logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo przesunąć drzwi w ubikacji z korytarzem 120x100 cm?

redchili 20 Kwi 2024 21:41 552 9
  • #1 21053343
    redchili
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Posiadam ubikację. Ma ona 120x100 cm. Do niej wiedzie mały korytarz również o wymiarach 120x100. Po jednej stronie jest ściana nośna po drugiej działowa. Chcę powiększyć ubikację o ten korytarz. Drzwi osadzone są obecnie w stalowej futrynie.

Zastanawiam się jak poprawnie przesunąć te drzwi, a konkretnie chodzi o przestrzeń nad drzwiami (około 40-50 cm). Czy powinienem zrobić nadproże np. z dwóch kątowników i na nich np. bloczek komórkowy. Czy wystarczy zrobić konstrukcję z profili i obudować je karton gipsem.

Pozdrawiam

Chyba znalazłem odpowiedź u Mario widać to w 4:19.

• #2 21053806
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Niewiele zyskasz na takiej przebudowie, a bałagan będzie duży. Szerokość korytarza i ubikacji to 1 m, czy 1,2 m?
  • #3 21053841
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    bratHanki napisał:
    Niewiele zyskasz na takiej przebudowie, a bałagan będzie duży. Szerokość korytarza i ubikacji to 1 m czy 1,2 m?

Zyska dużo. Widocznie nie siedziałeś w kibelku, gdzie kolana o drzwi się opierają.
  • #4 21054083
    redchili
    Poziom 9  

Obecnie szerokość to 1 metr, a długość 1,20, więc jest spoko. Wydłużając o kolejne około 1,30 cm zyskuję przestrzeń na prysznic.

Wiem, że dużo będzie z tym pracy, a prysznic jest bardziej praktyczny niż wanna.
  • #5 21054096
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    redchili napisał:
    Wydłużając o kolejne około 1,30 cm zyskuję przestrzeń na prysznic.
    Przepraszam za pytanie. To do prysznica będziesz przechodził przez ubikację czy odwrotnie?
  • #6 21054116
    redchili
    Poziom 9  
    Tak.
    Mniej więcej taki mamy pomysł:
    Plan małej łazienki z WC, prysznicem i umywalką

Rozmieszczenie sprzętu jest prowizoryczne, bo w tym narzędziu z którego korzystałem nie mogę zmniejszyć wymiarów.

Bateria prysznica ma być na ściance na której będzie wisiał WC. Umywalka będzie znacznie mniejsza, żeby nie wbijać się w nią na wejściu.
    Sam prysznic będzie w całości, bez tego marginesu po lewej. Najprawdopodobniej prysznic na podwyższeniu ponieważ dojście do kanalizacji jest na tylnej ściance i może nie uda mi się schować odpływu z wc.

Fajnie było by jeszcze znaleźć zamknięcie wejścia do prysznica. Dowiadywałem się i minimalne to 70 cm. Ja tam widziałbym "składaną" szybę np. po 20 cm.
  • #7 21054380
    bratHanki
    Poziom 39  
    Pisząc o niewielkim uzysku z takiej przebudowy bardziej myślałem o drzwiach wejściowych bo one są głównym problemem. O tym, że nie ma prysznica to nawet nie pomyślałem bo często w blokach jest tak, że kibelek i łazienka są osobne, tak jak było u brata. W ubikacji muszla została przesunięta do przodu a w jej miejscu na podwyższeniu postawiliśmy pralkę ładowaną z przodu.
    Stawiając kibelek na tej ścianie co umywalka dojście do prysznica jest lepsze bo nie ma murka. Można zrobić tzw. brodzik na miarę czyli z płytek z liniowym odpływem , są też takie gotowe brodziki. O szerokości 1metra są dostępne drzwi prysznicowe trójdzielne. Nie znam rozkładu mieszkania ale likwidując drzwi z korytarzyka i robiąc wejście w ściance działowej zyskujemy miejsce na pralkę.
    Kabina prysznica-90 cm
    Kibelek-60 cm
    Umywalka -50 cm
    Pozostaje 50 cm na pralkę ładowaną z góry lub ładowaną z przodu w wykonaniu "slim". Tyle da się wycisnąć z tego układu jeżeli możliwe jest zrobienie wejścia z sąsiedniego pomieszczenia. Zyskujemy też miejsce na zlikwidowanych drzwiach.
  • #8 21054480
    redchili
    Poziom 9  
    Pralkę mam gdzie indziej.

Analizowałem umieszczenie muszli ze stelażem na ścianie dłuższej, obok umywalki. Ale stelaż z tego co się orientowałem zajmie minimum 8 cm, osadzona muszla to minimum plus 52 cm. Czyli mamy 60 cm i sądzę, że będę uderzał głową w ścianę, a przejście pod prysznic będzie zbyt wąskie.
    Propozycja z mojego szkicu chyba jest lepszym rozwiązaniem. Postawiona ścianka będzie zawierała w sobie stelaż na WC oraz podłączenie pod prysznic. Przejście pod prysznic będzie około 50 cm.

Wracając do swojego problemu w temacie to znalazłem odpowiedź po obejrzeniu innego filmu

Zatem zrobię jedną stronę z profilu UA bo będzie trochę zmniejszony otwór, u góry zrobię również z profili zabudowę z kartongipsu, na który później pójdą płytki.
    Co sądzicie?
  • #9 21054866
    bratHanki
    Poziom 39  
    Pytanie podstawowe jak w kawałku ścianki z G-K chcesz zamocować stelaż, który ma dwie dolne kotwy podłogowe i dwie górne do ściany i to ma wytrzymać siły gnące wywierane przez ciężar muszli i człowieka razem i ponad 100 kilo? Przy takiej wydmuszce to można co najwyżej WC kompakt postawić. Aby to wszystko wytrzymało to w środek ścianki wypadało by wstawić dwa profile ościeżnicowe podłoga-sufit ale wtedy stawiasz ścianę i zabierasz światło w prysznicu.
  • #10 21055630
    redchili
    Poziom 9  
    Właśnie się zastanawiam jak taką ściankę zbudować, na pewno zamiast KG chce wykorzystać płyty budowlane ultrament. Ale pozostaje problem stworzenia solidnej konstrukcji.
    Docelowo ma tam powstać ścianka rozdzielająca wc od prysznica. Powoli się zastanawiam czy nie odejść od tego.
    Jakieś propozycje? Czy ktoś tego typu rozwiązanie zastosował?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przesunięcie drzwi w ubikacji o wymiarach 120x100 cm, aby powiększyć przestrzeń o korytarz o tych samych wymiarach. Obecnie drzwi są osadzone w stalowej futrynie. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące konstrukcji nadproża, które może być wykonane z kątowników lub profili, oraz obudowy z karton-gipsu. Użytkownik rozważa również umiejscowienie stelaża WC oraz prysznica, a także problemy związane z wytrzymałością ścianki działowej. Wskazano na potrzebę solidnej konstrukcji, aby wytrzymać obciążenia związane z muszlą WC. Pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania płyt budowlanych ultrament oraz rozważenie alternatywnych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA