logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie ciśnienie 4,5 bara w piecu Junkers Euroline - co robić?

merkucio 09 Gru 2007 13:26 5125 10
REKLAMA
  • #1 4568812
    merkucio
    Poziom 10  
    Wszystko było w porządku, piec junkers euroline wskazywał zawsze pomiedzy 1,5 a 2 bara, ale dzisiaj wskazuje pomiedzy 4, a w momencie puszczenia cieplej wody nawet gdzieś 4,5 do 5 -nie wiem bo nie ma już skali, nie wiem co sie dzieje, najlepsze jest to że grzejniki są ciepłe, ale niepokoi mnie to ciśnienie, prosze o pomoc!! pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4569378
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Proszę sprawdzić nacznie wzbiorcze
  • REKLAMA
  • #3 4569525
    merkucio
    Poziom 10  
    przepraszam jestem laikem w tych sprawach, jest niedziela i boje sie że wysadzi mi chate, -gdzie jest to naczynie, -może to brzmi głupio ale potrzebuje wskazówek krok po kroku. Piec jest to Euroline ZW20AE, ale komin boczny 1,5 metrowy, tzn z pieca wychodzi od góry ale potem idzie w bok przez ścianę. pozdrawiam i z góry dziekuje.
  • #4 4569577
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Naczynie przeponowe to jest taki zbiornik, który przejmuje nadmiar ciśnienia w kotle i instalacji.
    Znajduje się w tylnej części kotła.
    Przeważnie jest kolory czerwonego.
    Od góry posiada zaworek taki sam jak w kołach samochodowych.
    Aby sprawdzić w nim ciśnienie należy spuścić wodę z kotła.
    Jeżeli brak w nim odpowiedniego ciśnienia (przeważnie 0.8-1 atm.) należy dopompować, zwykłą pompką do kół samochodowych.
  • #5 4569578
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    merkucio napisał:
    przepraszam jestem laikem w tych sprawach, jest niedziela i boje sie że wysadzi mi chate, -.

No cóż, chyba sam sobie odpowiedziałeś, że sam nie dasz rady. Instrukcję obsługi kotła powinieneś posiadać. A może kociołek jest jeszcze na gwarancji?
  • #6 4569830
    merkucio
    Poziom 10  
    dzieki za szybkie odpowiedzi, pozdrawiam/
  • REKLAMA
  • #7 4570701
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    WOW
    Coś to nie tak, ponieważ przy przekroczeniu 3 barów powinien zadziałać zawór bezpieczeństwa i wylać nadmiar wody. Myślę, że popsuł się wskaźnik ciśnienia. Poproś serwisanta o jego sprawdzenie, albo zamontuj podobne urządzonko na instalacji i będziesz miał obraz tego jakie jest ciśnienie. Raczej nic poważnego.

Dodano po 3 [minuty]:

instrukcję do niego masz na
    http://www.szkolenia-junkers.pl/res-instrukcje.phtml?files_dir_id=572
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #8 4570737
    Drops26
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    witam mam głupie pytanie jak rozumiem jest to kocioł 2-funkcyjny gazowy wiec posiada zawór bezpieczeństwa na 3 bar. wiec w jaki sposób masz ciśnienie 5 bar.??????

czyli jest uszkodzony albo zablokowany!
    a może się
    mylę
    pozdro drops
  • REKLAMA
  • #9 4570738
    kubagrz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Może ktoś odkręcił dopust wody do instalacji albo zawór dopuszczający
    przepuszcza.:?:
  • #10 4571059
    merkucio
    Poziom 10  
    Właśnie w tym rzecz że ciśnienie jest poza skalą która się kończy na 4? znaczy sie gdy kocioł jest zimny i wyłączony na dłużej niż godzine to spada nawet gdzieś do
    3 - 3i1/4, ale gdy tylko grzeje, automatycznie wchodzi na 4 z kawałkiem a w momencie grzania wody bieżącej jeszcze z 0.5 bara dalej.
  • #11 4571197
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    krótko mówiąc "padnięty" jest ciśnieniomierz
    Nie ma opcji , żeby na kotle panowało ciśnienie jak opisałeś

Dodano po 1 [minuty]:

aha
    WAŻNE
    sprawdź, czy "kto" nie wkręcił w zawór bezpieczeństwa jakiegoś korka, ale uważaj, bo jak jest takie ciśnienie, to możesz zostać....
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300

Podsumowanie tematu

✨ W piecu gazowym Junkers Euroline ZW20AE pojawił się problem z wysokim ciśnieniem w instalacji grzewczej, które wskazuje wartości między 4 a 5 barów, przekraczając skalę manometru. Normalne ciśnienie powinno wynosić około 1,5-2 barów. Wskazano, że przy ciśnieniu powyżej 3 barów powinien działać zawór bezpieczeństwa, który zrzuca nadmiar wody, co sugeruje możliwą usterkę tego zaworu lub uszkodzenie manometru. Zalecane jest sprawdzenie naczynia wzbiorczego (przeponowego), które kompensuje nadmiar ciśnienia i znajduje się zwykle z tyłu kotła, ma zawór podobny do samochodowego i powinno mieć ciśnienie około 0,8-1 atm. W przypadku braku odpowiedniego ciśnienia w naczyniu należy je dopompować. Wskazano również, że może być zablokowany lub uszkodzony zawór bezpieczeństwa, a także możliwość nieprawidłowego działania zaworu dopuszczającego wodę do instalacji. Sugerowano kontakt z serwisem w celu sprawdzenia i ewentualnej wymiany manometru oraz zaworu bezpieczeństwa. Autor przyznał, że nie jest specjalistą i prosił o instrukcje krok po kroku.
REKLAMA