logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uzupełnienie wody w układzie - piec gazowy Junkers CB16-12A

lukaszzamyslowski0 14 Kwi 2024 23:03 1764 4
REKLAMA
  • #1 21045575
    lukaszzamyslowski0
    Poziom 2  

Witam, w jaki sposób można uzupełnić wodę w układzie (piec gazowy Junkers), manometr wskazuje poniżej 1 bara.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Panel sterowania pieca gazowego Junkers z manometrem wskazującym poniżej 1 bara. Widok od dołu pieca gazowego Junkers z widocznymi rurami i przewodami. Widok na dolną część pieca gazowego Junkers z rurami i zaworami.
  • REKLAMA
  • #2 21045580
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6587
    Na zdjęciach raczej nie ma czym uzupełnić wodę. Znajdź rurkę od instalacji zimnej wody do instalacji c.o. a po drodze zawór. Otwarcie tego zaworu uzupełnia wodę w instalacji c.o. Jeżeli układ c.o. w układzie zamkniętym to zwiększenie ciśnienia do właściwego wskaże moment zamknięcia tego zaworu. Przy instalacji otwartej zamyka się uzupełnianie po przelaniu się wody przez rurkę przelewową.
    U mnie instalacja otwarta i ciśnienie cały czas poniżej 1 bara a piec pracuje normalnie. Wszystko zależy od modelu pieca. Mój pracuje nawet bez ciśnienia. To nie wymyślny osławiony Junkers.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21046450
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Kocioł JUNKERS CERACLASS ZW14-2DVKE(lub AE) bardzo brzydko skręcony, kable nie ułożone.... Uzupełniasz niebieskim pokrętłem kręcąc w lewo aż usłyszysz że kocioł nabiera do wartość 1,5bar i zakręcasz. Jak nie idzie klucz imbusowy 4 w środek pokrętła.
  • #5 21064472
    lukaszzamyslowski0
    Poziom 2  
    Tak to niebieskie pokrętło, dziękuję za informację.

Dodano po 1 [minuty]:

Wszystko się zgadza, chodzi o niebieskie pokrętło, uzupełniony stan.
    Wskaźnik pokazuje teraz około 1,5 bara.
    Dzięki za pomoc.

Dodano po 2 [minuty]:

Zgadza się, chodzi o to pokrętło, dziękuję za pomoc.
REKLAMA