logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

E-skutery Pusa 3000 i Amperi Range - czy zasięgi i baterie CATL są wiarygodne?

artur660872710 03 Maj 2024 06:47 1056 3
REKLAMA
  • #1 21068277
    artur660872710
    Poziom 2  

Witam!

Zastanawiam się nad zakupem elektrycznego skutera 50 do na dojazdy do pracy 13-15 km w jedną stronę, już kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale zasięgi po 60 km a realnie pewnie mniej mnie odstraszyły (miałem widmo degradacji baterii a z nią utraty zasięgu) i odstawiłem temat na kilka lat. Dziś widzę, że technologia poszła ciut do przodu i producenci skuterów takich jak:
    https://sew.waw.pl/Pusa-3000
    https://amperi.eu/product/amperi-range/
    Oferują całkiem sensowne zasięgi, świetną jakość baterii i koszt zakupu takiego skuterka jest porównywalny z zakupem dobrej klasy 50 spalinowej (lecz u mnie 50 spalinowych nikt nie chce serwisować więc ze strachu przed brakiem mechanika odpuściłem temat spalinówek) i tu rodzą się pytania:
    Czy te zasięgi i jakość chińskich baterii marki CATL to prawda czy zwykły marketing i po dwóch latach zasięg spadnie mi o połowę?
    Jak to jest z tym zapalaniem się baterii, czy firma CATL produkuje dobrej jakości produkty?
    Jak to jest z tą szumnie ogłaszaną bezobsługowością i bezawaryjnością skuterów elektrycznych (czytałem i ponoć tam nic się nie psuje)?
    Jestem mega zajarany możliwością dojazdu do pracy bez korków i to powiedzmy po bardzo niskich kosztach.
    Padł także pomysł roweru elektrycznego, ale przerobienie go do prędkości 45 km/h jest nielegalne i ja też doszedłem do wniosku, że nie chcę nikomu zrobić krzywdy i sobie, a jednak zależy mi także na tej prędkości (czas dojazdu do pracy), więc temat ebika zamroziłem na razie.
    Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 21071364
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 232
    Zasięgi pojazdów elektrycznych podają w katalogach optymistycznie. Czyli na 1 biegu (kto kurde jeździ na 1 biegu).
    Mój z podkręconą mocą z 2kw na 3kw z akumulatorem 60V 34Ah (ori 20Ah) przejeżdża ok 60-70km ale cały czas gaz na maxa.
    Skutery które podałeś faktycznie mają spore akumulatory. W moim maleństwie by się nawet nie zmieściły. Ale 200km to nie sądzę.

Co do usterek to faktycznie napęd nie powinien się zepsuć ale jakość wykonania chińskich pojazdów daleka jest od ideału. Sporo tego miałem w rękach i takie pierdoły jak przetarty przewód przy kierownicy, wycieki z amortyzatorów, problemy po zawilgoceniu, słabe hamulce.
    Ale największy problem to brak części. Wywalisz się na chińskiej zabawce i jest bardzo prawdopodobne że nie kupisz ani lampy, klamki, licznika czy dowolnego plastiku. Szukaj czegoś do czego można potem kupić części.

CATL to wg większości rankingów największy obecnie producent ogni więc nie masz się czego obawiać. Ogniwa same z siebie się nie palą. To niedbałe ich złożenie w pakiety najczęściej jest przyczyną późniejszych problemów.
  • REKLAMA
  • #3 21072709
    artur660872710
    Poziom 2  
    Witam, na stronie ponoć są jakieś podstawowe części, ciekawe jak z lagami, łożyskami itp. A może Ty masz jakąś markę, do której bez problemu będą części?
    Pisałem z dystrybutorem SEW czyli skuterów Pusa i mówią ,że mają wszystkie potrzebne części , dał mi namiar na serwis w Gdańsku

Biję się z myslami rower czy skuter...

Moderowany przez gulson:

Usunięto dane osobowe i kontaktowe, w tym informacje mogące stanowić reklamę.

• #4 21118024
    gregradek
    Poziom 1  
    >>21071364 Akurat w Amperi nie zawyżamy zasięgów. Amperi Range są używane przez kurierów i regularnie robią zasięgi ponad 100 km na standardowej baterii (58 Ah/72V, czyli 4.17 kWh). Jeśli potrzebujesz więcej, to jest jeszcze bateria 80Ah/72V.

Amperi to taki eFun na sterydach - sporo poprawek i udoskonaleń. Dostępne inne (wodoszczelne) ładowarki, unikalne baterie itd.

Co do zasięgów: https://www.youtube.com/watch?v=4JPh8WqhAGQ
REKLAMA