logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja linii ISDN Panasonic: przypisanie MSN do numeru wewn.

GrzegorzKasprzyk 24 Kwi 2024 18:17 327 7
REKLAMA
  • #1 21058653
    GrzegorzKasprzyk
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzien dobry,
    mam w domu centralę PANASONIC podłączoną do FritzBox 7390 przez linię ISDN w trybie P-MP. Potrzebuję pomocy w konfuguracji linii ISDN dla rozmów wychodzących. Nie wiem jak przypisać konkretny numer MSN do numeru wewnętrznego. Przychodzące połączenia działają poprawnie.
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 21058975
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 97
    Prezentacje numerem MSN/DDI przypisujesz do wewnętrznego w tabeli CLIP.
    Podstawowe pytanie jaka to centrala bo to wiele zmienia?
    RP
  • REKLAMA
  • #3 21059147
    GrzegorzKasprzyk
    Poziom 7  

Panasonic KX-TDA 15. W której zakładce jest ta tabela? Jestem kompletnie nieobeznany w temacie ISDN.
  • Pomocny post
    #4 21059424
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    W zakładce CLIP ID w ustawieniach wewnętrznych przewodowych wpisujesz każdemu numer miejski jakim ma się prezentować lub ustawiasz w kolumnie CLIP on extension tryb CO jako domyślny numer wysyłany przez linie. Jak zostawisz puste pole to prezentacją zarządza operator i w szczególnych przypadkach połączenie wychodzące może być odrzucone jeśli operator wymaga jakiejkolwiek prezentacji.
    Zrzut ekranu ustawień wewnętrznych PBX z zakładką CLIP ID.

RP
  • REKLAMA
  • #5 21060088
    GrzegorzKasprzyk
    Poziom 7  
    Ustawiłem na numer linii MSN, niestety nie działa.
  • REKLAMA
  • #6 21060234
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Kwestia formatu-długości numeru. Często długość MSN-a jest inna niż CLIP-a 9 lub 7 cyfr.
    Ja spotkałem się już z 2-3 cyfrowymi numerami. Musisz pokombinować i poszukać.
    RP
  • #7 21062080
    GrzegorzKasprzyk
    Poziom 7  
    Niestety chyba mam kolejny problem.
    Dioda na karcie ISDN nie swieci sie wcale albo mruga szybko. W central dostaje 2 bledy #305 i #391.
    Moja konfiguracja obecnie wygląda w ten sposób:
    Konfiguracja urządzenia ISDN z widocznymi numerami MSN. Zrzut ekranu z konfiguracją ISDN CO z problemami połączenia Zrzut ekranu konfiguracji połączeń ISDN z błędami w portach. Zrzut ekranu konfiguracji karty ISDN z błędami połączenia. Tabela konfiguracji ISDN z błędami i statusami połączeń. Zrzut ekranu z konfiguracją portów ISDN z błędami połączenia. Zrzut ekranu konfiguracji karty ISDN pokazujący błędy w połączeniach. Zrzut ekranu konfiguracji karty ISDN z błędami połączenia Zrzut ekranu z ustawieniami numerów wewnętrznych centrali telefonicznej.
  • #8 21062096
    GrzegorzKasprzyk
    Poziom 7  
    Dziękuję przedstawione rozwiązanie działa. Nie dotyczyłam jednej rzeczy. Pozdrawiam i dziękuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy konfiguracji linii ISDN w centrali Panasonic KX-TDA 15, podłączonej do FritzBox 7390. Użytkownik potrzebował pomocy w przypisaniu numeru MSN do numeru wewnętrznego dla rozmów wychodzących, co udało się osiągnąć po wskazówkach dotyczących ustawień w zakładce CLIP ID. Problemy z diodą na karcie ISDN oraz błędami #305 i #391 zostały również poruszone, co sugeruje problemy z konfiguracją lub połączeniem. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że rozwiązanie działa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA