logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V?

Radek P. 05 Gru 2005 18:39 2647 22
REKLAMA
  • #1 2056547
    Radek P.
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Witam wszystkich! Kupilem sobie termometr samochodowy. Ma on podswietlanie z +12V.
    Problem jest w tym ze po wlaczeniu podswietlania wydaje on nie przyjemny pisk (na rys. oznaczony strzalka). Ma ktos jakis patent aby to wyeleminowac?
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? 2.jpg (33.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? 1.jpg (42.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2056589
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    wyciągnij element który piszczy
  • #3 2056685
    Radek P.
    Poziom 15  
    A co mi to da? To jest jakas przetwornica. Niestety to piszczenie jest wada fabryczna i wystepuje we wszystkich egzemplarzach. Podobno mozna to wyeliminowal poprzez zalanie lakierem do paznokci, ale wole sie upewnic czy to cos da.
  • #4 2056951
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Trochę mało ostre zdjęcie.
    Rozpoznać tam można tylko tranzystor, kwarc i to, że są tam elementy SMD. Jak masz mozliwość, to obfotografuj to z 2-3 stron i wyraźnie.
    Jeśli to jest jakiś element indukcyjny, to śmiało zalewaj.
  • REKLAMA
  • #5 2057312
    Radek P.
    Poziom 15  
    To taki maly transformatorek z nawinietym drutem. Zalanie cos da? A jak zalewac? z kazdej strony szczelnie czy tylko po wierzchu? Od strony wyswietlacza tez?
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? 100_5841.jpg (677.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? 100_5837.jpg (703.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2058782
    Radek P.
    Poziom 15  
    Wie ktos gdzie moge dostac czujnik temp. do tego termometru? Bo u mnie w elektonicznym to niema.
  • #7 2058817
    siwy144
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Usuń punkty za pliki.
  • REKLAMA
  • #8 2059001
    szwaga
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    mam identyczny termometr - czy zauważyłeś że pomiędzy wskazaniem zewnętrznym a wewnętrznym jest różnica 5-6 stopni - może ktoś wie jak to skorygować aby wskazania były jednakowe ?

pozdrawiam
    Marek
  • #9 2059428
    Radek P.
    Poziom 15  
    siwy144 napisał:
    Usuń punkty za pliki.

Punkty sa wylaczone ale tak jest i nie wiem czemu.

Dodano po 3 [minuty]:

szwaga napisał:
    mam identyczny termometr - czy zauważyłeś że pomiędzy wskazaniem zewnętrznym a wewnętrznym jest różnica 5-6 stopni - może ktoś wie jak to skorygować aby wskazania były jednakowe ?

pozdrawiam
    Marek

Wskazania raczej sie zgadzaly, roznica 0.5 st. Przy wlaczonym podswietlaniu mogly sie roznic, bo w srodku sie cos nagrzewa.
    Ja chcialem wyciagnac wewn. czyjnik z obudowy aby sie nie nagrzewal ale wyrwalem jedna nozke i lipa! Ma ktos taki czujnik?
  • #10 2059452
    siwy144
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    1 fotografia.

2 fotografia.
  • #11 2071475
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Transformatorek można zalać od góry i od strony płytki. Nic nie bedzie się działo, a będzie ciszej.
  • #12 2071880
    Radek P.
    Poziom 15  
    Zalalem z obu stron i nic nie dalo. Teraz sobie uswiadomilem ze mozna bylo zerwac najpierw ta tasme czerwona i wtedy zalac, moze by cos dalo.
    A ma ktos moze taki czujnik temp. do tego wynalazku?
  • #13 2099745
    Radek P.
    Poziom 15  
    Czujnik udalo sie zalatwic ale termometr dalej piszczy. Widze ze nikt nie jest w stanie pomoc.
  • #14 2099808
    Damiani
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    A może byś silikonem spróbował zalać albo pistoletem na klej :?: Chociaż to drugie to jest dosyć gorące więc trzeba uważać :|
    A propos różnicy temperatur to przecież logiczne że na zewnątrz jest zimniej w zimie niż wewnątrz :D
  • #15 2100088
    Radek P.
    Poziom 15  
    Damiani napisał:
    A propos różnicy temperatur to przecież logiczne że na zewnątrz jest zimniej w zimie niż wewnątrz :D

Roznica jest jak oba czujniki sa w jednym miejscu i wlaczone podswietlanie.
  • #16 2337370
    fmac
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Wlasnie nabylem ten wynalazek i tez piszczy w momencie gdy sie go podswietla :cry:. Udalo sie to jakos wyeliminowac, a moze sa jakies nowe pomysly??
  • #17 2337445
    Radek P.
    Poziom 15  
    Nie! Jak piszczalo tak piszczy... wlacze muze na maxa i po klopocie. Ale jak jest cisza w samochodzie to jest to denerwujace. Mozna jeszcze zerwac ta izolacje i wtedy zalac. Ja zalałem razem z izolacja i nie pomoglo. Zapytaj sprzedawce co on na to. Sprawdz jeszcze ze po wlaczeniu podswietlania na kilka min temp sie zweiksza wewnatrz.
  • #18 2339764
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Obawiam się, że ten typ tak ma i nic z tą chińszczyzną nie zrobicie.
    Poczytajcie komentarze na allegro na temat tego produktu.
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? termometr.JPG (125.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2340651
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ja bym to zalał woskiem jest miękciejszy i dlatego lepiej powinien pochłaniać dzwięk. Sam chciałem kupić kiedyś coś takiego. Mocno to hałasuje? Podczas jazdy też słychać? Nie wiem czy warto... Aha jaki kolor podświetlania? Ja bym czerwony potrzebował.
    Pozdr,
  • #20 2354906
    fmac
    Poziom 11  
    Niestety na postoju dosc glosno piszczy, oczywiscie tylko jak jest wlaczone podswietlenie, w czasie jazdy z wlaczonym radyjkiem nic nie slychac, podobno ktos sobie poradzil z podswietleniem w inny sposob, zrezygnowal z "fabrycznego" i zrobil poswietlenie LEDem.

P.S. Podswietlenie jest koloru niebieskiego.
  • #21 2440070
    fmac
    Poziom 11  
    No i dalej piszczy dzisiaj go rozebralem, wstawiam fotki moze ktos cos kiedys wymysli 8-)

Dodano po 7 [minuty]:

No i dalej piszczy dzisiaj go rozebralem, wstawiam fotki moze ktos cos kiedys wymysli 8-)
    Foto 1
    Foto 2
    Foto3
  • #22 3864349
    heon
    Poziom 11  
    Tez sie z tym troszke bawie do postu dodaje troche zdjec: A wiec przeczytalem tu o lakirze do paznokci (pomyslalem nom racja przeciez w nim zachodzi indukcja wiec wszystko drga i dlatego to wydaje taki dzwiek) pomyslalem ze 'super glue" bedzie bardziej rzadki wiec dostanie sie glebiej i bardziej scali calosc ale niestety nie pomoglo. W moim termometrze na szczescie ten caly piszczącycy transformatorek jest na osobnej plytce i z glowna przylutowany 3 kabelkami ja go przylutuje na dluzszych kablach i owine jakas gąbką i wsadze glęboko w deske. Mam nadzieje ze pomoze. calej reszcie zostaje sluchanie (denerwującego) pisku.
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? Obraz 024m.jpg (95.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? Obraz 015m.jpg (62.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? Obraz 008m.jpg (66.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować pisk podświetlania w termometrze samochodowym 12V? Obraz 005m.jpg (59.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 7639553
    rysiek4810
    Poziom 11  
    Dołanczam sie to tematu
    posiadam taki sam termometr jak na pierszym zdjęci umnie nie piszczy lecz jest nie dokładny pomiędzy temperaturą wewnetrzna i zewnetrzną. Porównanie z termometrem laboratoryjnym różnica o 2 st

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nieprzyjemnego piszczenia termometru samochodowego z podświetleniem 12V, które jest efektem działania przetwornicy lub transformatora na płytce. Piszczenie jest wadą fabryczną występującą we wszystkich egzemplarzach tego urządzenia. Próby eliminacji dźwięku obejmowały zalewanie elementu emitującego dźwięk lakierem do paznokci, silikonem, woskiem lub klejem na gorąco, jednak efekty były ograniczone lub nieskuteczne. Element odpowiedzialny za pisk to mały transformatorek z nawiniętym drutem, umieszczony na osobnej płytce i przylutowany trzema kabelkami. Proponowano również mechaniczne oddzielenie transformatora od obudowy i izolowanie go gąbką lub przeniesienie na dłuższe przewody, co może zmniejszyć uciążliwość dźwięku. Podświetlenie jest koloru niebieskiego, a podczas jazdy z włączonym radiem pisk jest mniej słyszalny. Dodatkowo poruszono temat różnic temperatur między czujnikami wewnętrznym i zewnętrznym, które mogą wynikać z nagrzewania się obudowy przy włączonym podświetleniu. Czujnik temperatury jest trudny do zdobycia, a jego wyjęcie z obudowy grozi uszkodzeniem. Nie pojawiły się skuteczne fabryczne rozwiązania eliminujące pisk, a użytkownicy sugerują rezygnację z oryginalnego podświetlenia na rzecz własnych modyfikacji LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA