logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Przesłać coś przez podczerwień ( irda ) ? Pomóżcie

Radek541751 02 Sty 2007 14:18 5941 8
REKLAMA
  • #1 3396330
    Radek541751
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Kupiłem irde do komputera ale nie wiem jak przesłać coś do telefonu albo wysłać z telefonu na komputer.

Urządzenie zainstalowało się normalnie i działa poprawnie.

Cz muszę mieć jakiś program do tego?

z telefonu na telefon mogę przesłać wszystko jak próbuje na komputer to wyskakuje napis Błąd
  • REKLAMA
  • #2 3396349
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    przy XP wykryje telefon który jest w zasięgu tyle tylko, że telefon też musisz ustawić w trybie odbierz lub wyślij i wtedy nastepuje komunikacja z komputerem
  • REKLAMA
  • #3 3396353
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    W telefonie wchodzisz do np. zdjęć. Wybierasz wyślij, prze IR lub podczerwień i koniec. W drugą stronę podobnie. Wyslij do Adresat podczerwieni.

W pierwszym nie musisz włączać osobno podczerwieni. W drugim tak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3396382
    Latarnik
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Trzeba ustawić mniejszą szybkość przesyłu danych. Jeśli jest ustawiony max to często tak się dzieje. Wartość do zmiany jest w menadżerze urządzeń, podczerwień, właściwości.
  • #5 3396389
    t.catch
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Może napisz coś więcej o tej IRDZIE, zakładam, ze to usb, więc o ustawieniach biosu Ci truć nie muszę. Ale np na allegro są różne irdy "z atrakcjami" - niektóre np nie działają, jeśli nie potraktujesz ich jak urządzenie sieciowe albo działają w jedną stronę. W niektórych "cudach" trzeba obniżać prędkość połączenia lub wręcz NIE WOLNO używać dodanych do nich aplikacji. Generalnie, napisz coś więcej co to za ustrojstwo.
  • #6 3396396
    Radek541751
    Poziom 13  
    Tak właśnie myślałem tylko że w prawym dolnym rogu pokazał się napis siemens jest w zasięgu i wszystko było ok ale po 5 sekundach napis zniknoł i teraz nie mogę połączyć się 2 raz już 3 godziny próbuje i nic
    to znaczy że coś się z tą irdą popsuło chyba
  • REKLAMA
  • #7 3396426
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Zrób tak jak napisał kolega LATARNIK. też już to przerabiałem i wiem, że zbyt duża szybkość przesyłu danych powoduje taki problem (zrywanie połączenia, niewykrywanie urządzeń).
  • #8 3396443
    Radek541751
    Poziom 13  
    Tam jest napisane że przesyła z prędkością 4 Mbps
    w ustawieniach zmieniłem z 57600 na 9600 i pomogło ale łapie tylko na 3 sekundy i się rozłancza

Dodano po 5 [minuty]:

Mam tam do wyboru
    115200
    57600
    38400
    19200
    9600

Więc co wybrać jak myślicie?
  • #9 3396932
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Wybierz najwolniej: 9600. Co do tych 4mbps to jest tylko napisane. Masz na ten temat duzy watek na elektrodzie. Tam szukszaj szczegolow.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada urządzenie IRDA do komputera, które instaluje się poprawnie, lecz ma problem z przesyłaniem danych między telefonem a komputerem – pojawia się błąd połączenia. W systemie Windows XP komputer wykrywa telefon w zasięgu, jednak telefon musi być ustawiony w tryb wysyłania lub odbierania przez podczerwień. Przesyłanie plików z telefonu odbywa się przez wybór opcji „wyślij przez IR” w galerii zdjęć lub podobnej aplikacji. Problem z połączeniem z komputerem często wynika z zbyt wysokiej prędkości transmisji danych w ustawieniach menadżera urządzeń podczerwieni. Zaleca się obniżenie prędkości do 9600 bps, co poprawia stabilność połączenia, choć czasem połączenie trwa tylko kilka sekund. Niektóre modele IRDA mogą wymagać traktowania ich jako urządzenia sieciowego lub nie działać poprawnie z dołączonym oprogramowaniem. Warto sprawdzić szczegóły techniczne i ewentualne ograniczenia sprzętowe urządzenia IRDA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA