logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ART 363-3: Chłodziarka nie chłodzi mimo wymiany termostatu, zamrażarka OK

BURMAR 11 Kwi 2024 21:41 417 8
REKLAMA
  • #1 21042002
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 298
    Witam, moje pytanie dotyczy zamrażarko-chłodziarki Whirlpool. Ma dwie komory: chłodziarkę i zamrażarkę. Zamrażarka działa dobrze. Natomiast chłodziarka nie chłodzi. Temperatura w chłodziarce pokojowa. Wymieniłem termostat ale bez rezultatów. Ta chłodziarko-zamrażarka ma jedną sprężarkę. Podczas regulacji gałki termostatu słychać jak termostat załącza sprężarkę.
    Jaka może być przyczyna. Proszę o informację. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Whirlpool ART 363-3: Chłodziarka nie chłodzi mimo wymiany termostatu, zamrażarka OK IMG_20240411_101314.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21042103
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 372
    Jaki model? Frost-free?
    Może to być wadliwa grzałka rozmrażacza, wentylator albo uszczelka.
  • #3 21042488
    BURMAR
    Poziom 23  
    Dzięki za dotychczasową podpowiedź. Dodam też, że ta chłodziarko- zamrażarka jest w zabudowie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21042500
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    BURMAR napisał:
    Wymieniłem termostat ale bez rezultatów
    Strata kasy i czasu.
    BURMAR napisał:
    Jaka może być przyczyna. Proszę o informację .
    Proszę, ubytek czynnika, utylizacja, zabiorą ją za darmo, ci co przywiozą nową.
    mariukonie napisał:
    Może to być wadliwa grzałka rozmrażacza, wentylator
    Które to tam nie istnieją...
  • REKLAMA
  • #5 21042501
    BURMAR
    Poziom 23  
    Zmierzyłem teraz temperaturę. Od wczoraj nadal powoli spada. Obecnie jest 7 stopni w plusie. Mierząc temperaturę zauważyłam, że cały czas waha się między 4 a 7 stopni przy termostacie na max zimno.
  • REKLAMA
  • #6 21042826
    mariukonie
    Poziom 31  
    W lodówce 4 stopnie to dobra temperatura.
    Uszczelkę możesz sprawdzić kartką papieru. Jeśli uszczelka dobrze trzyma, to ciężko kartkę wyciągnąć, gdy jest przytrzaśnięta drzwiami.
  • Pomocny post
    #7 21042827
    PermBan
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    mariukonie napisał:
    ...wentylator albo uszczelka.

Jakiś rok temu walczyłem z takimi samymi objawami.>>Link
    Jeśli Uszczelka jest OK. To nie szukaj dalej i nie trać czasu.
    Znajdź 12V stałego na płycie i podłącz na 'sztywno' wiatrak, bo ten powinien się załączać w czasie kiedy otwierasz drzwi, bądź temp. jest powyżej zadanej.
    Podłączyłem swój na 'sztywno' i lodówa chłodzi lepiej niż nowa. Mleka trudno jest się napić prosto z butli, bo aż zęby bolą ;)

PS.
    Strać swój drogocenny czas i przejrzyj kondensatory. One 'nic' nie kosztują, a sporo zawsze zamieszania przez nie - szczególnie wywal, te które spuchły, albo się wylały pod siebie.
    PS.1
    Na zdjęciu - na zielono skąd (w moim przypadku) wziąłem 12V, a na czerwono wylane kondensatory i plamy pod nimi ;)
    Whirlpool ART 363-3: Chłodziarka nie chłodzi mimo wymiany termostatu, zamrażarka OKIMG_201910...362234.jpg (2.41 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21042859
    BURMAR
    Poziom 23  
    Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i szczegółowe informacje. Teraz Czeka mnie dużo pracy w związku z tym, że lodówka jest zabudowana. Lepiej jednak naprawiać niż kupować nową.
    Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 21042865
    mariukonie
    Poziom 31  
    Lepiej naprawiać. Satysfakcja i nabyta wiedza bezcenna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z chłodziarko-zamrażarką Whirlpool ART 363-3, gdzie zamrażarka działa prawidłowo, natomiast chłodziarka nie chłodzi, osiągając temperaturę pokojową. Po wymianie termostatu problem nie został rozwiązany. Użytkownicy sugerują sprawdzenie grzałki rozmrażacza, wentylatora oraz uszczelki. Zauważono, że temperatura w chłodziarce waha się między 4 a 7 stopni, co jest akceptowalne, ale niezgodne z oczekiwaniami. Rekomendacje obejmują również sprawdzenie kondensatorów oraz podłączenie wentylatora na stałe, co w przeszłości pomogło innemu użytkownikowi. Użytkownik wyraża chęć naprawy urządzenia zamiast zakupu nowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA