logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie ciśnienie w układzie hydraulicznym LS w Case MX 135 - co robić?

grzecho_h 17 Kwi 2024 19:49 4794 25
REKLAMA
  • #1 21049304
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Ocena: 53
    Problem z układem hydraulicznym w Case MX 135, ale podobne układy LS są w wielu innych ciągnikach. Pompa pracuje cały czas pod obciążeniem na ciśnieniu ok 150bar w trybie STANDBY lekko dusząc silnik i uniemożliwiając operowanie innymi systemami poza układem kierowniczym - ten działa bardzo dobrze, pozostałe baardzo wolno jakby brakowało oleju. Ciśnienie ładowania pompy 4bar, odłączyłem wszystkie możliwe odbiorniki niskiego ciśnienia, zaślepiłem linie LS poza kierowniczą bo bez tego nie bedzie działać w ogóle, wyczyściłem kompensator, zawór priorytetowy i dalej to samo. Tak jakby coś wymuszało zapotrzebowanie, ale poza układem kierowniczym wszystko wykluczone. Gdzie mozna szukac przyczyny jeszcze? Sama pompa może tak szwankować? Orbitrol ?
  • REKLAMA
  • #2 21049662
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    grzecho_h napisał:
    Sama pompa może tak szwankować? Orbitrol ?

Raczej zawór nadmiarowy pompy! Zabezpiecza on pompę przed nadmiernym wzrostem ciśnienia, po to aby układ nie uległ awarii.
  • #3 21049735
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Zawór też przeglądnięty znajduje sie w kompensatorze, pozatym jak sam zawór przelewowy powodował by wzrost ciśnienia? Powinien być stale zamkniety, a jakby zawiesił się otwarty to by ciśnienie zanikło. Układ samoczynnie przestawia tarcze tłoczków w pompie i wzbudza do pracy na wysokim ciśnieniu nie trzeba wymusić tego pracą odbiornika czyli podaniem ciśnienia na linie LS.
  • #4 21049781
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Zdalnie b. trudno ustalić prawdziwą przyczynę.
    Potrzebne są co najmniej dwa manometry, przepływomierz i manual do tego typu ciągnika.
    Dokonuje się stosowne pomiary i na ich podstawie dopiero można coś wnioskować!
    Tak na "macanego" to szukanie igły w stogu siana.
  • #5 21050065
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Ciśnienia wszelkie mam zmierzone według manuala i tak Standby 30bar czyli prawidłowe, ale przy ciśnienieu 150bar w spoczynku, maksymalne ponad 200bar daje , kierownica 160-170bar, sterujące 19bar tak jak powinno, fakt nie mam przepływomierza ale nie wydaje się aby był problem z wydajnością lub wyciekiem w którymś układzie bo te zostały zaślepione zgodnie z manualem, a przyczyny nadal brak i nie mam pomysłów jak i co można jeszcze pomierzyć/sprawdzić. Jeśli ktoś to ogarnia to chętnie skorzystam z pomocy (północ Opolskiego).

Układy LS są dośc podbne w działaniu niezależnie od ciagnika, mam też manuala od NH TM i tam wszytsko bardzo podobnie funkcjonuje.

Teoretyczne przyczyny w takich objawach jakies się rzucają na myśl, np. ciśnienie w linii sygnału do pompy (wykluczone) czy kompensator pompy, ale to jednak cos innego. Zazwyczaj w tych układach problem jest odwrotny czyli brak ciśnienia. Z takim czymś się jeszcze nie spotkałem.
  • REKLAMA
  • #6 21050264
    Adam Walko
    Poziom 35  
    grzecho_h napisał:
    zgodnie z manualem

Proszę wykonać procedurę podaną w manualu!
  • #7 21051081
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Bez urazy, ale chyba jest oczywiste, że procedura pomiaru i regulacji ciśnienia Standby została zrobiona, bo skąd znałbym te wartości. Zwyczajnie zapytałem czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem i jakie mogą być przyczyny tego stanu rzeczy.
  • REKLAMA
  • #8 21052165
    Adam Walko
    Poziom 35  
    grzecho_h napisał:
    Pompa pracuje cały czas pod obciążeniem na ciśnieniu ok 150bar w trybie STANDBY lekko dusząc silni

Rozerwałoby cały układ hydrauliczny na strzępy!
    Jak to było sprawdzane, czym mierzone?
    Czy zgodnie z wytycznymi producenta, dokonywano wymiany oleju w układzie hydraulicznym na właściwy. Jedną z przyczyn, może być zbyt gęsty olej.
    Proszę zwrócić uwagę na fakt, że pompa nie ma możliwości ujścia wydatku do instalacji. Kolega podaję że aż dusi silnik.
    Dobitnie świadczy to o zatartym zaworze redukcyjnym.
  • #10 21053394
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Też są takie moje podejrzenia, wszystkie linie poza orbitrolem wykluczyłem , ale według instrukcji na tej lini powinno być niewielkie csnienie cały czas, które w połączeniu ze spreżyną kompensatora ma ustalić cisnienie spoczynkowe. Ale rzeczywiście po odpięciu tej lini cisnienie pompy spada do 40bar i lepiej pracuje. Coś w takim orbitrolu można sprawdzić czy tylko zakład specjalistyczny ?
  • #11 21053467
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Jednym z prostych sposobów spr. orbitrola jest próba polegająca na obserwacji kierownicy w momencie uruchomienia. Jeżeli widać charakterystyczne jej szrapnięcie - to orbitrol jest niesprawny. Np. zużyte tłoczki.
  • #12 21053793
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Z samym funkcjonowaniem orbitrola nigdy nie było problemu zresztą z hydruliką tez, zawsze była bardzo wydajna, a po zimie nagle zdechło. W manualu piszą, że w orbitrolu znajduje sie dysza łącząca linie ls i tank redukującą jej cisnienie w spoczynku . Teoretycznie jej zatkanie mogło by zwiększyć cisnienie w tej lini. Według instrukcji powinno być tam 13bar, a jest 25. Dużo nie dużo, bo pompe wysterowuje aż na 150.
  • #13 21053902
    Adam Walko
    Poziom 35  
    grzecho_h napisał:
    pompe wysterowuje aż na 150.

Max.ciśnienie spotykałem w praktyce za pompą sięgało do 60 bar. Większego nigdy nie spotkałem. W warunkach normalnej pracy dla małych ciągników powinno być ok 15 bar, dla dużych ok 30.
    Jeżeli jest realnie 150 bar, to sytuacja jest krytyczna!
    Pompa ma zacięty zawór upustowy, nadmiarowy i wydatek nie ma ujścia. Grozi to poważną awarią.
    Mogą być też inne powody. Nadmieniałeś, że pompa pobiera tyle mocy, że dławi sinik.
    Czy olej jest dobry? Mogła po zimie powstać zamiast oleju - emulsja.
  • #14 21054633
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Dławi, ale delikatnie czyli wydatek jest nie duży tylko cisnienie duże. Obroty spadają o 10-20obr. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że jest to krytycze i z pewnością zagotuje olej lub zniszczy pompe. Zawór przejzałem chodzi swobodnie pozatym zawór ten ma zadziałać przy 206barach i tak tez działa. Jak zawór przelewowy mógłby wytworzyć cisnienie ? Gdyby sie zaciął to rozerwało by pompe, ale coś innego musiało by wymusić i zamknąć przeplyw.
  • #15 21054847
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    Zawór przelewowy jest tylko do sytuacji awaryjnych, nie do utrzymywania cisnienia jak w pompach zebatych.
    grzecho_h napisał:
    Według instrukcji powinno być tam 13bar, a jest 25.
    To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna że pompa zwiększa wydajność, dochodząc do stanu stabilnego cisnienia 150 bar.
    Adam Walko napisał:
    Pompa ma zacięty zawór upustowy, nadmiarowy i wydatek nie ma ujścia.
    Tak jak pisałem wcześniej, zawór ten jest do sytuacji awaryjnych kiedy mechanika pompy nie zdąży zdjąć wydajności, lub gdy zawory sterujące wydajnością są zacięte, lub źle ustawione.
  • #16 21054886
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Jeżeli układ kierowniczy działa poprawnie, a pozostałe układy działają bardzo powoli, to powodem jest rozdzielacz, który nadmiernie dławi wydatek na te pozostałe układy, poza układem kierowniczym.
    Jemu trzeba się dokładnie przyjrzeć!
  • REKLAMA
  • #18 21055703
    grzecho_h
    Poziom 8  
    W międzyczasie zajrzałem jeszcze do samej pompy, niby nic tam nie rozleciane chociaż talerz ma widoczne rysy, ale czy miało by o wpływ na tą sytuację czy jedynie jakąś utratę wydajności tylko. Ma ktoś może dostęp do takich części?
    Metalowa część pompy z widocznymi rysami na powierzchni.
  • #19 21055829
    Adam Walko
    Poziom 35  
    To nie są żadne rysy!
    Dla mnie to dowód, że eksploatacja ciągnika była daleka od dobrej.
    Tego rodzaju "himalaje", świadczą o nie wymienianym, zanieczyszczonym mocno oleju.
    Zgodnnie z warunkami prawidłowej eksploatacji olej w cz. hydraulicznej zmieniamy co 800 mth!
  • #20 21055959
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Co 1000 lub co 5 lat i tak u mniej było, a u niemca to juz nikt nie wie. Mniejsza o to, pytanie czy ewentualna nieszczelnosc samej pompy jest przyczyną tego co sie dzieje? Oglądałem już padnięte pompy , ale tam objawem był zanik cisnienia. Są zestaw naprawcze do takiego vickersa ? Znaczy wiem , że jakieś są ale sporo tego jest na Ali po 1000 , a u nas chodzą niewiadomego pochodzenia za 4tys.... Są też dostępne nowsze pompy boscha za 6,5tys.
  • #21 21056277
    Adam Walko
    Poziom 35  
    grzecho_h napisał:
    czy ewentualna nieszczelnosc samej pompy jest przyczyną tego co sie dzieje

Może ustalmy, co takiego się dzieje?
    1. Objawy są takie, że układ kierowniczy działa poprawnie, a inne układy nie dostają dostatecznej ilości oleju w czasie.
    2. Powodem istniejącego stanu rzeczy może być:
    a] za niska wydajność pompy (po to wspominałem o przepływomierzu),
    b) niedrożny, zapchany rozdzielacz, kierujący strumień wydatku z pompy, na inne układy, (aby to potwierdzić potrzebny jest przepływomierz).

Dodano po 4 [godziny] 54 [minuty]:

grzecho_h napisał:
    Pompa pracuje cały czas pod obciążeniem na ciśnieniu ok 150bar w trybie STANDBY lekko dusząc silnik i uniemożliwiając operowanie innymi systemami poza układem kierowniczym

Skontaktuj się z producentem pompy.
    Zapytaj, czy poda dystrybutora części zamiennych.
    Skontaktuj się z nim.
    Jeżeli nie, to pozostaje jedynie zakup nowej pompy!
    Śmiem domyślać, że na tym jednak się nie skończy.
    Obecnie pompa jest niesterowalna. Cały czas jest w poz. bliskiej maks. wydatków.
    Zatarty jest mechanizm jej sterowania! Co dalej zaistniało w całym układzie, możemy jedynie się domyślać.
  • #22 21056399
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Przecież pisałem, że zablokowanie linii LS od orbitrola ustawia pompę w normalny tryb pracy, wiec z tym zablokowaniem mechanizmu chyba tak nie do końca. Ten talerz to raczej uszczelnienie między korpusem, a wkładem. Chyba kupie nową pompę Boscha, bo te są ogólnie dostępne, ale coś nie mam przekonania, czy to przyczyna.
  • #23 21056726
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    Nie jest to przyczyną. Cisnienie spoczynkowe pompy to 25 bar (massey) to i tu powinno być podobnie. Trzeba było lepiej orbitrol rozebrać. Sprawdzałeś czy zamknięcie lini ls z orbitrola ustawia pompe w ciśnienie spoczynkowe, i czy inne układy w tym czasie działają. Chybił trafił jest szybsza metoda niż porządna diagnostyka, ale za to droższa.
  • #24 21057207
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Masz rację, po odlaczeniu ls od orbitrola pompa ma 35bar (30-40norma) poprawnie też funkcjonują pozostałe układy jak podnosnik, jaka ich wydajnosc nie wnikam narazie , ale chodzi szybko na sucho. Zawór priorytetowy przegladniety więc zostaje tylko orbitrol do rozebrania? Trochę delikatna sprawa z tym z tego co wiem heh.
  • #26 21120774
    grzecho_h
    Poziom 8  
    Problem rozwiązany, przyczyną była jak mówiłes w orbitrolu, trochę zeszło bo najpierw zawiozłem go do zakładu gdzie robią takie rzeczy ale stwierdzili, że działa prawidłowo wiec trochę mnie zmylili. Rozebrałem wyczyściłem i wszystko wróciło do normy. Jedyną nieprawidłowość jaka tam znalazłem to odkształcona jedna sprężynka ustalająca neutralna pozycje , teoretycznie mogło to powodować mały offset i wysterowanie pompy. Na razie ją podgiąłem tak jak pozostałe. Ciekawe czy coś takiego jest do kupienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z układem hydraulicznym w ciągniku Case MX 135, gdzie pompa pracuje pod obciążeniem na ciśnieniu około 150 bar, co powoduje duszenie silnika i wolne działanie innych systemów. Po odłączeniu odbiorników niskiego ciśnienia oraz wyczyszczeniu kompensatora i zaworu priorytetowego, problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być zacięty zawór redukcyjny, niedrożny rozdzielacz lub uszkodzony orbitrol. Po dalszych badaniach i próbach, użytkownik odkrył, że problem leżał w orbitrolu, który po rozebraniu i wyczyszczeniu przywrócił prawidłowe działanie układu hydraulicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA