logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam instrukcji do licznika przedpłatowego Apator EQUS - jak doładować?

ma-xi 21 Kwi 2024 15:51 3174 26
REKLAMA
  • #1 21054257
    ma-xi
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,
    poszukuję instrukcji obsługi licznika przedpłatowego Apator EQUS - monterzy nic nie zostawili, a nie mogę doładować kodu, bo ten różni się sposobem od poprzedniego LEW Apator..
    producent zachwala wiele mozliwości, ale nie daje instrukcji

Na stronie producenta nie ma, w necie też nic nie znalazłam :(
    help !
  • REKLAMA
  • #2 21054418
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3760
    Operator ma obowiązek dostarczenia instrukcji obsługi licznika. Zgłoś się do BOK i domagaj się przesłania instrukcji w wygodny dla Ciebie sposób (wersja papierowa lub PDF). Doładowanie nie odbiega specjalnie od procedury stosowanej w poprzednich wersjach licznika (LEW): Kod doładowania należy uzyskać w BOK (Biuro Obsługi Klienta). Niezbędne będą:
    - numer licznika (lub dane osobowe podmiotu zawierającego umowę),
    - wskazanie kwoty doładowania (lub ilość kWh dla poszczególnych stref),
    Po wskazaniu tych danych BOK przekaże cyfrowy kod z odpowiednią ilością zakupionej energii. Kod trzeba wprowadzić za pomocą klawiatury do licznika przedpłatowego. Kod doładowania energii można także zakupić na przykład w punktach BillBird z dostępną usługą Moje Doładowania Energetyczne oraz za pośrednictwem usług Blue Media S.A.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21055002
    ma-xi
    Poziom 9  
    Ocena: 9

Dziękuję,
    licznik przedpłatowy mam kilkanaście lat więc znam sposób pozyskania kodu.. w starym liczniku po klawiszu 1 wpisywało się kod i można było zobaczyć ilość dostępnych kWh.. teraz 1 nie działa :( ...
  • #4 21055479
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    ma-xi napisał:
    w starym liczniku po klawiszu 1 wpisywało się kod i można było zobaczyć ilość dostępnych kWh
    Zgadza się, pod "1" były widoczne pozostałe kWh (oraz pod "2" jeśli taryfa dwustrefowa).
    Jednak co do wprowadzania kodu, to jestem przekonany, że zaczynało się od klawisza #.
    Możliwe, że w liczniku Equs jest tak samo.
    Z tego co pamiętam, wyświetlanie pozostałych kWh uzyskuje się po kilkukrotnym naciśnięcia któregoś klawisza, aż w lewym górnym rogu pojawi się symbol C.50
    Niestety nie pamiętam, który to klawisz.
    Był kiedyś temat, w którym autor zamieścił linki do filmików na YT pokazujące wyświetlacz w trakcie naciskania różnych klawiszy (pojedynczo i wielokrotnie). Niestety obecnie filmiki są niedostępne.
    Ale tak czy owak autor doświadczalnie wykrył w jaki sposób przywoływać poszczególne rejestry.
  • REKLAMA
  • #5 21055487
    Mobali
    Poziom 43  
    Bez względu na to czy ktoś to już wykrył doświadczalnie czy nie, uważam że należy się domagać dostarczenia normalnej instrukcji obsługi tego urządzenia. To obowiązujący stan prawny w tej kwestii i obowiązek operatora. Dlaczego ktoś ma na własną rękę szukać i eksperymentować czy też wyważać otwarte drzwi albo odkrywać to, co dawno jest odkryte i pewnie opisane w instrukcji?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21055508
    zbich70
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    uważam że należy się domagać dostarczenia normalnej instrukcji
    Ale przecież ja tego nie neguję, że domagać się można a wręcz trzeba, bo każde urządzenie a zwłaszcza takie jak licznik energii powinno być zrozumiałe dla użytkownika.
    Napisałem tylko, jak autor tamtego tematu bez konieczności domagania się, poradził sobie z problemem, przy mojej nieznacznej pomocy.
    Zresztą już przy okazji tamtego tematu próbowałem znaleźć szczegółową instrukcję tego licznika, dziś próbowałem ponownie - z tym samym skutkiem. Nawet na stronie producenta informacje są szczątkowe i lakoniczne.
    Dla mnie to również jest zadziwiające, że te informacje nie są dostępne publicznie, ani choćby nie są wręczane odbiorcy przy montażu licznika.
    No cóż, widać w którym miejscu swojego "ciała" OSD mają swoich odbiorców.
    A przynajmniej tych przedpłatowych.

Ale generalnie - autor swoje pytania, problemy i roszczenia powinien kierować najpierw do OSD a nie na forum elektroda.pl
    Forum może jedynie doradzić, podpowiedzieć ale nie ma żadnych mocy sprawczych by takie konflikty lub chociaż niejasności rozwiązywać.
  • #7 21055792
    Mobali
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Zresztą już przy okazji tamtego tematu próbowałem znaleźć szczegółową instrukcję tego licznika, dziś próbowałem ponownie - z tym samym skutkiem. Nawet na stronie producenta informacje są szczątkowe i lakoniczne.
    Dla mnie to również jest zadziwiające, że te informacje nie są dostępne publicznie, ani choćby nie są wręczane odbiorcy przy montażu licznika. No cóż, widać w którym miejscu swojego "ciała" OSD mają swoich odbiorców.
    A przynajmniej tych przedpłatowych.
    To tylko dowodzi, że z instrukcjami jak był problem kiedyś, tak występuje on nadal. A to znaczy, że ktoś ma w... Powiedzmy, że w głębokim poważaniu i własnych klientów i obowiązujące prawo. Tym bardziej warto wyegzekwować udostępnienie instrukcji od operatora, a następnie upublicznić ją, na przykład na tym Forum. Ciekawe co na takie praktyki powiedziałby URE, albo Rzecznik Konsumenta?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21055857
    zbich70
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    Ciekawe co na takie praktyki powiedziałby URE, albo Rzecznik Konsumenta?
    To trzeba zapytać w tych urzędach. Użytkownicy forum nie reprezentują ani Urzędu Regulacji Energetyki, ani Rzecznika Praw Konsumenta.
    Bynajmniej ja żadnego z nich nie reprezentuję.

Jednak pamiętam z późnych lat 90-ch i wczesnych obecnego wieku, kiedy zaczęły się pojawiać pierwsze liczniki elektroniczne (i nieco później przedpłatowe), do każdego licznika producent dołączał instrukcję obsługi, a nawet dwie - jedną przeznaczoną dla montera i drugą, którą należało pozostawić odbiorcy.
    Dlaczego tak nie jest obecnie - nie wiem.
  • #9 21056341
    Mobali
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Bynajmniej ja żadnego z nich nie reprezentuję.
    Ja także nie i niczego takiego nie sugerowałem ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21056417
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1954
    zbich70 napisał:
    Jednak pamiętam z późnych lat 90-ch i wczesnych obecnego wieku, kiedy zaczęły się pojawiać pierwsze liczniki elektroniczne (i nieco później przedpłatowe), do każdego licznika producent dołączał instrukcję obsługi, a nawet dwie - jedną przeznaczoną dla montera i drugą, którą należało pozostawić odbiorcy.
    Dlaczego tak nie jest obecnie - nie wiem.

Ja pamiętam że jak się kupowało radioodbiornik AMATOR to dostawało się schemat, zapasowy bezpiecznik i zapasową żaróweczkę do podświetlenia skali, do magnetofonu dodawali mikrofon i kabel do nagrywania, jak się kupowało rower to dostawało się pompkę, zestaw kluczy i torbę na klucze pod siedzenie. Teraz producenci często nie dają nawet kabla zasilającego. Dlaczego tak obecnie jest? Nie wiem, ale mam pewne przypuszczenie graniczące z pewnością.
    Przepraszam że nie w temacie.
    p.s. Ale po co monterowi po każdym dniu 20 sztuk instrukcji do liczników? :)
  • #11 21056435
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 835
    Mobali napisał:
    Operator ma obowiązek dostarczenia instrukcji obsługi licznika. Zgłoś się do BOK i domagaj się przesłania instrukcji w wygodny dla Ciebie sposób (wersja papierowa lub PDF).

Myślę, ze brak tego to niedopełnienie umowy - użytkownik musi być poinstruowany, zwróciłbym sie pismem poleconym za potwierdzeniem bo jak coś to można będzie wołać odszkodowania. Taki działanie to jest celowe - pewnie serwisan przyjedzie i zrobi, ale za opłatą. Wyprostujcie mnie, może się mylę, ale konsument musi wiedzieć jak korzystać.

Powiem więcej - jak szkoliłem pracowników to brałem potwierdzenie, ze sa przeszkoleni. Wtedy każdy słucha i okazuj sie, ze można nauczyć się obsługi (w tym wypadku chodziło o nowe wersje oprogramowania).
  • REKLAMA
  • #12 21056590
    Mobali
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    ...zwróciłbym sie pismem poleconym za potwierdzeniem bo jak coś to można będzie wołać odszkodowania.
    Obecnie, podobny skutek prawny ma komunikacja elektroniczna. Ważne, żeby nie odpuścić i żądać wydania instrukcji. Poza naciąganiem na ewentualne czynności serwisowe, można narazić się także na... zarzut korzystania z urządzenia bez zapoznania się z instrukcją. Czyli na zasadzie, nie znasz się, nie przeczytałeś, sam sobie napsułeś ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21056788
    sq3evp
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    (...)zarzut korzystania z urządzenia bez zapoznania się z instrukcją. Czyli na zasadzie, nie znasz się, nie przeczytałeś, sam sobie napsułeś ;-) (...)

Właśnie to miałem na myśli - znajoma wprowadziła sie do domu wybudowanego przez dewelopera, brak instrukcji do pieca gazowego i okazało sie pod koniec zimy, ze prawie każdy błędnie użytkował piecyk i nie poczuwają się do zwrotu kosztów dogrzewania (50-60 mieszkań z problemem).
    Instrukcji nie było, ktos szkolił, itp itd. Podobno nikt od dewelopera.
  • #14 21056836
    Mobali
    Poziom 43  
    Dokładnie tak. Na "numer z instrukcją" do kotła gazowego (DeDietrich) został zrobiony w bambuko także mój znajomy. I tez "sam sobie popsuł". Sądzę, że w przypadku energetyki, ewentualne dochodzenie racji będzie trudniejsze. Bo podmiot znacznie większy, więc byłoby to chyba klasyczne "kopanie się koniem".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21057503
    zbich70
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Myślę, ze brak tego to niedopełnienie umowy
    Z tym twierdzeniem bym się za bardzo nie rozpędzał.
    Jeżeli ma to być niedopełnienie umowy, to zapis o tym powinien się w niej znajdować.
    Przejrzałem kilka OWU różnych operatorów i takiego zapisu nie znalazłem - więc z tymi roszczeniami odszkodowawczymi może nie być łatwo.
    Po drugie - to jakie wymierne straty może ponieść odbiorca wskutek niedostarczenia mu instrukcji obsługi licznika, który i tak jest własnością OSD?
    No może w przypadku licznika przedpłatowego, gdy odbiorca nie wie jak sprawdzić ilości pozostałych kWh, ani jak wprowadzić nowy kod doładowania i licznik odłączy zasilanie, to np. zawartość lodówki może być stratą.

Ale to samo będzie w przypadku uszkodzenia licznika i żadna instrukcja obsługi nie pomoże. Trzeba zwyczajnie o tym powiadomić dostawcę - a to akurat OWU przewidują:
    najszybciej, jak to możliwe, poinformować nas o:
    ▪ zauważonych wadach lub usterkach w pracy licznika;

Czyli poprzedni licznik działał jak należy, ale po wymianie na nowy, nie można sprawdzić: ani pozostałego kredytu, ani wprowadzić nowego kodu - a to z punktu widzenia odbiorcy jest wadą lub usterką!.
    Czyli trzeba to zgłosić.
    Nie mniej, gdyby OSD udostępniał choćby jakąś skróconą instrukcję, to takich "wad lub usterek" by po prostu nie było.
  • #16 21057843
    sq3evp
    Poziom 39  
    Brak instrukcji, jezeli użytkownik nie wie jak zasilić liczniek przedpłacony oznacza brak pradu u odbiorcy - wniosek chyba jest prosty?

Myślę, że powinna instrukcja być - choć jak wiemy nie daje to 100% szans na to że odbiorca wie jak obsługiwać.
  • #17 21057865
    stomat
    Poziom 39  
    Mam wrażenie że szybko gonimy Amerykę w podejściu do życia. Brak zapisu w instrukcji: "Nie zamykać w pralce dzieci" skutkuje pozwem przeciwko producentowi gdy jakieś dziecko do pralki jednak wejdzie. Chociaż taki zapis w instrukcji i tak nie zapobiegłby wypadkowi. Potem mamy dodawane do wyrobów grube tomiszcza "instrukcji bezpieczeństwa" których i tak nikt nie czyta. Koledzy też mają mrzonki o odszkodowaniach, oczywiście idących w grube miliony, za to że ktoś nie potrafi nacisnąć kilku przycisków. Przecież to nie jest jakaś czarna magia, to tylko licznik, jeden telefon rozwiązałby sprawę w trzy minuty.
  • #18 21057956
    Mobali
    Poziom 43  
    zbich70 napisał:
    Jeżeli ma to być niedopełnienie umowy, to zapis o tym powinien się w niej znajdować. Przejrzałem kilka OWU różnych operatorów i takiego zapisu nie znalazłem - więc z tymi roszczeniami odszkodowawczymi może nie być łatwo. Po drugie - to jakie wymierne straty może ponieść odbiorca wskutek niedostarczenia mu instrukcji obsługi licznika, który i tak jest własnością OSD?
    Chyba nie tak. Te kwestie reguluje Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie kodeksu cywilnego. To wprost z obowiązującego prawa wynika, że każdy sprzedawca ma obowiązek udzielić kupującemu prostych, jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji, które będą wystarczające do prawidłowego i pełnego korzystania z towaru. Licznik jest zasadniczym składnikiem usługi i zawartej umowy. Nie ma więc znaczenia, czyją jest własnością, bo to nabywca energii jest jego użytkownikiem. Nie mają też znaczenia zapisy OWU, bo w tym wypadku decydują akty nadrzędne regulujące te kwestie. Operator musi więc udostępnić w szczególności:
    - Nazwę urządzenia wraz z informacją określającą producenta lub importera,
    . Znaki zgodności wymagane przez odrębne przepisy,
    - Informacje o dopuszczeniu do obrotu na terenie Polski,
    - Obowiązkiem sprzedawcy jest także udostępnienie użytkownikowi wszelkich niezbędnych instrukcji obsługi i konserwacji tego urządzenia w języku polskim, o czym wielu przedsiębiorców "zapomina".
    zbich70 napisał:
    ...jakie wymierne straty może ponieść odbiorca wskutek niedostarczenia mu instrukcji obsługi licznika, który i tak jest własnością OSD?
    Zupełnie wystarczające jest złe rozporządzanie środkami ze względu na nieznajomość urządzenia, brak wglądu w stan "portfela energii", czy też brak możliwości skutecznego doładowania (ze względu ma brak instrukcji) i przerwa w dostawie energii wynikająca z tego faktu. Czy dostrzegasz kolejne straty i uciążliwości dla użytkownika?
    stomat napisał:
    Mam wrażenie że szybko gonimy Amerykę w podejściu do życia. Brak zapisu w instrukcji: "Nie zamykać w pralce dzieci" skutkuje pozwem przeciwko producentowi gdy jakieś dziecko do pralki jednak wejdzie.
    Chyba trywializujesz? Nie poruszamy się tu przecież w oparach absurdu, ale dotykamy rzeczywistego problemu. Operator nie dostarcza bowiem nawet podstawowej instrukcji tego urządzenia łamiąc w ten sposób obowiązujące prawo. Tym bardziej, że to urządzenie o bardzo wysokiej skali komplikacji - szczególnie dla laika. Nie jest to przypadek jednostkowy, a powtarzające pytania na ten temat świadczą o tym, że problem dotyczy bardzo wielu osób i jest realnym, rzeczywistym i zupełnie zbędnym utrudnianiem życia konsumentom. Zwykła kartka A4 z klarowną instrukcją doładowania pewnie rozwiązywała by większość problemów. Wygląda jednak na to, że ten drobiazg zdecydowanie przekracza możliwości dużych i zasobnych instytucji?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21058000
    sq3evp
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    (...)Obowiązkiem sprzedawcy jest także udostępnienie użytkownikowi wszelkich niezbędnych instrukcji obsługi i konserwacji tego urządzenia w języku polskim, o czym wielu przedsiębiorców "zapomina"(...)

to akurat ta zła UE wymogła - mie nie przeszkadza instrukcją po angielsku czy rosyjsku, damo sobie radę z tłumaczeniem. To jest akurat wymóg oczywisty - póki co mieszkamy w Polsce i obowiązuje język polski.
    Często wpadała mi ręce instrukcja po polsku do czegoś - tragedia, tłumaczenie maszynowe, po "polskiemu" a nie po polsku. To też powinno być oceniane i określone w przepisach.
  • #20 21058136
    Mobali
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    ...nie przeszkadza instrukcją po angielsku czy rosyjsku, damo sobie radę z tłumaczeniem.
    Nie przeszkadza, szczególnie jeśli jeśli jest dodatkiem do wersji polskiej. Ale w tym wypadku nie ma ani po angielsku, ani po rosyjsku. Nie ma nawet po chińsku ;-)
    sq3evp napisał:
    Często wpadała mi ręce instrukcja po polsku do czegoś - tragedia, tłumaczenie maszynowe, po "polskiemu" a nie po polsku. To też powinno być oceniane i określone w przepisach.
    I jest to precyzyjnie uregulowane, nawet ustawowo. Pozostaje kwestia egzekwowania tego prawa. Ta sama ustawa reguluje także i to, że Języka polskiego używa się w obrocie prawnym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej pomiędzy podmiotami polskimi oraz gdy jedną ze stron jest podmiot polski. Dotyczy to w szczególności nazewnictwa towarów i usług, ofert, reklamy, instrukcji obsługi, informacji o właściwościach towarów i usług, warunków gwarancji, faktur, rachunków i pokwitowań. Nakazuje także, żeby wszelkie obcojęzyczne opisy towarów czy usług oraz obcojęzyczne oferty i reklamy wprowadzane do obrotu prawnego muszą jednocześnie mieć polską wersję językową. Tyle stanowi prawo. A jak jest w rzeczywistości? To możesz sprawdzić sam. Nie tylko w tym wątku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21058143
    sq3evp
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    Tyle stanowi prawo. A jak jest w rzeczywistości? To możesz sprawdzić sam. Nie tylko w tym wątku.

Jak to działa to wiem - wspominałem juz, że instrukcje po polsku tłumaczone maszynowop wprowadzają w błąd.

Tak odnośnie tego tematu - sa filmy na YT, w których "sajenists" opowiada coś, w tle jest angielski w którym opisuje jak coś działa, a na to jest nałożone tłumaczenie "po polskiemu" i zmienia to zupełnie sens filmu.
    Głównie w tematyce 5G takie znalazłem. Słuchając tłumaczenia można poznać alernatywną fizykę :)
  • #22 21058267
    stomat
    Poziom 39  
    Mobali napisał:
    każdy sprzedawca ma obowiązek udzielić kupującemu prostych, jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji, które będą wystarczające do prawidłowego i pełnego korzystania z towaru

No i udzieli, wystarczy się do niego zwrócić. Choćby telefonicznie.
    Mam wrażenie że grubo przesadzasz, licznik przedpłatowy to nie jest prom kosmiczny do którego obsługi potrzebne jest półroczne szkolenie.
  • #23 21058297
    Mobali
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    No i udzieli, wystarczy się do niego zwrócić. Choćby telefonicznie.
    Prawo jest jasne - to oferujący towar lub usługę ma bez wezwania dołączyć wymagane dokumenty. Zmuszanie kogoś do upominania się jest naruszeniem tego prawa.
    stomat napisał:
    Mam wrażenie że grubo przesadzasz, licznik przedpłatowy to nie jest prom kosmiczny do którego obsługi potrzebne jest półroczne szkolenie.
    To Ty przesadzasz, i to niepotrzebnie. Nigdzie nie pisałem ani o "promie kosmicznym", ani o "półrocznym szkoleniu". Problemem jest zwykła, nawet skrócona instrukcja, której operator po prostu nie dostarczył. A jej brak - jak widać na tym przykładzie - komplikuje niektórym życie. Być może dla Ciebie ten licznik nie ma żadnych tajemnic? Ale wczuj się proszę także w sytuację innych, dla których może to być sporą barierą. Wiesz dobrze, że wielu ludziom sprawia trudność zaprogramowanie własnego telefonu czy ustawienie kanałów telewizora. Wyzwaniem jest instalacja systemu czy nawet początki obsługa urządzeń AGD... Zerknij na Elektrodę ile jest takich tematów. Właśnie dlatego jest potrzebna prosta i czytelna instrukcja.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 21058388
    sq3evp
    Poziom 39  
    Nie tylko to jest problemem - popatrzcie na multimedia w nowych autach :)
    Problemów jest wiele i analfabetyzm wtórny rośnie, niestety.
    Widziałem jak wyglada proces doładowania karty w energomacie - dal mnie prosty, ale rozumiem, że wiele osób ma z tym problem. Kwestia oporu przed nauką nowego, co nie zmienia faktu, że krótka prosta instrukcja z algorytmem postępowania sporo ułatwia.
  • #25 21058605
    Mobali
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Kwestia oporu przed nauką nowego...
    A może po prostu zbyt szybkie zmiany i zbyt wiele do nauczenia się? Obecnie praktycznie każde urządzenie wymaga sporo uwagi, a ich żywotność jest jak wiadomo coraz krótsza. Porównaj proszę jak wyglądał świat naszych dziadków, a jak wygląda obecnie. Naprawdę nie wszyscy mają prawo nadążać w tym wyścigu. Tym bardziej nie powinno im się tego utrudniać. Szczególnie że:
    sq3evp napisał:
    ...krótka prosta instrukcja z algorytmem postępowania sporo ułatwia.
    Skoro to proste, logiczne i nawet nakazywane normami prawnymi rozwiązanie, dlaczego operator utrudnia życie swoim własnym klientom? Mam nadzieję, że tego typu wątki dotrą także do odpowiednich komórek ZE odpowiedzialnych za komunikację z klientami. Szkoda gigantycznych pieniędzy na reklamę usług, a przecież można je lepiej i taniej zainwestować w przyzwoitą obsługę. Tak po prostu ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21058811
    zbich70
    Poziom 43  
    Proponuję przerwać tę dyskusję dopóki nie wypowie się autor tematu, zwłaszcza gdy odpowie na post #4 (którego jeszcze nie przeczytał, przynajmniej jako użytkownik zalogowany).
    Bo mam pewną hipotezę dlaczego operator (w tej sytuacji, czyli wymiany legalizacyjnej), nie zostawia odbiorcy instrukcji obsługi, ale jej potwierdzenie zależy od tego, co odpisze autor.
  • REKLAMA
  • #27 21059299
    sq3evp
    Poziom 39  
    >>21058605
    To racja, nie każda zmiana jest konieczna - czasem to tylko wyznaczanie nowej mody i przygotowanie gruntu do sprzedaży nowych produktów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje instrukcji obsługi do licznika przedpłatowego Apator EQUS, ponieważ nie otrzymał jej od monterów i ma trudności z doładowaniem, które różni się od wcześniejszego modelu LEW Apator. W odpowiedziach podkreślono, że operator ma obowiązek dostarczenia instrukcji, a kod doładowania można uzyskać w Biurze Obsługi Klienta (BOK). Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wprowadzaniem kodu oraz brakiem dostępnych materiałów instruktażowych, co prowadzi do frustracji i konieczności samodzielnego odkrywania funkcji licznika. Wskazano również na problemy z dostępnością instrukcji w języku polskim oraz na potrzebę egzekwowania prawa dotyczącego dostarczania instrukcji obsługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA