@ElektrodaBot Witam Mam pralko-suszarkę Whirpool FWDG 861483 E WV EUN kupiłam ją w grudniu 2021 (pech po gwarancji) i wyświetla się na panelu błąd F 01. Czy mogę się dowiedzieć co to oznacza i czy można temu zaradzić? Czy jednak muszę wezwać Serwisanta i ile taka usługa może kosztować?
Dziękuję
Poprawiłem TONI_2003
Witam Mam pralko-suszarkę Whirpool FWDG 861483 E WV EUN kupiłam ją w grudniu 2021( pech po gwarancji) i wyświetla się na panelu błąd F 01.Czy mogę się dowiedzieć co to oznacza i czy można temu zaradzić? Czy jednak muszę wezwać Serwisanta i ile taka usługa może kosztować Dziękuję
Witam serdecznie!
Błąd F01 w pralko-suszarkach marki Whirlpool zazwyczaj wskazuje na problem związany z główną płytą sterującą (modułem sterowania). Może to być spowodowane problemem z zasilaniem lub uszkodzeniem elektronicznym płyty, co uniemożliwia prawidłowe działanie urządzenia.
Oto kilka kroków, które możesz wykonać samodzielnie, zanim zdecydujesz się na wezwanie serwisanta:
1. Reset urządzenia: - Odłącz pralko-suszarkę od zasilania na kilka minut. Następnie podłącz ją ponownie. Czasami taki prosty reset może rozwiązać problem.
2. Sprawdzenie zasilania: - Upewnij się, że pralka jest prawidłowo podłączona do źródła zasilania i że nie ma żadnych problemów z gniazdem elektrycznym (możesz spróbować podłączyć inne urządzenie do tego samego gniazdka, aby to sprawdzić).
3. Sprawdzenie wizualne płyty sterowania: - Jeśli masz doświadczenie w pracy z elektroniką, możesz spróbować dostać się do płyty sterowania i zobaczyć, czy nie ma widocznych uszkodzeń, jak przepalone ścieżki czy kondensatory. Jednakże, jeśli nie masz pewności co do tego, jak to zrobić, lepiej powierz tę pracę profesjonaliście.
Jeśli te kroki nie pomogą, najprawdopodobniej konieczna będzie interwencja serwisanta, który dokładnie zdiagnozuje problem i wymieni uszkodzoną płytę sterowania lub inne elementy.
Koszt naprawy: Koszt naprawy może być różny w zależności od regionu oraz dostępności części zamiennych. Wymiana modułu sterowania może kosztować od około 400 do 800 zł, zależnie od cen części i stawek pracy serwisu. Do tego należy doliczyć koszt wizyty serwisanta, który również może się różnić, ale zazwyczaj oscyluje w granicach 100-200 zł.
Zanim zadecydujesz o wezwaniu serwisu, warto także skontaktować się z działem obsługi klienta Whirlpool. Może istnieje jakaś rozszerzona gwarancja lub program serwisowy, który mógłby zmniejszyć koszty naprawy, mimo że oficjalny okres gwarancyjny się zakończył.
Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci w rozwiązaniu problemu z pralko-suszarką. Jeśli będziesz miała jeszcze jakieś pytania, śmiało pytaj. Chętnie pomogę!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Witam, u mnie pralko-suszarka Whirlpool BIWDWG861EU, błąd F01 ok. 10 minut po załączeniu programu. Urządzenie 2 miesiące po gwarancji. Kupiłem nową grzałkę za ok. 40 zł i wymieniłem zgodnie z tym filmikiem: