logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Studioworks 440 SI - brak sygnału po podłączeniu do komputera, co sprawdzić?

robiania 05 Gru 2005 18:39 980 7
REKLAMA
  • #1 2056545
    robiania
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam, monitorek jak w tytule, problem polega na tym ze gdy nie jest podlączony do komputera normalnie swieci robiąc sobie test kolorow, a gdy podłączymy do kompa momentalnie sie wygasza i dioda pali sie na pomarańczowo ,gdzie szukać usterki?
  • REKLAMA
  • #2 2058033
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    A wcześniej było dobrze? Czy nabyłeś go i od razu jest źle?
    Może trzeba przeinstalować sterowniki do karty?
  • REKLAMA
  • #3 2058050
    robiania
    Poziom 11  
    wiem tyle ze podobno byl wymieniany kabel sygnalowy ,wczesniej monitor dzialal
  • #4 2058063
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam, prawdopodobnie jest jakieś zwarcie na kablu sygnałowym, albo po prostu jest źle podłączony i tyle, poszukaj specyfikacji do niego i sprawdz.
  • REKLAMA
  • #5 2058701
    robiania
    Poziom 11  
    na płycie mam oznaczenia wtyku:
    sda, scl, h sync, v sync, gnd, s-t, podłaczylem kabel tak że:
    sda- pin 12, scl-pin15, hsync- pin 13, v sync-pin 14, nie wiem dp czego podłaczyc s-t, poza tym na s-t z płyty monitora wychodzi 3,66v
  • REKLAMA
  • #6 2061547
    robiania
    Poziom 11  
    pdlaczylem do wtyku na plycie tylko gnd, v sync oraz hsync , monitor po podłaczeniu do komputera wygasza obraz kontrolny, dioda pali sie na zielono ,nie wiem co jest za to odpowiedzialne
  • #7 2061987
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam, poszukaj schematu do tego monitora i tam będziesz miał oznaczone co i gdzie masz podłaczyć ->np. w bazie schematów na elektrodzie
  • #8 2062189
    robiania
    Poziom 11  
    schemat posiadam ,podlaczenie kabla jest prawidlowe, jednak jestem tylko amatorem w tych sprawach moze ktos ma jakąs podpowiedz co mam dalej sprawdzić?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor LG Studioworks 440 SI po podłączeniu do komputera gaśnie, a dioda zmienia kolor na pomarańczowy. Bez podłączenia do komputera monitor działa poprawnie, wyświetlając test kolorów. Problem pojawił się po wymianie kabla sygnałowego. Podłączanie sygnałów synchronizacji (H Sync, V Sync) oraz masy (GND) jest zgodne ze schematem, jednak monitor nadal wygasza obraz po podłączeniu do komputera. Sygnał S-T z płyty monitora ma napięcie 3,66 V, ale nie jest jasne, jak go podłączyć. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń według schematu oraz poszukiwanie ewentualnych zwarć lub błędów w kablu sygnałowym. Wskazane jest także zweryfikowanie sterowników karty graficznej komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA