logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zainstalować elektrykę w altanie ogrodowej?

franczesko5521 16 Kwi 2024 01:10 1269 3
REKLAMA
  • #1 21046932
    franczesko5521
    Poziom 3  

Potrzebuję porady jak w bezpieczny sposób podłączyć zasilanie do altany ogrodowej. Do altany podprowadziłem ziemią kabel peszlem. Chcę założyć 2 gniazdka i 1 przełącznik tak, żeby było bezpiecznie. Jakieś tam podstawy elektryki, znam ale lepiej się poradzić. Czy kabel zabezpieczający mam podłączyć do altany? Powinienem robić osobny uziom dla altany? Altana ma nogi zabetonowane na głębokość ok. 20 cm.

Gniazdka i przełącznik chcę zamontować na drewnianej płycie OSB przymocowanej do ramy altany z jakimś uproszczonym daszkiem. Puszka, gniazdko i przełącznik hermetycznie zamknięty min. IP55 będzie ok?

Chciałbym też pod altaną założyć jakieś oświetlenie i tu znowu jest problem ze znalezieniem odpowiedniej klasy szczelności. Znalazłem lampę z ochroną IP43. Altana ma materiałowy daszek, ale może przez niego kapać woda. Będzie ok czy szukać innej ewentualnie może ją dodatkowo czymś uszczelnić?
    Czy powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę? Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 21046974
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2239
    franczesko5521 napisał:
    Czy kabel zabezpieczający mam podłączyć do altany?
    Możesz jaśniej?
    franczesko5521 napisał:
    IP55 będzie ok?
    Mało.
    franczesko5521 napisał:
    Chciałbym też pod altaną założyć jakieś oświetlenie i tu znowu jest problem ze znalezieniem odpowiedniej klasy szczelności.
    To żart ? Link

Dodano po 4 [minuty]:

franczesko5521 napisał:
    Do altany podprowadziłem ziemią kabel peszlem.
    Ile żył, jakie przekroje?
  • REKLAMA
  • #3 21046988
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    franczesko5521 napisał:

Potrzebuję porady jak w bezpieczny sposób podłączyć zasilanie do altany ogrodowej. Do altany podprowadziłem ziemią kabel peszlem. Chcę założyć 2 gniazdka i 1 przełącznik tak, żeby było bezpiecznie. Jakieś tam podstawy elektryki, znam ale lepiej się poradzić. Czy kabel zabezpieczający mam podłączyć do altany? Powinienem robić osobny uziom dla altany? Altana ma nogi zabetonowane na głębokość ok. 20 cm.

Nie wiem co to znaczy, że masz jakieś tam podstawy. W sumie to każdy je ma. Jeden uważa że jak umie 2 druty skręcić ze sobą to ma podstawy, inny wie jak żarówkę wymienić, a po poważniejsze sprawy wzywa elektryka.
    Nie uważasz, że instalacja w bardzo wilgotnym/mokrym środowisku wymaga aby robił ją doświadczony elektryk a nie ktoś kto uważa że jakieś tam podstawy ma? W końcu ma to być bezpieczne, takie masz założenia. Twoje podstawy pozwalają na bezpieczne wykonanie oraz sprawdzenie po sobie? Tu już trochę wiedzy i sprzętu trzeba mieć.
  • #4 21047751
    franczesko5521
    Poziom 3  
    >>21046974
    Kabel 3x2.5mm2
    Co do uziemienia, to nie wiem czy trzeba, ale o ile mi wiadomo na obudowach urządzeń, konstrukcjach metalowych, które mają styczność z instalacją elektryczną dla bezpieczeństwa się uziemia. Nie mam z tym dużego doświadczenia, uziemiałem tylko raz stelaż fotowoltaiki,

Do podprowadzenia kabla, podłączenia gniazdka i przełącznika nie trzeba być ekspertem. O ile ktoś ma chęci i nie ma 2 lewych rąk chyba nie potrzebuje wzywać do wszystkiego elektryka. Takie rzeczy w domu juz robiłem. Nie bede płacił 500 czy 1000zł komuś za robotę, którą może wykonać każdy troche ogarnięty majsterkowicz. Ewentualnie na konieć moge wezwać elektryka w celu sprawdzenia czy napewno wszystko gra.

"To żart ? Link"
    Chodzi mi o lampe podwieszaną z żarówką a nie paski ledowe. Mogłem doprecyzować.

Gniazdko mam takie (IP55) :
    Podwójne gniazdko elektryczne z klasą ochrony IP55, jedno z pokrywką otwartą.

Przełącznik IP66:
    Jak bezpiecznie zainstalować elektrykę w altanie ogrodowej?

Kable będą łączone w puszkach hermetycznych
    Hermetyczna puszka elektryczna z pokrywą i zaciskami.

Przełącznik i gniazdko będzie umieszczone na płycie osb z daszkiem
    Schemat połączenia elektrycznego z puszką hermetyczną

Peszel z kablem chce umocować do ramy altany trytytkami :)

W moim mniemaniu chyba spoko, ale chciałbym żeby bardziej doświadczeni koledzy rzucili na to swoim eksperckim okiem, może coś robie nie tak, albo da sie coś jeszcze usprawnić
REKLAMA