logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak podświetlenia po wymianie matrycy w Lenovo Ideapad 3 - czy da się naprawić?

homer14 07 Maj 2024 18:51 2328 13
REKLAMA
  • #1 21073393
    homer14
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim. Mam taką sprawę znajomy ostatnio w majówkę stwierdził że wymienimy matrycę bo robił to już kilka razy i nie problem z tym jest i wszystko okej ale nie działa podświetlenie matrycy chociaż w poprzedniej mimo tego że zbita podświetlenie się włączało. Z tego co obserwowałem to baterii nie odłączył A jak czytam po necie to jest to bardzo ważne. Jak się domyślam może być to przyczyną usterki i stąd moje pytanie czy opłaca się to naprawiać i czy w ogóle da to zrobić radę jeszcze. Pozdrawiam
    Laptop Lenovo ideapad 3 , dodam że na HDMI obraz jest okej.

Ekran laptopa Lenovo IdeaPad 3 wyświetlający informacje systemowe.
  • REKLAMA
  • #2 21073692
    dawidnobek039
    Poziom 6  
    Ocena: 3

Możliwe, że ten kolega "spec" właśnie spalił podświetlenie, nie odłączając baterii.
  • REKLAMA
  • #3 21073823
    mati12_14
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Próbowaliście podstawiać starą matrycę na test podświetlenia?
  • #4 21073856
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Witaj.
    W gnieździe matrycy są dwa piny, które są podłączone wprost do napięcia zasilającego (w tym przypadku baterii) i nie jest to napięcie odcinane podczas wyłączenia komputera czy odłączenia od zasilania, dlatego ważne jest, aby odłączać baterię zanim zacznie się wymieniać matrycę (czy jakikolwiek inny element w laptopie.

Na szczęście między gniazdem a baterią jest bezpiecznik i to go na początek proponuję sprawdzić, ma oznaczenie F2 i jest bardzo blisko samego gniazda. Jeśli jest przepalony, należy go zastąpić sprawnym bezpiecznikiem.

Jakkolwiek kuszące może się wydawać postawienie kleksa z cyny w jego miejscu - gdyby nie ten bezpiecznik, to w przypadku zwarcia zniszczenia byłyby znacznie większe, więc nie należy go zwierać nawet tylko na chwilę dla sprawdzenia.

Oznaczenie bezpiecznika ze schematu to 3A_32V_0497003PKRHF. Jest to bardzo mały element.

Schemat płyty głównej z oznaczeniem bezpiecznika F2
  • #5 21074009
    homer14
    Poziom 10  

>>21073823

Tak. I jak wcześniej stara miała a teraz obie nie mają a obraz na TV jest poprzez kabel HDMI

Dodano po 2 [minuty]:

Ja się na tym praktycznie wcale nie znam ani nie mam narzędzi ani takich mega zdolności manualnych. Bardziej chodzi mi o to czy da radę to naprawić i czy jest w ogóle opłacalne czy lepiej kupić po prostu już nowy laptop. Bo jeśli jest to opłacalne to po prostu zawiozę do serwisu.
  • #6 21074330
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jak trafisz na przyzwoity serwis to naprawa nie powinna być nawet za droga, jeśli to tylko to. Cena takiej naprawy powinna być znacznie bardziej akceptowalna niż zakup laptopa, jeśli to byłby faktycznie tylko ten bezpiecznik.
  • REKLAMA
  • #7 21074920
    homer14
    Poziom 10  
    Jedyne w Trójmieście zaufane które znałem to jeden ojciec nie żyje syn jak to syn ciężko go złapać zresztą nigdy nie był dobry w te klocki a drugiego z serwisu nie mogę znaleźć bo gdzieś przenieśli lub zlikwidowali także chyba jestem w dupie. I do tego jeszcze straciłem samochód bo jakiś osioł i wymusił pierwszeństwo .A w Trójmieście jest ciężko o dobrych fachowców
    Zderzak samochodu z widocznymi uszkodzeniami i zarysowaniami.
  • #8 21074954
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jak ktoś wymusił, to będziesz miał chociaż nowy zderzak i kilka innych blach z czyjegoś OC, więc może nie aż tak strasznie.
    Mam serwis, który mogę polecić w Gdyni, bo czasem podrzucam różne tematy do gościa. Jeśli będziesz chciał sprawdzić to daj znać, dam Ci namiary przez wiadomość prywatną.
  • #9 21075038
    homer14
    Poziom 10  
    Chcę namiary jak można.
  • Pomocny post
    #10 21075067
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wysłałem przez PW.
  • #11 21075182
    homer14
    Poziom 10  

[Tak, i też przestało podświetlenie działać
    postid]21073823[/postid]
  • #12 21075211
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 990
    Po prostu najłatwiej trzeba podstawić nową taśmę i nową matrycę. Oglądając wcześniej złącza, taśmę pod mikroskopem i wykonując pomiary miernikiem.
  • REKLAMA
  • #13 21075670
    dt1
    Admin grupy komputery
    Podstawianie nowej matrycy nie jest w żaden sposób uzasadnione, bo nowa została właśnie zamontowana, potem została sprawdzona też stara matryca, która miała podświetlenie. Po co montować trzecią, skoro stara matryca z wcześniej sprawnym podświetleniem i nowa matryca z założenia sprawnym podświetleniem tego podświetlenia nie mają?

Taśmy też nie trzeba w ciemno wymieniać, skoro wcześniej była sprawna to pewnie nadal jest, ale to również można ustalić miernikiem.

Całą diagnostykę można w tym przypadku opanować miernikiem, ale Autor napisał, że nie ma zacięcia elektronicznego i na tym etapie skorzysta z pomocy serwisu, mam nadzieję, że da znać po naprawie.
  • #14 21099126
    homer14
    Poziom 10  
    Kolega z forum pomógł i naprawił.Wszystko działa jak trzeba.pozdrawiam boro1234567

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z brakiem podświetlenia matrycy w laptopie Lenovo Ideapad 3 po jej wymianie. Wskazano, że nieodłączenie baterii podczas wymiany mogło spalić podświetlenie. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie bezpiecznika F2, który znajduje się blisko gniazda matrycy, jako potencjalnej przyczyny usterki. W przypadku jego uszkodzenia, wymiana bezpiecznika może być wystarczająca do naprawy. Użytkownik nie miał doświadczenia w naprawach, więc rozważał oddanie laptopa do serwisu. Ostatecznie, po konsultacji z forum, udało się naprawić problem, a laptop działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA