Witam, napiszę to krótko. Ostatnio jechałem swoim rowerem elektrycznym, którego sam składałem (zestaw do konwersji) - silnik 1000W 48V / bateria 48V 25Ah.
Pewnego razu wpadłem po prostu w większą dziurę na drodze, przejechałem może z metr i wyświetlił się błąd na wyświetlaczu SW900 - Błąd 09. Kontroler.
No to rozebrałem silnik, a było ciężko, i po pomiarach jedna faza uzwojenia silnika miała może z 25ohm, gdzie 2 poprzednie miały 9.25kOhm. Sprawdziłem także tranzystory (a jest bardzo ciężki dostęp, ponieważ jest to kontroler zabudowany w silniku wewnętrznie - silnik w kole).
Na każdą fazę silnika są 4 tranzystory.
Na niebieskim uzwojeniu uszkodził się jeden, mianowicie mam problem, nie dojdę, że dostęp jest ciężki, bo ośka i rama w silniku, co trzyma to wszystko, to jeszcze nie da się znaleźć, co to za tranzystor w internecie. Wyświetlają się podobne. I pytanie, czy da radę chociaż te podobne kupić i czy będzie trzeba wymieniać wszystkie 4 tranzystory z jednej sekcji zasilania silnika, czy wszystkie 3 fazy po 4 tranzystory. Prawdopodobnie, jakbym użył zamiennika, to nie wiem, czy dogadałyby się z kontrolerem itp., albo czy dogadałyby się ten podobny model tego producenta z tymi tylko 4 tranzystorami. Nie naprawiałem jeszcze sterowników od silników. Sprzęt jako tako jest, ale wolę nie ryzykować, bo trochę to kosztowało. Totalną ewentualnością będzie zewnętrzny sterownik, ale to jeszcze bardziej chińskie niż te w kole.
Tranzystor to:
Winsam
fl1k1
swo46ro8e9t
Wpisując te frazy, prawie nic nie wychodzi. Jeszcze ciekawe, czy da radę kupić. A ciężko byłoby wszystkie tranzystory wymieniać, bo to będzie czysta amatorka. Pozdrawiam i liczę na pomoc. Zdjęcia też wyślę, ale później.