logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką funkcję Excel użyć do obliczenia dni urlopu i L4 z arkuszy miesięcznych?

walsydalw 24 Kwi 2024 18:04 1038 6
REKLAMA
  • #1 21058640
    walsydalw
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    W pliku Excel znajdują się arkusze z miesiącami, w ostatnim arkuszu znajduje się spis pracowników i kolumny obok listy pracowników.
    Kolumna wykorzystanych dni urlopu i ilość dni przebywania na L4.
    W jaki sposób można pobrać i zsumować te dane każdego pracownika w arkuszu "Nazwiska Pracowników". Nie bardzo to ogarniam i proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Harmonogram nieobecności pracowników.xlsx (111.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21058725
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    A w której wersji Excela ma to działać?
  • REKLAMA
  • #4 21058917
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Można i makro. Ja próbowałem formułami, ale nie udało mi się uzyskać efektu jaki zamierzałem. W załączniku propozycja z kolumnami pomocniczymi dla kolejnych miesięcy. Kolumny I:T można ukryć.
    Byłoby łatwiej gdyby nazwiska nie były pomieszane, tylko w każdym miesiącu nazwisko miało taki sam adres. Wtedy można stosować sumowanie 3-W.
    Załączniki:
    • Harmonogram nieobecności pracowników2.xlsx (114.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 21059317
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Z pomocą PowerQuery wydaje się to dosyć łatwe i szybkie do wykonania:
    1. Z każdej tabeli miesięcznej zrobić zapytanie
    2. Z zapytań zrobić unię (czy jak to się tam nazywa w PQ, nie chce mi się sprawdzać)
    3. Unię zgrupować wg nazwiska z sumowaniem kolumn "łączna liczba dni U" i łączna liczba dni L4
    3a Można też dodać sumowanie na kolumnie łączna liczba dni nieobecności, i dodać kolumnę sprawdzającą czy te trzy kolumny zachowują spójność

Oczywiście zapytanie zwróci tylko gołe dane, bez kolorków, formatowań i itp bzdetów. Jak mniemam nazwiska pracowników wpisywane są "z palca" więc oczywiście istnieje bardzo prawdopodobne niebezpieczeństwo iż ten sam pracownik zapisany w różnych arkuszach z nawet drobnym błędem będzie występował w wielu pozycjach podsumowania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem obliczania dni urlopu i L4 dla pracowników w arkuszach miesięcznych w Excelu 2016. Użytkownik poszukiwał sposobu na zsumowanie tych danych w arkuszu "Nazwiska Pracowników". Odpowiedzi sugerowały różne podejścia, w tym użycie makr oraz formuł, z zaleceniem stosowania kolumn pomocniczych. Zwrócono uwagę na możliwość wykorzystania PowerQuery do łatwego i szybkiego przetwarzania danych, jednak niektórzy użytkownicy wyrazili obawy dotyczące braku doświadczenia w tej technologii. Podkreślono również ryzyko błędów w nazwiskach pracowników, co może prowadzić do nieprawidłowych wyników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA