logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesunięcie skrzynki elektrycznej - jakie są możliwości?

Gmyo 19 Kwi 2024 23:14 12261 15
REKLAMA
  • #1 21052252
    Gmyo
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim.
    Mam problem ze skrzynka elektryczną, którą dzisiaj postawili mi na działce. Problemem jest jej umiejscowienie, ponieważ postawili ja w świetle bramy przez co jest utrudniony wjazd (przez skrzynkę jedno skrzydło bramy nie otwiera się do końca). Wjazd na posesję jest z wąskiej drogi gminnej więc i tak będzie problem z wjazdem samochodów ciężarowych na budowę a teraz mam jeszcze tą skrzynkę. Czy ktoś się orientuję czy ja mogę złożyć jakaś reklamację i wymagać jej przesunięcia?

Skrzynka elektryczna blokująca otwieranie bramy na posesję. Skrzynka elektryczna przy bramie wjazdowej na działkę, blokująca całkowite otwarcie skrzydła bramy.
  • REKLAMA
  • #2 21052273
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3810
    A gdzie byłeś jak odbywały się uzgodnienia, wydawano warunki, a w końcu montowano skrzynkę? Jeśli skrzynka jest ustawiona zgodnie z dokumentacją, to nie bardzo jest co reklamować. Można jedynie wystąpić o jej przeniesienie, co będzie kosztować. Być może prostsze i tańsze będzie przesunięcie bramy wjazdowej?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21052303
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1042
    I ona tak stoi w środku działki?
  • #4 21052310
    Gmyo
    Poziom 2  
    >>21052273
    Z człowiekiem który to projektował ustalałem takie umiejscowienie, które nie powodowało problemów. Samego projektu nie widziałem.
    Podczas stawiania szafki nie było nikogo. Przyjechali bez żadnej informacji, zrobili i pojechali.
    Nie ma możliwości przeniesienia wjazdu
  • REKLAMA
  • #5 21052351
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    Gmyo napisał:
    Samego projektu nie widziałem.
    Czyli tematem nie byłeś zbyt zainteresowany.
    Gmyo napisał:
    Z człowiekiem który to projektował ustalałem takie umiejscowienie
    To pytaj tego człowieka, dlaczego wykonanie jest inne niż wcześniej było ustalone.
  • #6 21052435
    Gmyo
    Poziom 2  
    zbich70 napisał:
    Czyli tematem nie byłeś zbyt zainteresowany.

Skoro nikt mi go nie dostarczył to w jaki sposób miałem go obejrzeć?
  • #7 21052545
    zbich70
    Poziom 43  
    Gmyo napisał:
    Z człowiekiem który to projektował ustalałem takie umiejscowienie, które nie powodowało problemów.
    Jeszcze raz powtórzę: najpierw skontaktuj się tym projektantem, czy projekt został wykonany według wcześniejszych ustaleń.
    A także z kierownikiem budowy, jeżeli wykonawca zrobił inaczej niż w dokumentacji projektowej.
  • REKLAMA
  • #8 21052664
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21052751
    GrzegorzSwinder
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    >>21052252
    Tak skrzynka ma pewnie zakopany 1-2m zapas kabla. Odkopać, przesunąć o ten metr i zakopać udając, że ZAWSZE tak było. Kto to sprawdzi? Mają lokalizację - mają. Póki kabla nie utniesz nic się nie stanie. Będzie weekend majowy, ciepło - wziąć paru ludzi z łopatami, odkopać, przesunąć i zakopać metr dalej. Ja chciałem kiedyś przesunąć skrzynkę z działki, ale niestety - zabrakło mi 2m kabla i MUSIAŁEM zwrócić się do energetyki. Ale ja miałem daleko do przesunięcia i się nie udało. Jak tutaj jest kwestia metra to bym nie robił problemów.
  • #11 21052777
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1042
    Ktoś_tam napisał:
    Żeby zaraz nie okazało się że szafka jest postawiona dobrze czyli w granicy działki ale brama jest wysunięta 1,5 metra poza granicę.

Ona w ogóle jest 5m od ogrodzenia i ulicy, jestem ciekawy dlaczego nikt nie wpadł na pomysł ustawić ją w płocie przy ulicy, zgodnie z wytycznymi prawie wszystkich operatorów? Autor chciał mieć szafkę na środku posesji, czy to lenistwo bo bliżej słupa?
  • #12 21052807
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Chris_W napisał:
    ...Ona w ogóle jest 5m od ogrodzenia i ulicy, jestem ciekawy dlaczego nikt nie wpadł na pomysł ustawić ją w płocie przy ulicy...

Na 99% skrzynka stoi w pasie drogowym, a płot jest w ten pas wcięty.

Autor musiałby uruchomić jakiś szczegółowy (najlepiej lokalny) Geoportal ( nie ogólnopolski) i tam wszystko będzie czarne na białym.

Jeśli ktoś nie odwalił fuszerki to podwykonawcy ZE tak ją ustawili żeby w przyszłości (rozbudowa drogi, chodnik, itp.) Właściciel mógł ją obudować płotem który zostanie ustawiony już prawidłowo. Trzeba szukać nowych zabudowań i mierzyć ile płoty są odsunięte od jezdni. I porównywać gdzie stoją skrzynki sąsiadów.

Poruszyłem tylko kwestię głębokości w stronę posesji. A, że mogłaby być nieco odsunięta od bramy to pewnie prawda. Dlaczego tak się nie stało to trudno powiedzieć. Może po zaznaczeniu "sytuacja" na Geoportalu ta brama na mapach jest usytuowana inaczej.
  • #13 21052824
    Mobali
    Poziom 43  
    internick napisał:
    Dlaczego tak się nie stało to trudno powiedzieć.
    To akurat chyba dokładnie wiadomo. Przecież nawet rozsądek nakazuje, żeby rzetelnie nadzorować tego typu prace i wykonawcom patrzeć na ręce. Szczególnie jak jest się inwestorem, a roboty są wykonywane na WŁASNYM terenie. Nie wiem do kogo można tu mieć jakiekolwiek pretensje? Jeśli faktycznie projektant odszedł od ustaleń, to tam trzeba szukać rozwiązania. A swoją drogą, coraz większa roszczeniowość staje się powoli standardem. Ale w tym wypadku... Po prostu brak mi słów.
    Gmyo napisał:
    Nie ma możliwości przeniesienia wjazdu
    Pisałem o modyfikacji (przesunięciu) samej bramy, a nie wjazdu. Innej możliwości rozwiązania problemu chyba nie ma - albo ingerencja w skrzynkę, albo w bramę. Albo mordować się tak dalej przez kolejnych kilkadziesiąt lat. Chyba, że jak sugerowano powyżej, także brama i ogrodzenie są postawione na tej samej zasadzie. Czyli bez należytych uzgodnień i bez nadzoru, tak jak się akurat danemu wykonawcy prac podobało.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 21052966
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Dużo już napisano, ale może Autor pokaże projekt.

Pozdrawiam.
  • #15 21053146
    zbich70
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Żeby zaraz nie okazało się że szafka jest postawiona dobrze czyli w granicy działki ale brama jest wysunięta 1,5 metra poza granicę.
    Zapewne to jest przyczyną.
    Jest jakaś droga gminna o szerokości 2-3 metrów, ale niewykluczone że pas drogowy jest znacznie szerszy (z rezerwą na przyszłe poszerzenie jezdni, chodnik, ścieżkę rowerową i inną infrastrukturę) a istniejące ogrodzenie bezprawnie znajduje się w tym pasie.
    To jest bardziej prawdopodobne niż to, że popełniono tyle błędów w procesie przyłączenia - od projektanta, przez geodetę, po wykonawcę i osobę z nadzoru OSD - aby taki bubel powstał.
    Ale tak czy owak bez danych źródłowych nie można ocenić co jest źle usytuowane - złącze czy może płot i brama?
  • #16 21053290
    Mobali
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Ale tak czy owak bez danych źródłowych nie można ocenić co jest źle usytuowane - złącze czy może płot i brama?
    Dokładnie. I od tego właściwie należało ten wątek zacząć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z umiejscowieniem skrzynki elektrycznej, która została zainstalowana w świetle bramy, co utrudnia wjazd na działkę. W odpowiedziach podkreślono, że jeśli skrzynka została zamontowana zgodnie z dokumentacją, reklamacja może być trudna. Sugerowano kontakt z projektantem oraz kierownikiem budowy w celu wyjaśnienia niezgodności. Wskazano również na możliwość przesunięcia bramy wjazdowej lub skrzynki, jednak to może wiązać się z dodatkowymi kosztami. Niektórzy uczestnicy dyskusji zauważyli, że skrzynka może znajdować się w pasie drogowym, co wymagałoby analizy lokalnych przepisów i geodetów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA