logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Ferguson AF-6018CR z kartą CYFRA+?

domino_16 05 Gru 2005 20:22 25783 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2057201
    erneest
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    6018 obsługuje kartę Cyfry+ bez żadnego problemu. Wystarczy włożyć odpowiednio kartę (nie pamietam jak mają być styki karty - do góry czy na dół), wybrać kanał z pakietu i po chwili powinno być jasno. Ewentualnie sprawdź czy masz najnowszą wersję softu w tunerze, tu http://www.telstar.com.pl/software/soft_2005/AF6018CR.zip jest najnowsza wersja. Soft wgrywasz Arionerem:
    Opis:
    "File to send" - plik AUC, który chcemy wysłać do tunera.

"Status" - stan portów szeregowych
    Oznaczenie kolorów:
    Szary - port nie istnieje
    Czerwony - port zajęty przez inną aplikacje
    Fioletowy - przesyłanie paczki danych
    Żółty - nasłuchiwanie poleceń potwierdzających transmisje
    Zielony - port gotowy do użycia
    Niebieski - błąd podczas transmisji - zamknąć aplikacje oraz sprawdzić konfiguracje portów

Wskaźnik postępu:
    Niebieski - stan ładowania danych
    Czerwony - stan programowania danych

1. wybór nasłuchu portów COM
    2. "autoheader" - możliwość wyłączenia auto i mam zwykły arioner (ale taki z detect i równoczesnym nasłuchiwaniem kilku portów)

"Last header" - ostatnio zidentyfikowany nagłówek
    w przypadku braku wpisu należy przełączyć tuner w stan czuwania a następnie należy wpisać kod z pilota 74620.
    Załączniki:
    • AutoArioner.zip (248.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2057224
    domino_16
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Sorki nie napisałem że mam już wgrany soft tylko to było robione juz dawno... teraz chyba nie musze wgrywać tych plików z .buc tylko z .auc nie??

Dodano po 15 [minuty]:

wgrałem ten soft i nie moge edytować kluczy i mam jakąś dziwną liste programów... nie ma wogóle tych z cyfry...
  • #4 2058970
    menti
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Najlepiej odwiedż tą stronę http://laki.dvhk.pl/fredka.htm wgraj odpowiednie firmware pod twojego boota, listę kanałow i ciesz się cyfrą+.
    Masz tam także wszystko co potrzebne będzie Ci do wgrania(mówię o programach w sekcji przydatne).Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 2059328
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Ja proponuję udać się po oryginalny soft do tunera na stronę www.telstar.com.pl
    Z innymi nieoficjalnymi softami mogą być problemy gdyż zwykle nie przepuszczają uprawnień i karta nie będzie otrzymywać co miesiąc nowych kluczyków.
  • REKLAMA
  • #7 2064101
    maxmax77
    Poziom 23  
    Ocena: 66
    soft to bombay jak wgrasz to menu gry sharing na on i ma śmigać
  • #9 2106948
    Madzia i Adam
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Nie wiem czy to ma znaczenie ale soft który obsługuje seca to bombay bombaz, bombax,polecam ten pierwszy

Podsumowanie tematu

✨ Ferguson AF-6018CR obsługuje kartę Cyfra+ pod warunkiem posiadania odpowiedniego oprogramowania (softu) kompatybilnego z systemem zabezpieczeń Seca2. Aby tuner poprawnie odczytywał kartę i umożliwiał oglądanie kanałów, należy wgrać dedykowany firmware, np. wersję "bombay", która obsługuje klucze Seca2 oraz posiada funkcję sharingu. Wgrywanie softu odbywa się za pomocą programu Arioner, który komunikuje się z tunerem przez port COM. Ważne jest, aby korzystać z oryginalnego lub sprawdzonego softu, najlepiej dostępnego na stronie producenta (np. telstar.com.pl), gdyż nieoficjalne wersje mogą nie aktualizować kluczy i blokować dostęp do kanałów Cyfry+. Po poprawnym wgraniu firmware i włożeniu karty Cyfra+ tuner powinien automatycznie odczytać pakiet kanałów. W przypadku problemów z listą programów lub kluczami, należy upewnić się, że soft jest aktualny i kompatybilny z kartą. Ostatecznie problem został rozwiązany przez użytkownika przy pomocy znajomego, potwierdzając konieczność odpowiedniego softu i konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA