logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niewidoczna partycja na dysku w Windows 7 - jak odzyskać?

rogiervonweyten 25 Kwi 2024 17:02 936 16
REKLAMA
  • #1 21059905
    rogiervonweyten
    Poziom 4  
    Witam.
    Mam problem z partycjami na dysku a ściślej mówiąc Uciekła mi jedna partycja z danymi. Załączam zdjęcie z programu DMDE gdzie widać jakiś problem ( przepraszam Was jestem jestem totalnym amatorem w tej kwesti i zdjęcie z Disk Management . Miałem na dysku dwie partycje a teraz widać tylko jedną. System operacyjny Win7. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

Zrzut ekranu z programu DMDE pokazujący struktury partycji na dysku, na którym brakuje jednej partycji.
    Zrzut ekranu z zarządzania dyskami w systemie Windows 7 pokazujący brakującą partycję.
  • REKLAMA
  • #2 21059925
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Przecież masz dwie partycje a nawet trzy? W jakich okolicznościach powstał Ci ten problem i uciekły Ci dane? Jakiego typu były to dane? Programy do odzysku danych nie pokazują nic do odzysku?
  • REKLAMA
  • #3 21059946
    rogiervonweyten
    Poziom 4  
    Mam dwa dyski 1T i 500GB oba są podzielone po dwie partycje co powinno dawać 4 a mam 3. Podczas instalacji systemu wcześniej odpiołem dysk żeby nie stracić danych tak na wrazie Wu :) Po zainstalowaniu systemu podłączyłem dysk i tak się zaczęła historia.
  • #4 21059995
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Partycja 195,22 GiB nachodzi na następną.
    W Parametry We/Wy - zakładka |Interfejs| urządzenia zaptaszkuj zezwolenie na zapis.
    Zaznacz $Noname 01 i [Usuń] a wstaw znalezioną (niżej) $Noname ... i zastosuj zmiany.
    (po drodze jeszcze powinna być poprawka bootsektora z kopii)
  • #5 21059996
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2320
    Dwie partycje Ci się nakładają. Prawdopodobnie potrzebujesz usunąć $Noname 01 i wstawić partycję pomiędzy $Noname 01 i $Noname 02. Zwróć uwagę na kolumny początkowy i końcowy sektor. Nie wiem, czy nie powinieneś też wstawić partycji 105 MB zaczynającej się w sektorze 2048. Dla pewności kliknij na partycję, jaką proponuję Ci wstawić i daj "otwórz wolumin" Druga sprawa - prawdopodobnie będziesz musiał odtworzyć Boot-Rekord z kopii (program sam to zaproponuje). I na wszelki wypadek koniecznie zapisz dane wycofywania.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 21060043
    rogiervonweyten
    Poziom 4  
    Chciałbym zaznaczyć że bardzo mi zależy na tych rzeczach z tej zagubionej partycji i wolałbym chyba uniknąć usuwania jej, chyba że to działanie nie usunie mi danych.
  • #7 21060055
    kaleron

Nie - to działanie tylko skoryguje wpisy w tablicy partycji.
    Dla pewności możesz najpierw wykonać kopię posektorową i zrobić to na kopii, ale do tego potrzebujesz drugiego dyskiu i trochę czasu, a zapisanie danych wycofywania w razie czego gwarantuje Ci powrót do stanu wyjściowego.

To samo można zrobić z palca korygując wpisy w MBRze i kopiując kopię sektora rozruchowego partycji na jej początek, ale zakładam, że Tobie będzie prościej posłużyć się programem, niż robić to manualnie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 21060094
    rogiervonweyten
    Poziom 4  
    Czyli tak... Usunąć Noname01
    Zrzut ekranu programu DMDE 4.0.6 pokazujący listę partycji na dysku.
    a nie trzeba robić to co pisał WojtasJD? "W Parametry We/Wy - zakładka |Interfejs| urządzenia zaptaszkuj zezwolenie na zapis. Zaznacz $Noname 01 i [Usuń] a wstaw znalezioną (niżej) $Noname ... i zastosuj zmiany. " Najlepiej jak ktoś mi to napisze (albo screeny) krok po kroku co robić, jak dla ułomnego :)
  • REKLAMA
  • #9 21060109
    kaleron

Tak, trzeba zezwolić na zapis - https://dmde.com/pl/manual/toc.html - szczegółowa instrukcja. Trzeba też zaznaczyć krateczkę "zaawansowane", by się potrzebne opcje uaktywniły. Od wersji 4.0 trzeba się trochę bardziej przeklikiwać przez interfejs, by coś zrobić i jest to okraszone ciut większą liczbą komunikatów ostrzegawczych. Przeczytaj instrukcję, bo jak coś się robi na co dzień i odruchowo, to można przegapić jakiś szczegół.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #10 21060147
    rogiervonweyten
    Poziom 4  
    Dla Noname01 zezwolić na zapis tak w tym We-Wy? a później go usunąć ?
  • #11 21060175
    kaleron

tak - i wstawić tę drugą partycję. Prewencyjnie sprawdź, czy zawiera dokładnie te same dane, bo powinna. W zasadzie one się pokrywają, tylko ta druga jest trochę krótsza i nie nachodzi na kolejną. Przeczytaj uważnie kolumny pierwszy i ostatni sektor, to zrozumiesz, o co chodzi.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 21060206
    rogiervonweyten
    Poziom 4  
    Usunąłem Noname01 i teraz mam coś takiego. Próba wstawienia tego z końcówką 919
    Zrzut ekranu z programu DMDE pokazujący nakładające się partycje dysku twardego.

I 047
    Zrzut ekranu programu DMDE z komunikatem o błędzie sektora rozruchowego

Zrzut ekranu programu DMDE z otwartym oknem wyboru typu partycji. Zrzut ekranu DMDE z komunikatem dotyczącym tworzenia partycji rozszerzonej Zrzut ekranu programu DMDE pokazujący strukturę partycji na dysku.

Co teraz usunąćNoname02?
  • #13 21060220
    kaleron

Lepszym rozwiązaniem było ustawienie jej jako podstawowej. Wycofaj zmiany (lub ich nie zastosuj). I potrzebujesz przywrócić sektor rozruchowy partycji z kopii. Jeśli to się nie uda, przywróć stan wyjściowy z danych wycofywania, wykopiuj do pliku sektory 0, 206848 i 409612047, a ja Ci napiszę, co trzeba i je wkopiujesz na dysk.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 21060233
    rogiervonweyten
    Poziom 4  
    Przywróciłem sektor rozruchowy partycji z kopii.
    Zrzut ekranu programu DMDE pokazujący strukturę partycji dysku.

Teraz jest tak
  • #15 21060236
    kaleron

Powinno być ok. Zastosuj zmiany i w zarządzaniu dyskami daj "akcja" "odśwież"
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 21060244
    rogiervonweyten
    Poziom 4  
    Nie no to są jakieś jaja cały czas coś... Akceptuję zmiany i proszę
    Zrzut ekranu z programu DMDE pokazujący strukturę dysków i partycji Zrzut ekranu programu DMDE z oknem dialogowym dotyczącym zapisu zmian na dysku. Zrzut ekranu programu DMDE z komunikatem o błędzie dotyczącym dostępu do partycji.

"w zarządzaniu dyskami daj "akcja" "odśwież" Wyskakuje komunikat że muszę sformatować dysk D: Czyli tą jedyną partycję co widzi z tego dysku. Co robić?
  • #17 21060795
    Łukasz_W

Ocena: 646
    W zarządzaniu dyskami usuń literę D dla pierwszej partycji, a następnie zastosuj jeszcze raz kroki podane przez Kalerona.
    Na samym początku zezwól na zapisywanie zmian na opracowywanym dysku w opcjach:
    Dysk -> Parametry We/Wy -> Interfejs -> zaznacz opcję "zezwól na zapis"
    Po wprowadzeniu korekcji odśwież informacje o dysku zgodnie z zaleceniem Kalerona i ponownie przydziel litery dla partycji.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niewidoczną partycją na dysku w systemie Windows 7, gdzie z dwóch partycji widoczna jest tylko jedna. Po instalacji systemu i podłączeniu dysku, dane zniknęły. Uczestnicy dyskusji sugerują, że partycje mogą się nakładać, co wymaga korekty wpisów w tablicy partycji. Zaleca się usunięcie problematycznej partycji ($Noname 01) oraz przywrócenie sektora rozruchowego z kopii. Użytkownik powinien również zezwolić na zapis w parametrach We/Wy oraz odświeżyć informacje o dysku. W przypadku problemów z formatowaniem, sugerowane jest usunięcie litery dysku i ponowne przypisanie jej po wprowadzeniu korekt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA