logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirpool AWO/D 4313P nie kończy programu na minutę przed wyłączeniem wyświetla błąd F13

Referendarz 15 Kwi 2024 20:41 1140 32
  • #1 21046650
    Referendarz
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, ponownie mam problem z pralką Whirlpool AWO/D 4313/P.
    Pralka w zasadzie na wszystkich programach pracuje normalnie, czyli przechodzi pełen cykl prania.
    Schody zaczynają się, gdy na wyświetlaczu widnieje 1 minuta do komunikatu „End” i odblokowania drzwi.
    Pralka zastanawia się ok. 3 minuty, po czym zapala się czerwona kontrolka „Serwis”, a na wyświetlaczu kod błędu F 13. Sprawdziłem filtr, drożność przewodów odpływowych, wymieniłem wyłącznik blokady drzwi i problem nie ustąpił.
    Czy ktoś z kolegów miał podobny problem?

Za ewentualne porady, jak go rozwiązać, byłbym wdzięczny.
    Przeglądając internet znalazłem sugestie, iż wina spoczywa w programatorze, ale czy na pewno?

Pozdrawiam
  • #2 21046677
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Blokada jest zasilana z PCB i tam należy sprawdzić.
  • #3 21046738
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    F13 w Twoim przypadku znaczy, że blokada zbyt długo nie odpuszcza po skończonym praniu. Jednak to że wymieniłeś nie znaczy, że zakupiłeś właściwą. Bywa że do jednego modelu pasują aż trzy. Właściwą zamawia się po kodach kreskowych NC i NS (lub SN). Pretensje miej do korporacji za bałagan, który stworzyła.

Czasem jeszcze jest winny jest pstrykacz wybieraka (jeśli występuje). To taki niby stycznik, niby przekaźnik. Jak pada to pralka sypie F08, F13 lub innym (chyba) losowo wybranym błędem. Ponowne programowanie na niewiele pomoże.
  • #4 21047098
    Referendarz
    Poziom 5  
    Czy to znaczy, ze wymiana sterownika na nowy rozwiąże problem definitywnie?
  • #5 21047270
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam,
    Gremliny napisał:
    Bywa że do jednego modelu pasują aż trzy

Nie w tym przypadku, blokada się blokuje, a programator widzi zablokowaną blokadę. Blokada (nowa) może nie być całkowicie sprawna i za długo nie odblokuje. Sprawdził bym czy zasilanie jest podawane na blokadę po zakończeniu prania.
  • #6 21047410
    Referendarz
    Poziom 5  
    Ok. Sprawdzę, czy jest napięcie na blokadzie.
    A tak przy okazji, jakie parametry powinna mieć blokada?
    Stara na styku 1 i 3 ma rezystancję 0,987 Ω.
    Styk 1 - 2 przerwany, 2 - 3 przerwany.
    Nowa na stykach 1 i 3 ma 1,119 Ω, na pozostałych tak jak stara.
  • #7 21047499
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Jeśli chodzi o ohm blokady to nie przywiązywałam do tego uwagi.
    Rozumiem, że po przekręceniu pokrętłem programów pralka nie blokuje blokady, a dopiero po naciśnięciu start?.
    Jeśli zrobisz reset przed włączeniem programu prania, przez przytrzymanie anuluj, blokadę odblokuje, czy będzie błąd?.
    Jeśli masz miernik na 20 MΩ, to sprawdź grzałkę na upływność do masy.
  • #8 21047692
    Referendarz
    Poziom 5  
    Otóż sytuacja wygląda w następujący sposób:
    1. Po zamknięciu drzwiczek i wybraniu programu blokada natychmiast się uruchamia.
    2. Na wyświetlaczu jest prawidłowy czas ale świeci światłem ciągłym dioda przy przycisku START.
    3. Nie jest możliwe uruchomienie programu, dopiero po naciśnięciu przycisku START przez 3 sekundy pralka przechodzi w tryb PAUZY.
    4. Po ponownym naciśnięciu przycisku START pralka normalnie daje się uruchomić.
    5. Przyciśnięcie przycisku ANULUJ po starcie programu powoduje wyzerowanie licznika oraz uruchomienie pompki spustu wody, po zakończeniu pracy pompki drzwiczki pralki nadal są zablokowane nawet po odczekaniu kilku minut.
    6. Przekręcenie pokrętła wyboru programu na ZERO sprawia ze po ok. 1 minucie blokada ustępuje.
    7. W żadnym momencie pralka nie wyświetliła błędu ani nie zapaliła się dioda SERWIS.

Nie mam takiego miernika ale postaram się pożyczyć od kolegi induktor to dokonam pomiaru jaki sugerujesz.

Serdecznie dziękuję że zechciałeś mi udzielić pomocy.
    Pozdrawiam
  • #9 21047768
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Najprawdopodobniej zwarty triak blokady, jeśli tak to koszt nie wielki, jeśli potrafisz lutować. Tylko zanim coś kupisz sprawdź, ten triak, który to?, sprawdź po przewodach od blokady, potem po ścieżkach na programatorze.
  • #10 21047990
    Referendarz
    Poziom 5  
    Tak zrobię!
    Dziękuje, jak się z tym uporam to się odezwę.

Pozdrawiam
  • #11 21048025
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Zapomniałam dodać, że jeśli triak jest zwarty, to lepiej nie używać pralki, ponieważ w każdej chwili (bardziej niż przy sprawnym triaku) może (nie musi) 230 V dojść do procka. Wówczas jedyną opłacalną naprawą jest wymiana programatora.
  • #12 21050351
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Dość prosta usterka a tu snucie jakiś teorii. Ohmy nie ważne? Szaleju się ktoś najadł?
    Wg mnie to:
    - Źle dobrana blokada
    - Niesprawna nowa blokada
    - Źle podłączona nowa blokada, jest to możliwa. Szczególnie jak jest na pojedyńczych konektorach.

Aby szybko wykluczyć awarię elementu który załącza blokadę, należy w momencie wystąpienie usterki wyciągnąć wtyczkę z zasilania. Jak do 5 minut puści to wina elektroniki. Jak 10 min mija i dalej zablokowane to problem z blokadą.

Podaj kod kreskowy bo ciężko znaleźć to 'awo'. A jest 5 wersji Twego modelu!!
  • #13 21050442
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    @Gremliny Ohm, blokady nie spędzają mi snu z powiek i myślę, że tobie też nie, ponieważ już byś podał tę wartość.
    Gremliny napisał:
    Źle podłączona nowa blokada

Trzy przewody do blokady, co się stanie, jak zamieni się przewody zasilające blokadę miejscami? I co się stanie, jak zamieni się przewód informujący programator o zablokowanej blokadzie z jednym z przewodów zasilających blokadę?.
  • #14 21050451
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    Panowie prowadzicie tutaj całkowicie niepotrzebną dyskusję! Śmiem twierdzić, że również mało merytoryczną z nutką bredni i bzdur.

Referendarz napisał:
    Stara na styku 1 i 3 ma rezystancję 0,987 Ω.
    Styk 1 - 2 przerwany, 2 - 3 przerwany.
    Nowa na stykach 1 i 3 ma 1,119 Ω, na pozostałych tak jak stara.

Blokada jest taka, jak ma być.

Gremliny napisał:
    Podaj kod kreskowy bo ciężko znaleźć to 'awo'. A jest 5 wersji Twego modelu!!

Czego nie potrafisz znaleźć i / lub zrozumieć w 20 letnim klamocie!

Blokada z "WAVE" nie działałaby wcale (bo o tym gdzieś tam świta i dzwoni). Druga sprawa -> podstawienie właściwej diagnozy zajmuje minutę.

@Referendarz Zamykasz drzwi, nie naciskając startu przekręcasz pokrętło na pozycję "włącz" jeden w lewo lub prawo - jeżeli drzwi same się zablokują, to walnięty jest sterownik.

Dziękuję za uwagę i życzę miłej magisterki nad prostymi problemami.
  • #15 21050676
    Referendarz
    Poziom 5  
    Dzień dobry,
    Pomierzyłem grzałkę jest ok., do masy nie ma przebicia, mierzyłem induktorem zarówno przy 500V jak i przy 1000V wykazuje nieskończoność czyli brak zwarcia do masy. Pomiary prowadziłem przy wyjętej grzałce.

Jednak co do elektroniki, po rozebraniu okazało się że triak prawdopodobnie od blokady "eksplodował„. Nie mogłem kupić takiego jak był czyli typu SMD i sprzedawca poradził taki zwykły TO92 (czyli montażu przewlekanego) o nieco większym obciążeniu oryginał jest na 600V/0,8A, a ten 600V/1A. Po zmontowaniu całości całkowita lipa, blokada gdy się uruchamia się to natychmiast przy próbie wybrania programu, wyświetlacz chwile się zastanawia (czarny) po czym wyświetla błąd F13.

Pytanie czy zestaw naprawczy z Allegro może odżywić pralkę czy lepiej kupić nowy programator? Znalazłem w sklepie internetowym taki programator (nowy), ale jest adnotacja o jego nieskonfigurowaniu i nie wiem o co chodzi? Próbowałem się dodzwonić, ale zgłaszać się automat i proszę czekać wszyscy konsultanci są zajęci jesteś „1” i tak przez godzinę w końcu brakło mi cierpliwości i się rozliczyłem.

Piszę PW bo na forum samce alfą szaleją, a ja jestem nerwowy i nie chce nikogo obrazić.
    Płytka elektroniczna na stole, z widocznymi komponentami i złączami. Płyta drukowana z elementami elektronicznymi na stole
    @MarcinRKl
  • #16 21050689
    AsReeX
    Poziom 40  
    Referendarz napisał:
    Po zmontowaniu całości całkowita lipa, blokada jak się uruchamia się natychmiast przy próbie wybrania programu, wyświetlacz chwile się zastanawia (czarny) po czym wyświetla błąd F13.
    Uszkodzony port mikroprocesora.
    Referendarz napisał:
    Pytanie czy zestaw naprawczy z Allegro może odżywić pralkę czy lepiej kupić nowy programator?
    Co chcesz nim naprawić? Zasilacz który jest dobry?
    Referendarz napisał:
    Znalazłem w sklepie internetowym taki programator (nowy) ale jest adnotacja nieskonfigurowany nie wiem o co chodzi?
    Możesz co najwyżej oprawić go w ramkę i powiesić nad łóżkiem.
    Referendarz napisał:
    Pisze PW bo na forum samce alfą szaleją a ja jestem nerwowy i nie chce nikogo obrazić.
    Trzeba ograniczyć wypowiedzi do merytorycznej treści i tyle.
  • #17 21051029
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    @Referendarz porady pw tylko przy zamkniętym temacie.
    AsReeX napisał:
    Uszkodzony port mikroprocesora

W innym temacie z tym problemem też tak pisałeś, a jednak tak nie było.
    AsReeX napisał:
    Możesz co najwyżej oprawić go w ramkę i powiesić nad łóżkiem

Przetłumaczę na polski, samo skonfigurowane podejrzewam, że będzie kosztować więcej niż używany programator.

Referendarz napisał:
    Nie mogłem kupić takiego jak był czyli Typu SMD sprzedawca poradził zwykły czyli montażu przewlekanego o nieco większym obciążeniu oryginał jest na 600V i 0,8A a ten 600V i 1A

Moim zdaniem nie najlepszy pomysł.
    Sprawdź rezystor obok uszkodzonego triaka.
    Na twoim miejscu zamienił bym na próbę jeden z tych trzech pozostałych triaków.
    Jeśli zamienisz triak, rezystor będzie mieć poprawną wartość, lutowanie będzie poprawne, a mimo to pralka będzie się tak samo zachowywać.
    AsReeX napisał:
    Uszkodzony port mikroprocesora.

PS. Kolega @AsReeX posiada ogromną wiedzę na temat agd (ja nawet połowy tej wiedzy nie będę miał), często (chyba) zapomina, że pisze do kogoś kto pierwszy raz się tym zajmuje.
  • #18 21051610
    AsReeX
    Poziom 40  
    MarcinRKl napisał:
    W innym temacie z tym problemem też tak pisałeś, a jednak tak nie było.

W tej aplikacji niczego innego poza ACSm i rezystorem nie ma.

@Referendarz Jeśli rozsądnie zapłacisz, to powinienem mieć cały moduł demobil lub nowy.
  • #19 21051688
    Referendarz
    Poziom 5  
    Dziękuje wszystkim za porady i jednocześnie przepraszam za mój poprzedni wpis.
    Przez moje niechlujstwo wywiązała się niepotrzebna dyskusja.
    Już wyjaśniam, po wymianie triaka w trakcie składania modułu sterującego mało precyzyjnie podpiąłem jedna z kostek w wyniku czego wystąpiły problemy o jakich pisałem „ na każdym programie błąd F13 przed naciśnięciem START.
    Zgodnie z porada MarcinRKI postanowiłem zmienić triaka i odkryłem swoją fuszerkę, w końcu triaka nie wymieniłem bo kupię cały zestaw nowych czyli 4 sztuki.
    Po poprawieniu wtyczki i uruchomieniu pralki wszystko wróciło do stanu pierwotnego.
    Blokada aktywuje się natychmiast po wybraniu dowolnego programu który wykonuje się bez zakłóceń aż do 1 minuty przed końcem kiedy to zastanawia się nad otwarciem drzwi i po ok. 3 minutach wywala SERWIS i błąd F13.

AsReeX chylę czoło przed twoja wiedzą ale mam wrażenie ze zbyt pochopnie ferujesz werdykty i opinie.
    Faktycznie jest to stara pralka ale wcale nie znaczy ze każdy musi mieć tylko i wyłącznie topową technologie zwłaszcza gdy stara się sprawdzała.
    Nie zawsze trzeba mieć MASERATI by dojechać do Pcimia.
    Co do podłączenia blokady nie ma możliwości błędnego podłączenia bo konektor 3 pinowy pasuje tylko w jednej pozycji, a z tym wieszaniem na ścianie to chyba lekko przesadziłeś, mogłeś zwyczajnie napisać ze mikrokontroler z modułu sterowania musi być zaprogramowany przed zamontowaniem w pralce.

Będę walczył dalej z tą usterką bo jestem uparty i dociekliwy, jeśli ktoś dalej zechce podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem to będę wdzięczny.

Pozdrawiam wszystkich bezinteresownie pomocnych.
  • #20 21051879
    AsReeX
    Poziom 40  
    Referendarz napisał:
    Będę walczył dalej z ta usterka bo jestem uparty i dociekliwy, jeśli ktoś dalej zechce podzielić się swoją wiedza i doświadczeniem to będę wdzięczny.

Otrzymałeś już prostą, jasna i przede wszystkim merytoryczną odpowiedz - wszystko inne jest pisaniem bajek i niestworzonych historii :)

Powtórzę raz jeszcze!
    AsReeX napisał:
    W tej aplikacji niczego innego poza ACSm i rezystorem nie ma.

Fragment schematu układu elektronicznego z rezystorami i przełącznikami.

Referendarz napisał:
    Nie zawsze trzeba mieć MASERATI by dojechać do Pcimia.

Zawsze myślałem że tam RollsRoyce jeździ Prezesa O.

Referendarz napisał:
    Co do podłączenia blokady nie ma możliwości błędnego podłączenia bo konektor 3 pinowy pasuje tylko w jednej pozycji, a z tym wieszaniem na ścianie to chyba lekko przesadziłeś, mogłeś zwyczajnie napisać ze mikrokontroler z modułu sterowania musi być zaprogramowany przed zamontowaniem w pralce.

Niektórzy są bardzo przywiązani do swoich rzeczy, taki sentyment ^^
  • #21 21052107
    Janek_15
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Przepraszam.
  • #22 21052113
    AsReeX
    Poziom 40  
    Janek_15 napisał:
    Wylutuj ten rezystor i włącz pralkę. Jeśli drzwi zablokują - 95% że padł port procesora.

Co proszę? Kolega przeczyta to, co napisał raz jeszcze i mam nadzieję, że poprawisz się sam.
  • #23 21052184
    Referendarz
    Poziom 5  
    AsReeX dziekuje za schemat, zamówiłem właściwe triaka jak dotrą będę walczył dalej.
    A tak przy okazji nie przywiązuje się do rzeczy, choć nie lubię zmieniać przyzwyczajeń.

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie.
    - dlaczego eksplodował triak?

Czy na bramkę poszło złe napięcie, czy popłynął zbyt duży prąd przy wyzwolonym triaka.
    Coś po drodze musi być nie tak.

Może dysponuje ktoś serwisowa do tego zabytku?

Dobrej nocy.

Dodano po 3 [minuty]:

Przepraszam za literówki ale pisze na tablecie i nie mam możliwości wyboru polskich znaków, a automatyczny słownik płata figle.
  • #24 21052190
    AsReeX
    Poziom 40  
    Referendarz napisał:
    Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie.
    - dlaczego eksplodował triak?

Ten temat, to jedna wielka zagadka! Od czego się to mogło popsuć? Hymmm ... może tak od zamka, albo zalania i zwarcia w kostce ów zamka? Nie no, nie możliwe - przecież to tak proste, że aż genialne!

Referendarz napisał:
    Może dysponuje ktoś serwisowa do tego zabytku?

A co chciałby tam kolega znaleźć?

Ps. Kolejną "zagadką" jest to, co założyłeś za tego ACSa ... może zwykły tranzystor i kuku ^^ Natomiast reasumując dzisiejsze dywagacje, to po założeniu właściwego elementu powinno działać, jeśli nie działa to padł mikroprocesor. Amen
  • #25 21052676
    Referendarz
    Poziom 5  
    Masz rację @AsReeX, pralka prosta jak budowa cepa, a dziwne rzeczy z nią się dzieją. A tak na poważnie chcę sprawdzić to, co zasugerowałeś w swoim poprzednim wpisie, zamieściłeś nawet fragment schematu. Tyle i tylko tyle!

Co chcę tam znaleźć, odpowiedź jest raczej oczywista - Przyczynę usterki i ją usunąć. Nie jestem Serwisantem AGD, tylko zwykłym zjadaczem chleba, ale wiem, że elektroniki nie da się sprawdzić w 100% organoleptycznie. Do tego potrzebny jest miernik i przydałby się schemat, a najlepiej instrukcja serwisowa.
    Pomocniczy element elektroniczny w zastępstwie uszkodzonego triaka
    Na zdjęciu jest element, jaki wstawiłem w miejsce uszkodzonego triaka. Sprzedawca zapewniał, że będzie odpowiedni. Zamontowałem go oczywiście powierzchniowo. Dalsze poszukiwania rozpocznę dopiero, gdy dotrą do mnie zamówione triaki ACS 108 6S.
    Dziękuję za pomoc.
  • #26 21052785
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 374
    Czemu nie zamówisz takiego triaka jak był?
    Montowanie na płycie ma dodatkową zaletę chłodzenia triaka.
  • #27 21052983
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    Referendarz napisał:
    Sprzedawca zapewniał, że będzie odpowiedni.
    Taki sprzedawca powinien być zwolniony ponieważ nie ma zielonego pojęcia w tym co robi... Miałeś tylko zakupić oryginał (Transient voltage protected AC Switch), a nie triaka jaki został Ci polecony! Po czym cieszyć się już dawno z samodzielnej i udanej naprawy. Ponieważ w tych modelach PCB tej firmy nieomal nie ma przy takim uszkodzeniu niepowodzeń (oczywiście po wymianie blokady), a ja nigdy nie spotkałem się przy uszkodzeniu ACS 108 6S od blokady aby był uszkodzony port procesora czy cały procesor! Jednak przy innych PCB i innych firmach taki stan jest na porządku dziennym (uszkodzona blokada i od razu elektronika PCB do wymiany)...
  • #28 21053152
    AsReeX
    Poziom 40  
    TONI_2003 napisał:
    Ponieważ w tych modelach PCB tej firmy nieomal nie ma przy takim uszkodzeniu niepowodzeń (oczywiście po wymianie blokady), a ja nigdy nie spotkałem się przy uszkodzeniu ACS 108 6S od blokady aby był uszkodzony port procesora czy cały procesor!

Słusznie, nigdy nie było takiego problemu w "domino", ale skoro autor wymieni i nadal nie działa ...

Co tu dużo mówić? Sprzedawca się nie zna, autor się nie zna i w zasadzie nie wiadomo nawet czy "ACS" został wlutowany w "dobrą" stronę (THT vs SMD).
  • #29 21053194
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    AsReeX napisał:
    w zasadzie nie wiadomo nawet czy "ACS" został wlutowany w "dobrą" stronę (THT vs SMD).
    Lepiej przeczytaj temat jeszcze raz o jakiej zamianie ty piszesz... Jak można to z foto zamieniać z ACS :)
  • #30 21053213
    AsReeX
    Poziom 40  
    TONI_2003 napisał:
    Jak można to z foto zamieniać z ACS

No nie można -> miałem na myśli to, że gdyby to w ogólne był "ACS" w wersji THT, to finalnie masz go wlutować na "odwrót", a później pisać, że nie działa :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Whirlpool AWO/D 4313/P, która nie kończy programu prania, wyświetlając błąd F13 na minutę przed zakończeniem cyklu. Po wymianie wyłącznika blokady drzwi oraz sprawdzeniu filtra i drożności przewodów odpływowych, problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie programatora lub niewłaściwie dobrana blokada. Wskazują na możliwość zwartych triaków oraz konieczność sprawdzenia zasilania na blokadzie. Użytkownik wymienia triak, ale po jego wymianie problem nie ustępuje, co prowadzi do dalszych poszukiwań przyczyny usterki. Wskazano również na potrzebę użycia odpowiednich komponentów oraz sprawdzenia rezystorów w obwodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA