logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hwinfo64 - Jakie funkcje mają czujniki zaznaczone na zdjęciach?

Dynamix998 25 Kwi 2024 02:42 681 13
  • #1 21059195
    Dynamix998
    Poziom 3  
    Witam, chciałbym się dowiedzieć co poniżej zaznaczone czujniki oznaczają i czy wszystko jest w porządku i jak ewentualnie je naprawić, kompletnie się nie znam, a w internecie ciężko znaleźć coś konkretnego.

Zrzut ekranu przedstawiający okno z danymi diagnostycznymi procesora Intel Core i9-13900K Zrzut ekranu z monitorowania parametrów sprzętu komputerowego, pokazujący czujniki napięcia i temperatury dla pamięci DDR5 i dysku SSD. Zrzut ekranu z programu monitorującego parametry karty graficznej GPU MSI NVIDIA RTX 4090.
  • #2 21059202
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8261
    Witaj. Na pierwszym zdjęciu są trzy grupy, jak chcesz znaleźć problem w każdej z nich to musisz te grupy rozwinąć i tam brać pod uwagę poszczególne elementy. W HWINFO jeśli najedziesz na dany element (na jego nazwę) to pojawi się wyjaśnienie, jakie jest znaczenie tego elementu.

Drugie zdjęcie pokazuje PMIC Over Voltage, czyli zbyt wysokie napięcie na VRM danego modułu (w tym wypadku obu). Może być to w przypadku szybszych pamięci normalne, gdyż na standardowych ustawieniach zwykle przy wolniejszych taktowaniach są te pamięci zasilane niższym napięciem, a przy ustawieniu profilu XMP/EXPO napięcie może być podniesione (co wcale nie jest błędem, tylko założeniem konstrukcyjnym danego modułu).

Na trzecim miejscu nie widać nazwy elementu, ale jeszcze raz - jak na niego najedziesz myszą to zostanie wyświetlony opis i wyjaśnienie.
  • #3 21059454
    Dynamix998
    Poziom 3  
    To mam jeszcze jeden problem na który odpowiedzi znaleźć nie mogę. Mianowicie Asus wydał ostatnio aktualizacje biosa do którego dodano Intel baseline profile który miał przywrócić stabilność 13/ 14 gen. Po ustawieniu tego profilu ixtu pokazuje current edp limit throttling. Niezależnie od tego czy komputer jest wypoczynku czy też obciążany . 30 minut cinebench przeszedł pozytywnie tak samo jak godzinę OCCt ale mimo wszystko nadal pokazuje że limit osiągnięty.

I9 13900k
    Asus Z790-f gaming wifi
  • #4 21059470
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Od Asus dla tej płycie (4-str) Link
    Cytat:
    “Intel Baseline Profile:
    Load Intel Baseline Profile.
    Loading the Intel baseline profile sets the system to its minimum operational requirements, ensuring basic functionnality whithout optimization for performance. Press 'Yes' to reboot and apply the settings.”

* Link

p.s
    Ostrożne z "zabawą " , bo może byc .... niespodzianka.
    Dotyczy : i9-13900K and Core i7-14900K processor
  • #5 21059583
    Dynamix998
    Poziom 3  
    To co powieniem a takiej sytuacji zrobić? Ustawic default ustawienia w biosie i xmp profil sprawdzić stabilność i zostawić? Zapewne wtedy temperatury będą dość wysokie.
  • #6 21059588
    dt1
    Admin grupy komputery
    Temperatury i tak będą wysokie. 13900K nawet na chłodzeniu wodnym przy zdjęciu limitów mocy osiąga krytyczne temperatury pod obciążeniem. W przypadku tego procesora warto spróbować undervolting zrobić.
  • #7 21059628
    Dynamix998
    Poziom 3  
    Chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby wywalić wpiguły ten 13900k bo same problemy z nim
  • #8 21059708
    dt1
    Admin grupy komputery
    To dobry procesor, jeśli ktoś potrzebuje dużej wydajności na wielu wątkach. Do gier średnio korzystny wybór, bo duża ilość rdzeni nie przynosi większych korzyści. Poprawne chłodzenie i rozsądna konfiguracja pozwalają rozsądnie używać takiego procesora, ale wysokie temperatury w nim to norma pod obciążeniem i z tym trzeba żyć.
  • #9 21059844
    Dynamix998
    Poziom 3  
    To jak najlepiej wykonać undervolting? Robić to z poziomu płyty czy lepiej intel xtu ? I stopniowo zmniejszać napięcie i potem sprawdzać go cinebench po 30 min stability testem aż do uzyskania niestabilności
  • #10 21059888
    lisek
    Serwisant RTV
    Popatrz w filmik Link , płyta MSI
    - - ciekawe o płytach MSI na forum Link
    * oraz Link , ASUS TUF Gaming x670e-plus wifi

p.s
    * Msi mpg z790 carbon wifi
    Spoiler:
    w systemie BIOS znajdź ustawienia procesora, ... termiczne (TDP), Przełącz z automatycznego na ręczny i ustaw żądaną wartość. TDP 1 jest główny, TDP2 jest krótkotrwały

Pomocne z (google) : i9-13900K undervolting
  • #11 21060029
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zawsze pewniejsze rezultaty takich operacji są przy ustawieniach BIOS.
  • #12 21174336
    kubek0905
    Poziom 3  
    >>21060029 mam tak samo i nadal nie wiem co zrobić w hwinfo wyskakuje mi over voltage i znaczy to podobno przeciążenie więc nie wiem co z tym robić pisze mi też że wysoka temperatura pmic co robić
  • #13 21174341
    lisek
    Serwisant RTV
    Kol. cpu jest z tej "czarnej listy"
    Link
  • #14 21174509
    dt1
    Admin grupy komputery
    kubek0905 napisał:
    mam tak samo i nadal nie wiem co zrobić w hwinfo wyskakuje mi over voltage i znaczy to podobno przeciążenie więc nie wiem co z tym robić pisze mi też że wysoka temperatura pmic co robić

Skorzystać z wyjaśnienia w tym wątku lub założyć własny temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji użytkownik pyta o znaczenie czujników w HWINFO64, w tym o problem z PMIC Over Voltage, który może być normalny przy użyciu profilu XMP/EXPO dla szybszych pamięci. Użytkownicy sugerują, aby rozwijać grupy czujników w HWINFO, aby uzyskać więcej informacji. Pojawia się również problem z procesorem i9-13900K i płytą Asus Z790-F Gaming WiFi, gdzie użytkownik doświadcza throttlingu EDP limit. Wskazówki dotyczące undervoltingu i ustawień BIOS są podawane jako potencjalne rozwiązania, a także ostrzeżenia o wysokich temperaturach procesora. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i linkami do materiałów pomocniczych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA