logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamienić unifon Miwi na Cyfral Smart 5p - schemat podłączenia

tomaszbla1 11 Kwi 2024 17:53 501 4
REKLAMA
  • #1 21041742
    tomaszbla1
    Poziom 2  
    Jak podłączyć nowy unifon wieloprzewodowy Cyfral Smart 5p.Stary unifon typu miwi podłączenie jak na zdjęciu.
    Proszę o pomoc.

Wnętrze starego unifonu typu Miwi z widocznymi podłączonymi wielokolorowymi przewodami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21041750
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Masz instalację 5 przewodową. Stary unifon ma kolejno od lewej:

1 - niebieski - słuchawka --> SPK
    CA - pomarańczowy - wywołanie --> RING
    2 - szary- mikrofon --> MIC
    6 - zielony - masa --> MASA
    10 - (zmostkowany z masą)
    9 - przycisk --> SW1

W nowym wybierasz opcję dla instalacji 5 żyłowej i ustawiasz odpowiednio zworki według instrukcji. W twoim przypadku ma być założona ZW3, a ZW1 i ZW2 mają być zdjęte.

SW2 - pozostawiasz wolny
  • REKLAMA
  • #3 21042906
    tomaszbla1
    Poziom 2  
    Super wielkie dzięki za pomoc wszystko podłączyłem według opisu zworki też ustawilem zaczep sw1 działa mikrofon i głośnik również tylko ring nie dzwoni w starym unifonie też to było ring nie wywolywal i myślałem że to unifon uszkodzony i dlatego założyłem nowy widocznie może na słupku przy furtce
  • REKLAMA
  • #4 21043168
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Wywołanie idzie przez przycisk w kasecie (furtka). Zdarza się, że traci on styk. Poza tym być może kabelek się oderwał od niego lub płytki (zależnie jak to jest zrobione). Inną kwestią jest fakt, czy ów sygnał wychodzi z zasilacza (centralki). Te rzeczy musisz sprawdzić.
  • #5 21830333
    cinek64
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie
    Dołączę się do tematu by nie zakładać nowego.

Mam nietypową sytuację przy zamianie CS1132 na SMART-5P
    Mianowicie po przepięciu wszystkich przewodów wszystko działa ale domofon dzwoni też u sąsiada. Sąsiad słyszy to samo co Ja.
    Powodem są dwa przewody nie wiem dlaczego zwarte na linii RING
    Po wypięciu jednego z przewodów z linii RING u sąsiada już nie dzwoni, ale przestaje działać mikrofon.
    Mikrofon jest słyszalny ale słabo.
    Regulacja potencjometrem działa, ale bardzo cicho.
    Zamiana przewodów głośnika i masy nie poprawia sytuacji.

Jak to poprawić?
    Załączniki:
    • Jak zamienić unifon Miwi na Cyfral Smart 5p - schemat podłączenia UNIFON .jpg (130.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zamienić unifon Miwi na Cyfral Smart 5p - schemat podłączenia SMART 5P.jpg (2.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA