logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instrukcja serwisowa po polsku do Brother MFC-J470DW - wymiana głowicy

grzespe 11 Kwi 2024 08:36 609 8
REKLAMA
  • #1 21040997
    grzespe
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Właśnie straciłem wszelką nadzieję na reanimacje głowicy w Brother MFC -J470dw. Tradycyjnie, jak czytałem na forach, wysiadł żółty. Brakowało ok. 60 %. Po wizycie w serwisie Apexu w Mladej Bolesław brakowało już 100%. Diagnoza- utylizacja. Nie poddałem się. Wypróbowałem prawie wszystkie metody. Udawało mi się nawet udrożnić 100 % dysz lecz na drugi dzień już było ich 50. Ponieważ jestem do niej bardzo przywiązany postanowiłem wymienić głowicę. I w związku tym mam ogromną prośbę do Kolegów. Poszukuję instrukcji serwisowej ale po polsku, nie znam niestety angielskiego. Prosił bym również o jakieś podpowiedzi na co zwrócić szczególną uwagę.Pozdrawiam - Grzegorz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21041397
    grzespe
    Poziom 10  
    Traci tylko żółty. Pozostałe są ok.
  • REKLAMA
  • #5 21041982
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    A my przypadkiem nie rozmawialiśmy telefonicznie w tej sprawie? ;) Jeżeli tak to mówiłem, żeby uważać na biały wózek, a poza tym ew. wymiana na "nową" z aliexpress nie ma sensu. Chyba, że chcesz iść w koszta. W razie pytań zapraszam na PW, ale tak jak przedmówca, w PL instrukcji nie znajdziesz, chyba że sobie sam przetłumaczysz ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21043682
    grzespe
    Poziom 10  
    Nie rozmawialiśmy przez telefon. Ale dziękuję za chęci. A propos czyszczenia - to jeszcze nie próbowałem wstrzykiwania płynu do głowicy i moczenia jej w płynie. Czytałem, że z tym trzeba bardzo uważać bo można uszkodzić nieodwracalnie głowicę. Natomiast zakładałem kartridż z płynem czyszczącym i czyściłem programowo a następnie drukowałem kilka kartek z samym żółtym. Dwa tygodnie kartridż był w drukarce i drukowałem. Nie pomogło. Spróbuję jak przyjdzie głowica bo drukarka jest mi niezbędna. Czarny drukuje. Spróbuję wymienić na chińczyka nie były duże koszty. W Polsce znalazłem głowicę za 770,00. Nowa chyba mnie tyle kosztowała. A dla zainteresowanych załączam przetłumaczoną instrukcje serwisową i wykaz części.
    Załączniki:
    • Brother_DCP-J552DW-J752DW_MFC-J285DW-J450DW_____PG- tłumaczenie.pdf (2.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • INSTRUKCJA SERWISOWA MFC-J470DD CZ (2).pdf (14.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • INSTRUKCJA SERWISOWA MFC-J470DD CZ (1).pdf (13.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21046039
    paulsky1
    Poziom 11  
    Dzień dobry wszystkim.
    Pytanko mam, dlaczego wina pompki, sądziłem że pompka jest tylko od czyszczenia głowicy. Czyli po troszku przepompowuje tusze przez głowice by nie dopuścić do ich zasychania. Ponadto, o ile dobrze pamiętam, tam są dwie sekcje, jedna do czarnego a druga do kolorów. Czyli jeżeli głowica jest przytkana na jednym z kolorów to przy uzupełnianiu tuszy po wymianie głowicy widać w wężykach który uzupełnia się szybciej a który słabiej, bo to jedna sekcja.
    Co do wymiany samej głowicy to nie ma ona sensu bez czyszczenia całego układu, bo zastane tusze potrafią zapchać sitka głowicy bardzo szybko. Ewentualnie użyte najtańsze i bardzo słabej jakości tusze załatwią głowicę raz na zawsze, ale wydaje mi się to najszybciej w przypadku czarnego i czerwonego.
    Proszę o sprostowanie jeśli się mylę.
    Sam ma podobny problem i zastanawiałem się też nad zakupem czyszczonej z Ali-sklepu z Chin. Podpowiecie czy warto?
  • REKLAMA
  • #9 21078141
    grzespe
    Poziom 10  
    Zamykam temat. Czyszczenie głowicy, płukanie wszystkiego co można wypłukać, nie pomogło. Po ostatnim moczeniu głowicy kolor żółty znikł.Wypróbowałem wszystkie sposoby z internetu. Drukarka, jak pisałem była w serwisie. Nic nie pomogło. Zaryzykowałem, wbrew radom kolegów, kupiłem na aliexpresie głowicę za 50,00 zł.
    4 godziny pracy ( teraz gdybym miał to robić to ok 1,5). Nie trzeba rozbierać całej drukarki, tylko pierwszą osłonę. Największe problemy to wyjęcie i włożenie głowicy do białego wózka. reszta to pestka. Koszt naprawy to, pomijając wizytę w serwisie,
    ok. 70,00 zł. Po czterech czyszczeniach efekt jak na zdjęciu. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Scan2024-05-11_131148.pdf (393.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem z głowicą drukarki Brother MFC-J470DW, gdzie żółty kolor przestał działać. Po nieudanych próbach reanimacji głowicy i wizytach w serwisie, postanowił wymienić głowicę. W dyskusji podano, że nie ma dostępnej instrukcji serwisowej w języku polskim, ale można znaleźć filmy na YouTube dotyczące wymiany. Użytkownicy sugerowali, że problem może leżeć w pompce, a nie w samej głowicy, oraz że czyszczenie całego układu jest kluczowe przed wymianą. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na zakup głowicy z Aliexpress, co okazało się skuteczne, a koszt naprawy wyniósł około 70 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA