logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna trzydrożna: osobna komora dla głośnika średniotonowego? 80W 8Ω

grzegorz29 05 Gru 2005 07:34 3091 8
REKLAMA
  • #1 2054889
    grzegorz29
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Być może moje pytanie już się powtużyło na forum, i dla niekturych zdaje się banalne, ale ja jestem początkującym akusty kiem i mam dylemat .
    Chcem zbudować kolumne trzydrożną w obudowie zamknięte, ale nie wie czy głośnik średniotonowy powinien być w osobnej komoże, czy w tej samej co głośnik niskotonowy, i czy ten fakt majakieś znaczenie odsłuchowe. kolumny mają być 80W 8ohm
    Za wasze rady z gury dziękuje
    pozdrawiam :?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2054963
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Głośnik średniotonowy MUSI być w oddzielnej komorze, aby nie został uszkodzony przez ciśnienie produkowane przez niskotonowy.
  • Pomocny post
    #3 2055411
    pavyan
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Witam!
    Dodałbym do tego, że ja wysokotonowe też umieszczałem w szczelnej puszce. Wiele to nie kosztuje, a daje pewność. W zasadzie wysokotonowe są szczelne ( a może: raczej powinny być ), ale jeśli nie ma pewności - to lepiej zrobić jak wyżej.
    Jeszcze jedno: dla najlepszych rezultatów również pojemność komory głośnika średniotonowego powinna być wyliczona z parametrów T-S, szczególnie jeśli pracuje w zwrotnicy od niskich częstotliwości, np. 200-300 Hz, ale to już dla purystów:-)
    Pozdrawiam, Pawyan.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2055544
    Medeis
    Poziom 21  
    Witam

Chyba nalezaloby jeszcze dodac ze MUSI wprzypadku gdy glosnik srednio jest z koszem otwartym, w przypadku kosza zamknietego nie ma to juz znaczenia. Ponoc jednak glosniki "otwarte" z tylu i z wlasna komora brzmia lepiej.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 2055718
    J. S.
    Poziom 27  
    Następna sprawa, komora ta musi/powinna być obficie wytłumiona. Może też mieć w miarę możliwości nieregularny kształt, aby ograniczyć zjawisko fal stojących, które na pewno wystąpiłyby w regularnym prostopadłościanie. Typowa pojemność to kilka litrów, to wystarczająco dużo aby nie podwyższyć znacząco rezonansu.
  • REKLAMA
  • #6 2057882
    grzegorz29
    Poziom 11  
    Serdeczne dzięki za drogocenne dla mnie wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • #7 2058665
    pavyan
    Poziom 20  
    Witam!
    I jeszcze jedna rzecz: aby zminimalizować wpływ fal stojących w wewnętrznej obudowie głośnika średniotonowego, oprócz dobrego wytłumienia przede wszystkim tylnej ścianki ( boczne też), bardzo dobrze jest ją wkleić pod kątem najlepiej 45 st. Wtedy nie ma bezpośredniego odbicia fali akustycznej z powrotem w kierunku membrany. Wymiary komory są porównywalne z długościami fal akustycznych z zakresu średniotonowego i jest b. prawdopodobne wystąpienie podbarwień dźwięku na niektórych częstotliwościach, powodujących nierównomierności charakterystyki w - bardzo moim zdaniem niedocenianym przez konstruktorów-amatorów - paśmie średniotonowym a jest ono w dużym stopniu odpowiedzialne za dobre odwzorowanie efektów stereofonicznych i neutralne brzmienie kolumn.
  • REKLAMA
  • #8 2061156
    grzegorz29
    Poziom 11  
    A gdybym wstawił tylną ścianke w średniotonowym, pod innym kątem, np. podkątem 60 stopni do przedniej ścianki.
  • #9 2061324
    pavyan
    Poziom 20  
    Witam!
    Też będzie dobrze, dużo lepiej niż gdyby było to prostopadłościenne pudło lub walec z prostopadłym dnem. Napisałem 45 stopni, bo wtedy fale odbijane będą pod kątem prostym do następnych nadchodzących, ale w zasadzie każdy kąt różny od 90 stopni będzie lepszy niż kąt prosty ( no, ale np. kąt 88 st. niewiele wpłynie na poprawę wygaszania, trzeba podchodzić do tego rozsądnie :-) ).
    Poza tym nie można demonizować tego aspektu sprawy, inne rzeczy ( zwrotnice, rodzaj i wytłumienie obudowy, zastosowane głośniki) mają o wiele bardziej słyszalny wpływ na brzmienie niż ta rzecz. Dobrze jest o tym pomyśleć zawczasu przy projektowaniu obudowy, na pewno nie zaszkodzi ale też na pewno nie jest to na pierwszych miejscach w hierarchii czynników wpływających na pracę i brzmienie zestawu.

Podsumowanie tematu

✨ W kolumnie trzydrożnej z obudową zamkniętą głośnik średniotonowy powinien być umieszczony w osobnej komorze, aby uniknąć uszkodzeń spowodowanych ciśnieniem generowanym przez głośnik niskotonowy. Szczelna komora dla średniotonowego jest szczególnie ważna, gdy głośnik ma kosz otwarty; w przypadku kosza zamkniętego ten wymóg jest mniej istotny. Komora powinna być odpowiednio wytłumiona i mieć nieregularny kształt, co ogranicza powstawanie fal stojących, które mogą powodować podbarwienia dźwięku i nierównomierności charakterystyki w paśmie średniotonowym. Zaleca się także ustawienie tylnej ścianki komory pod kątem (np. 45° lub 60°) względem przedniej, co zmniejsza odbicia fal akustycznych i poprawia neutralność brzmienia. Pojemność komory powinna być dobrana na podstawie parametrów Thiele-Small, zwłaszcza gdy zwrotnica odcina częstotliwości średniotonowe od niskich (około 200-300 Hz). Wysokotonowe również warto umieścić w szczelnej, wytłumionej komorze dla lepszej kontroli dźwięku. Całość dotyczy kolumn o impedancji 8 Ω i mocy 80 W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA