logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oknoplast, okucia Marco - uchył działa, dół skrzydła blokuje otwarcie

Tomaszfan 30 Maj 2026 20:01 357 6
REKLAMA
  • #1 21912693
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Hej mam problem okno balkonowe Oknoplast okucia Marco. Klamka się obraca normalnie uchył działa ale nie mogę otworzyć na ośnież z pozycji klamki poziomo coś blokuje na dole narożnika. Góra narożnika odchodzi a dół narożnika od strony klamki zblokowany

Dodano po 25 [minuty]:

Wydaje mi się że blokuje na dolnym ryglu
  • REKLAMA
  • #2 21912909
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 610
    Spróbuj imbusem podnieść skrzydło do góry, w dolnym rogu masz regulacje lub złap za klamkę w tej pozycji i podnieś do góry jednocześnie ciągnąc do siebie.
  • REKLAMA
  • #3 21912968
    collie2
    Poziom 28  
    Ocena: 226
    Tomaszfan napisał:

Wydaje mi się że blokuje na dolnym ryglu

Kręcąc imbusem w prawo w dolnym zawiasie, podnieś skrzydło.

Dłoń obraca klucz imbusowy w dolnym zawiasie okna przy ciemnej ramie.
  • REKLAMA
  • #4 21913078
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Nic to kolego nie daje.... Wydaje mi się że rygiel zawiasu dolnego nie do końca się cofa zostając w zawiasie stąd nie można otworzyć rozwiernie okna. Przesyłam ten zawias innego takiego samego okna jakie mam dla zobrazowania
    Zbliżenie dolnego narożnika okna z metalowym zawiasem i elementem ryglującym na drewnianej ramie
  • #5 21913105
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    jeśli ustawisz klamkę nie poziomo, lecz pod kątem (trochę w dół lub w górę - sam musisz wyczuć), to będziesz mógł otwierać drzwi balkonowe na oścież.
    Ale proponuję zrobić próbę regulacji skrzydła na wszystkich zawiasach, wcześniej oznaczając jakimś markerem początkowe położenie śrub regulacyjnych.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 21913145
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Niestety kolego do tej pory klamka była nieco w dół i się otwierało do tego momentu podejrzewam że ten rygiel dolny który porusza się na okuciu nie wysunął się całkowicie z tego zawiasu dolnego co widać na fotce i dlatego nie można otworzyć okna chyba bez demontażu całego skrzydła się nie obejdzie
  • #7 21915547
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Tak wygląda dolny zawias, panowie jak chce wysunąć z niego okno balkonowe duże uchylono rozwiernie to muszę unieść je do góry po poprostu bo jest osadzone na trzpień?czy trzeba jakoś inaczej go zdemontować?
    Zbliżenie dolnego zawiasu okna na drewnianej ramie, metalowy element i śruba

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy balkonu/okna rozwierno-uchylnego Oknoplast z okuciami Marco, w którym uchył działa, ale skrzydło nie daje się otworzyć na oścież, bo blokuje je dół od strony klamki, prawdopodobnie dolny rygiel lub zawias. W odpowiedziach sugerowano regulację skrzydła imbusem w dolnym zawiasie, podniesienie skrzydła oraz próbę otwierania przy klamce ustawionej nie idealnie poziomo. Autor wskazał jednak, że regulacja nie pomaga i podejrzewa, iż rygiel dolnego zawiasu nie cofa się całkowicie, przez co konieczny może być demontaż skrzydła z trzpienia dolnego zawiasu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA