logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakim programem przesłaćZa pomocą IrDy tapety,dzwonki na kom

Monika19 05 Gru 2005 19:14 1856 18
REKLAMA
  • #1 2056665
    Monika19
    Poziom 11  
    Mam problem kupiłam sobie podczerwień i wszystko dziala ok mam tel Philips 362 i nie wiem jakim programem moge przesłac tapety z kompa na niego za pomocą Irdy znacie jakies program do PHILIPSA albo jakis ktory by działał z wszystkimi telefonami niezależnie od marki i modelu proszę o pomoc[/b]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2057236
    pinout
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Monika19?
    nie musisz nieć żadnego programu, po prostu instalujesz sterowniki IRDA i to wszystko. Po przystawieniu telefonu do Irda z właczoną opcją Irda masz już wszystko - wysyłasz pliki z i do telefonu.
    pozdro.
  • #4 2058364
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    albo sprobuj kliknac na jakies plik, ktory chcesz wyslac prawym klawisze myszki i tam wybierz "wyslij do" - a potem adresta podczerwieni, czy przez podczerwien, nie wiem... nie pamietam dokladnie, ale tak da sie napewno tez cos przeslac :)
  • #5 2067298
    martinpl
    Poziom 27  
    pomoglo? odpowiedz, zeby na przyszlosc dac innym gotowe rozwiazanie :)
  • #6 2069388
    enemy88
    Poziom 11  
    No wlasnie a ja mam problem z irda mianowicie chce skopiowac mp3 z komputera na se k700i ale trwa to strasznie dlogo 750 kb zgrywalo sie okolo 10min sprawa ma sie podobnie z kablem pod com
    korzystam z win xp, oprogramowanie do se k700i mam orginalne na plycie
    a jezeli chodzi o kopiowanie np zdjec z telefonu na kompa to jest jeszcze gorzej wyswietla sie okienko kopiowania ale milczy telefon zachowuje sie dokladnie tak samo
    nalezy w jakis sposob skonfigurowac kabel albo irde zeby dzialaly szybciej a moze cos jest uszkodzone?
    Prosze o pomoc
  • #7 2069657
    martinpl
    Poziom 27  
    a moze we wlasciwosciach portu masz ustawiona jakas niska szybkosc? ograniczone w jakis sposob softwareowo...
  • #8 2069682
    enemy88
    Poziom 11  
    A gdzie to znalezc??
  • REKLAMA
  • #9 2070239
    martinpl
    Poziom 27  
    w menedzeze urzadzen (klikasz prawym klawiszem myszki na "moj komputer" potem wybierasz wlasciwosci i zakladka sprzet, tam masz menedzer urzadzen, znajdujesz port com pod ktory masz podlaczony przewod i klikasz prawym - wlasciwosci i tam na ktorejs zakladce masz szybkosc portu :)
  • #10 2070371
    kszysek
    Poziom 18  
    enemy88 napisał:
    No wlasnie a ja mam problem z irda mianowicie chce skopiowac mp3 z komputera na se k700i ale trwa to strasznie dlogo 750 kb zgrywalo sie okolo 10min

martinpl napisał:
    ... wlasciwosci i tam na ktorejs zakladce masz szybkosc portu :)

Ale nawet jesli predkosc ustawisz na max zgodnie z zalecaniami martimpl'a to i tak na wiele Ci sie to nie przyda, gdyz IRDA przepuszcza max 115kbps czyli jakies ~14kB/s

ale w praktyce transfer jest znacznie nizysz.
  • #11 2070717
    enemy88
    Poziom 11  
    on pisal o porcie com a irda jest pod usb czy jezeli ustawie predkosc portu na maxa a kabel jest wolniejszy to da to cos wogole??
  • #12 2074995
    enemy88
    Poziom 11  
    No dobra a moze mi ktos powie czym to kopiowac bo file menager jakos sie nie sprawdzil bo nie pozwala na kopiowanie czegokolwiek ani z telefonu na kompa ani z kompa na telefon
  • #13 2075105
    slaslo
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Też miałem problemy ze swoją irdą (podłączana bezpośrednio do płyty). Okazało się, że trzeba ją odpowiednio ustawić w biosie, dopiero wtedy system ją widział. Ale irda dalej nie widziała żadnego telefonu, pomogło zmniejszenie transferu. Z nokiami i SE nie było problemów żadnych, ale do simensa nie udało mi się nic wysłać (odbiór ok). Dodam tylko, że nie instalowałem żadnego dodatkowego oprogramowania do irdy, a po zbliżeniu telefonu komputer sam go rozpoznawał.
    pozdrawiam
    ps. o tym, że telefon musi mieć aktywny port podczerwieni chyba każdy wie:D
  • #14 2080638
    artisz
    Poziom 11  
    po poprawnej konfiguracji irdy trzeba jeszcze pamietać ,że telefon nie ,połknie' dzwonka czy tapety jezeli format bedzie inny niz obsługiwany przez dany telefon .
  • REKLAMA
  • #15 2082533
    enemy88
    Poziom 11  
    Połknie tylko pozniej go nie otworzy a poza tym kopiowalem mp3 a ten format k700i obsloguje interesuje mnie tylko jakim programem kopiowac pliki i jak poprawnie skonfigurowac kabel i irde
  • #16 2082806
    slaslo
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Jeśli to komuś pomoże w konfiguracji, to zamieszczem opis konfiguracji mojej irdy w biosie (ściągnięto ze strony producenta).

Motherboard information for ACT-IR210L For Bios Settings

1. Select "Integrated Peripherals" or "Chipset Features" in the system Bios setup.
    2. Onboard UART1(Com1, Seral Port 1 ): 3F8H/IRQ4
    Onboard UART2(Com2, Seral Port 2 ): 2F8H/IRQ3
    3. Onboard UART2 mode: IrDA (or HPSIR; don't choose ASK)
    4. IR Duplex mode: Half (If BIOS has this option)
    5. Tx/Rx Active: Hi/Lo or No/Yes (If BIOS has this option)
    6. IR Transmission delay: Enable (If BIOS has this option)

Trzeba to sobie dopasować do swojej płyty. Z moim epoxem to niekoniecznie się zgadza, ale najważniejsze to znaleźć w biosie "UART Mode Selekt" i ustawić na IrDA.

A jeśli chodzi o kopiowanie plików do telefonu, to nie używam żadnych dodatkowych programów. Prawy klawisz mychy i wysyłam do adresata podczerwieni i tyle.
  • #17 2094894
    enemy88
    Poziom 11  
    kupilem kabel usb do se k700i ale po zainstalowaniu kabla zgodnie z instrukcja program nie widzi telefonu co robic??
  • #18 2095128
    martinpl
    Poziom 27  
    sprobowac zainstalowac jeszcze raz :) mowie powaznie, niestety windows tak ma ze czasami tylko to pomaga, potem sprobowac z roznymi wersjami programow do przesylania danych z telefonu i na telefon, jezeli to nie pomoze to mozna podejrzewac kabel o wade

ps.jaki system operacyjny?
  • #19 2095866
    enemy88
    Poziom 11  
    Korzystam z win xp profesjinal
    dalem sobie z tym rade poprostu kabel zainstalowal sie pod com9 a w phone monitor byl wylaczony mam jednak inny problem bardzo wolno kopjuja sie pliki mp3 4 mb kopiowaly sie ponad 1.5 godz a i tak pod koniec wyskoczyl jakis blad predkosc portu ustawilem na maxa ma ktos jakies pomysly???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telefon Philips 362 i podczerwień IrDA do przesyłania tapet i dzwonków z komputera na telefon. Brak dedykowanego oprogramowania od producenta dla tego modelu, jednak sugerowano program Mobil Edit, który współpracuje z niektórymi markami, choć nie wiadomo czy z Philips. Można także przesyłać pliki bezpośrednio przez system operacyjny, instalując sterowniki IrDA i korzystając z funkcji "Wyślij do" w eksploratorze plików. Konieczne jest aktywowanie portu IrDA w telefonie. Problemy z prędkością transferu są powszechne, gdyż IrDA ma ograniczenie do około 115 kbps, co powoduje długie czasy przesyłu, zwłaszcza plików mp3. W przypadku problemów z transferem zalecane jest sprawdzenie ustawień portu COM w menedżerze urządzeń oraz konfiguracja IrDA w BIOS-ie płyty głównej (ustawienie trybu UART na IrDA, odpowiednie IRQ i prędkości). Ważne jest także, aby format przesyłanych plików był obsługiwany przez telefon, gdyż inaczej pliki mogą zostać przesłane, ale nie otworzone. Dla telefonów Sony Ericsson K700i i innych modeli pojawiły się problemy z wolnym transferem i błędami, co może wymagać konfiguracji kabla lub ponownej instalacji sterowników i oprogramowania. Niektórzy użytkownicy radzą, że do przesyłania plików nie jest konieczne dodatkowe oprogramowanie, a wystarczy prawidłowa konfiguracja sprzętu i systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA