawlik118 napisał:
    Debian 12 nie wspiera sprzętowego odtwarzania filmów co mocno mnie zniechęca do jego instalacji.

Gdzie żeś takie informacje znalazł? U mnie N100 na Debianie 12 ładnie odtwarza.
    Prawdopodobnie nie zainstalowałeś poprawnie sterowników układu graficznego Intel UHD. Przejrzyj logi kernela - dmeseq i journalctl
  • #9 21121413
    pawlik118
    Poziom 33  
    Punkt 5.2.3
    https://www.debian.org/releases/bookworm/amd6...ase-notes/ch-information.en.html#vlc-ffmpeg-5

5.2.3. Limited hardware-accelerated video encoding/decoding support in VLC
    The VLC video player supports hardware-accelerated video decoding and encoding via VA-API and VDPAU. However, VLC's support for VA-API is tightly related to the version of FFmpeg. Because FFmpeg was upgraded to the 5.x branch, VLC's VA-API support has been disabled. Users of GPUs with native VA-API support (e.g., Intel and AMD GPUs) may experience high CPU usage during video playback and encoding.

Users of GPUs offering native VDPAU support (e.g., NVIDIA with non-free drivers) are not affected by this issue.

Support for VA-API and VDPAU can be checked with vainfo and vdpauinfo (each provided in a Debian package of the same name).
  • #10 21121630
    dLogan
    Poziom 23  
    Ale to dotyczy vlc. A nie kodiego czy chociażby mpv (zamiennik dla mplayera np). Z drugiej strony -> u mnie vlc na i5-11400 na integrze przy 8K h264 zużycie w maksie z ~40% ~15% procka (no pi razy oko bo co wątek to inna wartość ale procek jest chłodny). Mógłbyś pokusić się o kernel liquorixa, on jest trochę bardziej "efektywny", ale ma swoje wady.

Bierz Debiana Stable lub ewentualnie coś ze stajni openSUSE.

// poprawka, źle odczytałem wykresy XD
  • #11 21121727
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    dLogan napisał:
    VMki nie mają natywnie zbyt dobrej akceleracji graficznej co będzie skutkowało zbyt dużym narzutem na procesor przez samego Youtuba a ten n6005 demonem szybkości raczej nie jest.

Zależy jakie VMki - właśnie Proxmox ma wsparcie GPU passthrough i kartę graficzną (najlepiej drugą) można wykorzystać natywnie w maszynie:
    GPU passthrough
    Testowałem takie coś na Debianie w maszynie virt-manager (QEMU KVM) i działa elegancko:
    PCI passthrough karty graficznej na Debian 9 64-bit
    Warunek: procesor, chipset i bios musi wspierać technologię VT-d
  • #12 21121811
    pawlik118
    Poziom 33  
    Plan jest taki
    Debian 12.5 w nim KODI oraz jakiś VM w którym będzie Homeasistant
    Sprzęt to cienki Dell z procesorem N6005 "Intel® Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d) = Yes"
    Zainstaluję tego Debiana, zobaczymy czy zadziała.
  • #13 21121962
    dLogan
    Poziom 23  
    Gelip napisał:
    Zależy jakie VMki - właśnie Proxmox ma wsparcie GPU passthrough i kartę graficzną (najlepiej drugą) można wykorzystać natywnie w maszynie:
    GPU passthrough

To by się sprawdziło jakby miał jakiegoś małego kombajna z co najmniej i3 8 generacji.
    pawlik118 napisał:
    Debian 12.5 w nim KODI oraz jakiś VM w którym będzie Homeasistant

KODI u mnie działa pod 12 tylko że jeszcze nie udało mi się sparować go z YT. Jeśli chciałbyś wykorzystać Virtualboxa do VM (bo teoretycznie jest najłatwiejszy w obsłudze) to w Debianie Stable musisz korzystać z repo Oracle'a. Virtualbox ma możliwość odpalania maszyn wirtualnych w 'tle' np jako usługę systemową (lub dowolny inny sposób) ale równie dobrze to samo możesz osiągnąć poprzez qemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować Proxmox oraz Home Assistant na cienkim kliencie Dell Optiplex 3000 z procesorem N6005, 8GB RAM i 256GB SSD, a także wykorzystać go jako odtwarzacz SMART TV do streamingu YouTube i radia internetowego. W dyskusji pojawiły się różne sugestie dotyczące systemów operacyjnych, w tym Debian, Ubuntu oraz LibreELEC. Użytkownicy podkreślają, że Debian może być lepszym wyborem ze względu na lepszą akcelerację graficzną, a także wspominają o problemach z działaniem Kodi na Ubuntu 24. Wskazano również na możliwość użycia GPU passthrough w Proxmox oraz na konieczność poprawnej instalacji sterowników graficznych. Użytkownik planuje zainstalować Debian 12.5 z Kodi i uruchomić Home Assistant w maszynie wirtualnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA