logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w radiu z nawigacją VW Touareg - dźwięk na sekundę po przyciśnięciu przycisku

Uran79 24 Kwi 2024 15:10 948 7
REKLAMA
  • #1 20939441
    Uran79
    Poziom 5  

Witam.
    Nie wiem, czy dobrze opisałem, ale mam problem z dźwiękiem w radiu z nawigacją w VW Touareg 2004 r5. Zmieniłem radio z nawigacją, zainstalowałem i wszystko funkcjonuje oprócz głosu. Pojawia się na 1s po przyciśnięciu przycisku z flagą w prawym górnym rogu, a później znów nic. Po podłączeniu do Vcds wychodzą dwa błędy:

01303 - urządzenie nadawczo-odbiorcze telefonu (r36) 004 - brak sygnału, brak komunikacji
    0463 - sterownik nadawczo-odbiorczy dźwięku cyfrowego (J525) 004 - brak sygnału i komunikacji

Próbowałem wszystkich ustawień, ale nic. Jeżeli chodzi o Vcds, nie mam jeszcze tak opanowanego, żeby móc coś zrobić, i też nie mam nikogo, żeby mi doradził. Ponieważ mieszkam w Hiszpanii, tutaj trochę ciężko z fachowcami. Proszę o pomoc, może komuś się to zdążyło. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21058321
    julek251
    Poziom 2  
    Czy udało sie rozwiązać problem? Mam to samo
  • REKLAMA
  • #3 21058335
    Uran79
    Poziom 5  
    Nie zrobiłem tego do tej pory
  • REKLAMA
  • #4 21058429
    julek251
    Poziom 2  
    A cos próbowałeś? Byłeś z tym u kogoś? Ja kupiłem drugie radio i nic. Wyjmowałem piny od głośników i nic
  • REKLAMA
  • #5 21058501
    Uran79
    Poziom 5  

Z tego co rozmawiałem z jednym elektrykiem samochodowym, to po wymianie radia może mieć problem z komunikacją z modułem, który jest przy zmieniarce na płytę, sam już wariuje co to może być
  • #6 21058518
    julek251
    Poziom 2  
    Na forum wyczytałem, że w passatach siadały albo wzmacniacze, ale jeden gość pisał, że pod tapicerką podłogi kierowcy zgniły mu jakieś wtyczki i styki, wymienił i pisał, że działa. Błędy miał te same. U mnie faktycznie stało się to po praniu tapicerki. Spróbuję rozebrać to w weekend.
  • #7 21058536
    Uran79
    Poziom 5  
    Ok ,daj znać jak bys rozwiązał problem, Pozdrawiam
  • #8 21358954
    jarekploty
    Poziom 2  
    Witam, jak jeszcze nie rozwiązaliście swojego problemu z dźwiękiem, to ja miałem ten sam problem. Pojawiał się na 1-2 sekundy i znikał, więc znalazłem magika, który po podłączeniu do VCDSa musiał zdjąć jakąś ochronę komponentów i radio działa, jak trzeba. Kosztowało mnie to 100.

Podsumowanie tematu

✨ W VW Touareg 2004 r. po wymianie radia z nawigacją pojawił się problem z dźwiękiem, który jest słyszalny tylko przez około sekundę po naciśnięciu przycisku z flagą. Diagnostyka VCDS wykazała błędy 01303 (brak komunikacji z urządzeniem nadawczo-odbiorczym telefonu R36) oraz 0463 (brak sygnału i komunikacji ze sterownikiem nadawczo-odbiorczym dźwięku cyfrowego J525). Próby samodzielnej konfiguracji i wymiany radia nie przyniosły efektu. Możliwe przyczyny to problemy z komunikacją między radiem a modułem przy zmieniarce płyt, uszkodzone wtyczki lub styki pod tapicerką, co potwierdzono na przykładzie podobnych usterek w Passacie. Rozwiązaniem okazała się ingerencja specjalisty, który po podłączeniu do VCDS zdjął ochronę komponentów, co przywróciło prawidłową pracę radia i dźwięku. Koszt naprawy wyniósł około 100 zł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA