logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Okno balkonowe Oknoplast (Winkhaus) blokuje się przy uchylaniu

marfik 27 Kwi 2024 19:44 2079 11
REKLAMA
  • #1 21062556
    marfik
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,
    okno balkonowe bardzo często blokuje się przy próbie uchylenia (stawia opór, nie próbowałem na siłę). Pomaga przestawienie klamki w pozycję otwarcia i częściowe otwarcie okna, po tej operacji uchył się odblokowuje. Problem dotyczy prawego skrzydła w oknie balkonowym z ruchomym słupkiem. Będę wdzięczny za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 21062566
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3760
    Wstaw zdjęcie górnej części ramy w okolicy słupka, po otwarciu prawego skrzydła.
  • REKLAMA
  • #3 21062992
    marfik
    Poziom 9  
    Dołączam zdjęcie, o ile dobrze rozumiem chodzi o to miejsce:

Zbliżenie na zawias górnej części okna.
  • #4 21063000
    balonika3
    Poziom 43  
    Odkręć lewy, z tych dwóch zaczepów i potestuj okno.
  • #5 21064911
    marfik
    Poziom 9  
    Wolałbym nie wykręcać zaczepu jeśli jest inna opcja, da się to sprawdzić inaczej?
  • #6 21065008
    balonika3
    Poziom 43  
    Nie da się. Wykręć i sprawdź. Dlaczego wolałbyś nie wykręcać?
  • #7 21069690
    marfik
    Poziom 9  
    Zanim wykręciłem, zauważyłem jeszcze że uchył blokuje się od strony górnego zawiasu. A sam zaczep z ruchomym elementem (który miałem wykręcić) wydaje się pracować identycznie jak w bliźniaczym oknie. Czy wobec tego wykręcanie tego zaczepu jest dalej aktualne czy powinienem sprawdzić coś innego?
  • REKLAMA
  • #8 21069710
    balonika3
    Poziom 43  
    Zrób zdjęcie prawej strony górnej ramy i zdjęcie uchylonego skrzydła od góry.
  • #9 21072843
    marfik
    Poziom 9  
    Mam nadzieję że te ujęcia pokazują to co powinny:

Zbliżenie metalowego zawiasu w drzwiach lub oknie. Zbliżenie na mechanizm okna uchylnego ukazujący metalowe zawiasy.
  • #10 21072891
    balonika3
    Poziom 43  
    Na tych zdjęciach niczego złego nie widać. Na odległość więcej nie pomogę. Poszukaj w okolicy tego zawiasu śladów obcierania, może to Cię naprowadzi. To mogą być ślady na elementach okucia, jak i na profilu.
  • REKLAMA
  • #11 21073803
    marfik
    Poziom 9  

Dobry kierunek z tymi śladami na okuciach, od strony zawiasów są 4 zaczepy, to jest zdjęcie drugiego od góry. Wcześniej błędnie podejrzewałem, że uchył blokuje się w okolicach górnego zawiasu. Teraz zauważyłem, że blokuje się na tym właśnie zaczepie. W pozycji uchyłu, przy uchylaniu i domykaniu słychać też dźwięk skrzypiącej gumowej uszczelki. Gdy uchył się zablokuje i przestawię klamkę w pozycję otwarcia drzwi, przy otwieraniu czuć i słuchać, że coś "przeskakuje", potem można domknąć okno i uchył jest odblokowany.

Mocowanie okna z zaciskiem i zaczepem metalowym.
  • #12 21073895
    balonika3
    Poziom 43  
    LinkPod tym metalowym elementem zagiętym o 90° widać łeb śruby. Odkręć ją o jeden obrót, aby skrzydło odsunęło się nieco od ramy i próbuj uchylać. Jak przesuniesz za dużo, to zacznie obcierać od strony klamki, więc kręć po trochu. Chyba jesteś już w domu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z oknem balkonowym Oknoplast, które blokuje się przy uchylaniu, szczególnie w prawym skrzydle z ruchomym słupkiem. Po przestawieniu klamki w pozycję otwarcia i częściowym otwarciu okna, uchył odblokowuje się. Użytkownik zauważa, że blokada występuje od strony górnego zawiasu oraz na jednym z zaczepów. Uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie zdjęć, sprawdzenie śladów obcierania w okolicy zawiasów oraz odkręcenie śruby, aby dostosować położenie skrzydła. Ostatecznie, zaleca się delikatne odkręcenie śruby, aby umożliwić lepsze uchylanie okna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA