logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować obraz w telewizorze Claytronic 14 CTC-CTV-308 DK/VT?

Pałchon 05 Gru 2005 15:39 783 3
REKLAMA
  • #1 2055992
    Pałchon
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Mam problem z telewizorem Claytronic 14" CTC-CTV-308 DK/VT. Problem następujący obraz jest za duży na ekranie sa obciete krawedzie ze wszystkich stron. Wiem że trzeba to wyregulowac chyba jakimiś potencjometrami ale nie wiem jakimi. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2056119
    marian
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Naprawy nie zaczynaj od potencjometrów, lecz weź sie za przyrząd-sprawdź napięcia zasilania
  • REKLAMA
  • #3 2061522
    nygma
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Absolutnie zgadzam się z przedmówcą, jeśli obraz ma nieprawidłowe wymiary proporcjonalnie w pionie i poziomie to najprawdopodobniej wysokie napięcia ma nieprawidłową wartość. A jeśli HV ma nieprawidłową wartość to jest duża szansa, że Usys też ma nieprawidłową wartość. Ja naprawę zacząłbym od zmierzenia napięcia systemowego (B+). Dla takiej przekątnej powinno wynościć między 90 - 100V. Jak je już zmierzysz, zapamiętaj / zapisz jego wartość i spróbuj delikatnie reulacji potencjometrem w zasilaczu (o ile takowy występuje), jeśli wymiary będą się zmieniać tu już będziesz wiedział gdzie szukać.
  • #4 2061537
    herrman
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    Zakładamy że jest to już conajmniej kilkuletni TV, a w takich najczęściej trzeba zacząć od wymiany kondensatorów elektrolitycznych po pierwotnej stronie zasilacza. Ja tak robie w większości przypadków nawet jeśli uszkodzenie na to nie wskazuje - po prostu prewencyjnie. Natomiast tu może to być właśnie powodem złych wymiarów czyli zaniżonych lub zawyżonych napięć zasialcza.
REKLAMA