logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką wkładkę gramofonową kupić, żeby dobrze grała i nie przepłacić?

Marcindresnok 08 Maj 2024 14:11 1032 20
  • #1 21074400
    Marcindresnok
    Poziom 2  
    Czy ktoś doradzi jaka wkładkę się kupuje żeby tylko grało, nie chce przepłaci ?
  • #2 21074402
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 643
    Witam
    A do jakiego gramofonu?
    PozdrawiaM.
  • #3 21074404
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Jak nie chcesz przepłacić, to nie baw się w retro / winyl

Szkoda kiepskich wkładek (igieł nieznanego pochodzenia) - niszczą płyty
  • #4 21074405
    Marcindresnok
    Poziom 2  
    Zbliżenie na ramię gramofonu UNITRA z wkładką w kolorze czerwonym.

Gramofon znajduje się w wieŻy Pentagon UNITRA

Dodano po 1 [minuty]:

Widzę wkładki w cenie całego gramofonu, więc wolę zapytać?
  • #6 21074417
    Marcindresnok
    Poziom 2  
    Uniwersum pentagon-3000
  • #8 21074433
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    Marcindresnok napisał:
    Gramofon znajduje się w wieży Pentagon UNITRA
    Podejrzewam, że to zestaw Universum Pentagon 3000, oferowany kiedyś także przez Quelle i sieci marketów. Zarówno sam gramofon jak i cały zestaw to nie jest sprzęt wybitny. Zupełnie wystarczająca więc będzie podstawowa wkładka 1/2" z igłą sferyczną. Ze względu na relatywnie niewielkie różnice w cenach, polecam omijać wynalazki no name i wybrać po prostu podstawowy model Audio-Technica, na przykład AT3600. Koszt takiego nowego zestawu z igłą (w Polsce) zaczyna się od około 60zł w górę. Nieco taniej możesz je znaleźć na popularnej platformie zakupowej w Azji, ale trzeba znacznie dłużej czekać na przesyłkę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #10 21074520
    Mobali
    Poziom 43  
    Marcindresnok napisał:
    Uniwersum pentagon-3000
    Pozostanę jednak przy swoim zdaniu: jednak "Universum" ;-)
    pszczyna napisał:
    Tyle tylko, że droga oferta. Wyżej proponowałem tę samą wkładkę, wskazując także za ile można ją dostać. No i raczej nie wklejamy tu linków do ogłoszeń, które zaraz znikną ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21074528
    Marcindresnok
    Poziom 2  
    Ok, mogę prosić jeszcze jedno, z tej wkładki wystają kabelki i dalej idą przez uchwyt to jak to się załatwia?

Dodano po 2 [minuty]:

Zbliżenie na zakurzoną igłę i talerz gramofonu.
    Tak wyglada
  • #12 21074536
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Kiedyś były wsuwki które wtykało się w wystające bolce igły. Tu ktoś je po prostu przylutował. Nowa igła i lutowanie przewodów zgodnie ze wcześniejszym zdjęciem.
  • #13 21074540
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 643
    Przed wymianą wkładki, wyczyść ten gramofon, bo cały ten kurz, przylgnie do płyty i...
    PozdrawiaM.
  • #14 21074548
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Mobali napisał:
    Podejrzewam, że to zestaw Universum Pentagon 3000, oferowany kiedyś także przez Quelle i sieci marketów. Zarówno sam gramofon jak i cały zestaw to nie jest sprzęt wybitny.

Podejrzewasz o magnetyczną niskonapięciową z korektą RIAA czy piezo 0,7V wysokoomowe?
    Bo to są ZUPEŁNIE inne obwody
  • #15 21074552
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    mariann napisał:
    Przed wymianą wkładki, wyczyść ten gramofon, bo cały ten kurz, przylgnie do płyty i...
    PozdrawiaM.

Kurz i pewnie nie tylko.
    Do autora tematu.
    Czy nie uważasz, że to trochę wstyd zamieszczać zdjęcia tak "zapyziałego" sprzętu?
  • #16 21074716
    Mobali
    Poziom 43  
    Marcindresnok napisał:
    z tej wkładki wystają kabelki i dalej idą przez uchwyt to jak to się załatwia?
    Musisz podłączyć te przewody do wyprowadzeń widocznych na wkładce. W przypadku wskazanej wyżej Audio-Technika, należy podłączyć na przykład zgodnie z poniższym rysunkiem:

Schemat podłączenia wyprowadzeń sygnału z wkładki gramofonowej.

Gdyby rysunek okazał się niejasny, to w skrócie robimy tak, że przewód zielony i niebieski powinny być u góry, a biały i czerwony na dole. Patrząc na bok koszyka, zielony i czerwony przewód po lewej stronie, a niebieski i biały po prawej. Jeśli jednak zamierzasz inwestować w gramofon, możesz także zdecydować się na wymianę tych przewodów na nowe, zakończone specjalnymi konektorami, które wsuwa się na wyprowadzenia wkładki. Przewody zakończone konektorami wyglądają tak:

Cztery przewody z konektorami w kolorach: czerwonym, zielonym, niebieskim i białym.

JacekCz napisał:
    Podejrzewasz o magnetyczną niskonapięciową z korektą RIAA czy piezo 0,7V wysokoomowe?
    To wkładka MM. A skoro wyżej już kilkakrotnie proponowana wkładkę Audio-Technica AT3600, to pytanie było chyba zbędne?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21075395
    stellardrone90
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Jeśli jesteś ,,nowy,,w gramofonach to na pewno na start zawsze dobrym wyborem jest AT 95e:)
  • #18 21075446
    Mobali
    Poziom 43  
    stellardrone90 napisał:
    Jeśli jesteś ,,nowy,,w gramofonach to na pewno na start zawsze dobrym wyborem jest AT 95e:)
    Jeśli jest nowy, to tym bardziej szkoda wydawać pieniądze na wkładkę, która pewnie przekroczy wartość tego gramofonu. No i jest mniej więcej trzy razy droższa od wskazanej wyżej wkładki tej samej firmy. Wątpię, czy na tym sprzęcie ewentualne różnice w odbiorze będą rekompensować ten wydatek. A mówić wprost - czy to ma jakikolwiek sens. Już w tytule wątku autor wyraźnie zaznaczył, że nie chce przepłacać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21075470
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 518
    Czy jesteście pewni, że ten gramofon ma wkładkę magnetyczną?
    Klasa tego sprzętu każe mi podejrzewać, że może tam siedzieć nawet piezo. ;)
  • #20 21075471
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2932
    Marcindresnok napisał:

Zbliżenie na zakurzoną igłę i talerz gramofonu.
    Tak wyglada

Przed założeniem nowej wkładki, warto całe urządzenie gruntownie odkurzyć i wymyć. Bo cały kurz z tego patefonu przylgnie do płyty, część wejdzie w rowki co potem powoduje zakłócenia w odtwarzaniu i na pewno nie powiększa to trwałości igły i płyty. Adaptery, patefony i gramofony lubią czystość. Między innymi dlatego później już zawsze dodawano dość szczelną nakrywę z polistyrenu czy podobnego tworzywa.
  • #21 21075662
    Mobali
    Poziom 43  
    James596 napisał:
    Klasa tego sprzętu każe mi podejrzewać...
    Na liście dostępnych kiedyś zamienników do tej wieży oferowana igła jest przeznaczona dla wkładki MM. No, ale żeby wykluczyć wszelkie wątpliwości, autor mógłby wstawić kilka zdjęć samej wkładki. Zresztą być może ta wkładka jest sprawna i uda się dokupić do niej igłę?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu wkładki gramofonowej do gramofonu Universum Pentagon 3000. Użytkownicy sugerują, że dla tego modelu wystarczająca będzie podstawowa wkładka 1/2" z igłą sferyczną, a szczególnie polecają model Audio-Technica AT3600, który jest dostępny w przystępnej cenie (od około 60 zł). Zwracają uwagę na konieczność unikania wkładek no name, które mogą uszkodzić płyty. Użytkownicy podkreślają również znaczenie czystości gramofonu przed wymianą wkładki oraz poprawne podłączenie przewodów do wkładki. Wskazano na różnice między wkładkami MM a piezo, co jest istotne przy wyborze odpowiedniego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA