logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Power Query/Power BI] Jak dodać nowe kody firm do Excela przy odświeżeniu?

emilbro 16 Kwi 2024 10:11 273 1
REKLAMA
  • #1 21047147
    emilbro
    Poziom 2  

Witam,
    Jestem nowa w Power Query, mam plik Excel z umowami, które należy podpisać. Każda firma posiada KOD FIRMY.
    Raz w miesiącu otrzymuję nowy plik z nowymi firmami, ale ten plik może również zawierać firmy, które już mam w moim Excelu.

Chcę, aby po odświeżeniu został dodany nowy rekord z brakującym kodem firmy. Jak mogę to zrobić w Power Query?
  • REKLAMA
  • #2 21047261
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 970
    Oto kroki, które możesz podjąć w Power Query, aby dodać nowe rekordy z brakującym kodem firmy:

Załaduj oba pliki do Power Query. Możesz to zrobić, wybierając Dane -> Pobierz dane -> Z pliku -> Z pliku Excel.
    Po załadowaniu obu plików, użyj funkcji Złącz zapytania (Dane -> Złącz zapytania), aby połączyć dane z obu plików. Wybierz opcję Złącz z lewej strony, aby zachować wszystkie rekordy z oryginalnego pliku Excel i dodać tylko te, które są nowe w drugim pliku.
    W wynikowym zapytaniu powinieneś zobaczyć kolumnę o nazwie Złącz, która zawiera tabelę dla każdego rekordu. Kliknij na ikonę dwóch strzałek obok nazwy kolumny, aby rozwinąć te tabele i dodać nowe rekordy do głównej tabeli.
    Jeśli chcesz dodać tylko rekordy z brakującym kodem firmy, możesz teraz użyć funkcji Filtruj wiersze (Prawy przycisk myszy na kolumnie -> Filtruj), aby ukryć wszystkie rekordy, które mają już kod firmy.
    Na koniec, kliknij Zamknij i załaduj, aby zaktualizować dane w Excelu.
    Pamiętaj, że te kroki są ogólne i mogą wymagać dostosowania w zależności od struktury twoich danych
REKLAMA