logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uruchomienie starego kompresora DIV - brak ciśnienia po 3 minutach pracy

jgx 09 Maj 2024 10:54 477 6
REKLAMA
  • #1 21075492
    jgx
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Cześć trafił mi się w formie darowizny (złomu) kompresor a raczej zaczątek który ktoś kilkadziesiąt lat temu zaczął i nie skończył. Fotki przedstawiają to cudo. Wiem że nic wartościowego z tego nie wycuduje ale szkoda mi to na złom oddać i postanowiłem to uruchomić na pompowanie kół, jakieś prace warsztatowe. Co zrobiem: podłączyłem silnik 400V w gwiazdę i uruchomiłem, (działa) dorobiłem koło pasowe na silnik i znalazłem pasek, nalałem oleju do sprężarki, połączyłem przewodem gumowym (zwykłym wężem ogrodowym grubym - wytrzyma?) kompresor ze zbiornikiem i uruchomiłem to wszystko. Pracuje OK sprężarka ładnie zasysa i tłoczy co czuć na króćcu. Po ok. 3 minutach na widocznym zaworze wyjściowym (jakiś straszny archaizm) nie pojawia się ciśnienie, nic nie syczy, nie ma ciśnienia. Pytanie 1 - zbiornik ma 20l (tabliczka) po jakim czasie taka sprężarka jedno tłokowa powinna nabić te 3-4 atm. czy to jest własnie kilka (3-4-5 minut czy np. 20 minut bo jak pisałem po ok. 3 minutach na tym wyjsciu nic nie było. Pytanie drugie - wiem że docelowo muszę kupić trójnik, włącznik cisnieniowy zegary itd,. ale na początek póki nie okaże się czy w ogóle jest sens chciałbym to uruchomić na tych zaworach - co to w ogóle jest? Pomijam że zegar pokazuje błędnie bo jest uszkodzony ale co z resztą - czy pokrętłem 1 otwieram i zamykam całkowicie wyjście ze zbiornika? Czy po otwarciu 1 zaworkiem 2 reguluje strumień który idzie na wylot 4? Do czego służy śruba regulacyjna 3? Jest tu jakakolwiek kontrola ciśnienia w zbiorniku? Sorki za być może lamerskie pytania le nie miałem do czynienia z takimi kompresorami. Z góry dzięki
    Załączniki:
    • Uruchomienie starego kompresora DIV - brak ciśnienia po 3 minutach pracy komp2.jpg (87.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Uruchomienie starego kompresora DIV - brak ciśnienia po 3 minutach pracy komp1.jpg (78.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21075539
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1131
    Kolega odważny. To wygląda na osprzęt przyspawany do jakiego zbiornika ciśnieniowego (hamulce przyczepy albo Jelcz, Star, Ursus itp).
    Jak jest pewność, że te spawy nie popsuły wytrzymałości zbiornika w tych miejscach i jak go napompujesz to będzie ładna bomba. Zbiorniki ciśnieniowe podlegają przeglądowi UDT.
    1 - to wygląda na reduktor ciśnienia tylko nie rozumiem, gdzie ma wejście a gdzie wyjście, wygląda jakby wejście było ze zbiornika a wyjście tylko na manometr - tam powinien być trójnik i wyjście na wąż w którym masz stabilne ciśnienie ale mniejsze niż w głównym zbiorniku (np główny zbiornik z wyłącznikiem utrzymuję 6-8bar - załącza silnik przy 6 a wyłącza przy 8 a ty na wężu mas nastawione 3 bar bo tak najlepiej pracuje twój pistolet do malowania).
    2 - to zawór odcinający wąż 4
    3 - to może być zawór bezpieczeństwa ale one przeważnie miały takie kółko jak do kluczy albo zawleczki w granacie które pozwalało go sprawdzać.
    Zawór bezpieczeństwa musi być i to na ciśnienie mniejsze lub równe ciśnieniu eksploatacji zbiornika (nie ciśnieniu próbnemu) a w zasadzie to najniższemu dopuszczalnemu ciśnieniu każdego elementu instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 21075727
    jgx
    Poziom 12  
    stachu_I dzięki za uzmysłowienie zagrożenia - faktycznie jakoś o tym nie pomyślałem. Ale dobrze oblukam, opukam miejsca spawów bo faktycznie podstawy silnika i sprężarki są spawane do zbiornika. Co do ciśnienia to myślę ze ustawił bym go dla bezpieczeństwa na max 5-6 bar, myślę że do rzeczy w których go będę wykorzystywał w zupełności wystarczy a do tego ustawie go w odizolowanym zakątku pomieszczenia gospodarczego z nieco dłuższym wężem - mam nadzieje że to będzie bezpieczne. Co do zaworu i całego tego ustrojstwa na końcu zbiornika będę to rozgryzał co i jak (może ktoś coś jeszcze podpowie?) natomiast w dalszym ciągu nie znam orientacyjnego czasu napełnienia takiego zbiornika 20l do ok 3-4 bar przez taką sprężarkę (chodzi mi o rząd wielkości - 5 minut czy pół godziny?)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21075751
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1131
    jgx napisał:
    natomiast w dalszym ciągu nie znam orientacyjnego czasu napełnienia takiego zbiornika 20l do ok 3-4 bar przez taką sprężarkę (chodzi mi o rząd wielkości - 5 minut czy pół godziny?)
    Tak normalnie to raczej minuty a nie pół godziny. Pytanie - jakie obroty ma sprężarka - na silniku powinny być napisane obroty znamionowe (albo coś ponad 2800rpm albo ponad 1400rpm, może być inne ale mało prawdopodobne), jaki jest stosunek średnic kół pasowych silnika i sprężarki - potrzebne aby obliczyć przełożenie.
    Sprężarka też chyba pochodzi z jakiegoś pojazdu.
    Jak sprężarka ma małe obroty to jej wydajność tez będzie mała ale jak przy maksymalnym ciśnieniu silnik jej nie uciągnie to trzeba jeszcze zwiększyć koło pasowe sprężarki aby pracowała wolniej ale z większym momentem. Jak silnik daje radę to można by pomyśleć o mniejszym kole pasowym sprężarki i wtedy wydajność będzie większa.
  • REKLAMA
  • #6 21080262
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 369
    jgx napisał:
    połączyłem przewodem gumowym (zwykłym wężem ogrodowym grubym - wytrzyma?)

Wymień to na jakiś wąż na ciśnienie conajmniej 10bar, ogrodowe węże są raczej na niższe ciśnienia - takie rozwiązanie jest niebezpieczne.
    jgx napisał:
    nie znam orientacyjnego czasu napełnienia takiego zbiornika 20l do ok 3-4 bar przez taką sprężarkę

Myślę że to może być w okolicy 3-10 minut.
    Kup manometr i wkręć go w miejsce tego reduktora - zobaczysz czy przybywa ciśnienia w zbiorniku.
    Jest tam zawór zwrotny między kompresorem a zbiornikiem?
  • #7 21082860
    jgx
    Poziom 12  
    karwo napisał:
    Wymień to na jakiś wąż na ciśnienie conajmniej 10bar, ogrodowe węże są raczej na niższe ciśnienia - takie rozwiązanie jest niebezpieczne.

Na razie o ile uda mi się to wszystko uruchomić planuje max ciśnienie do 5 bar więc mam nadzieje że prowizorycznie wytrzyma później zmienie na ciśnieniowy
    karwo napisał:
    Myślę że to może być w okolicy 3-10 minut.
    Kup manometr i wkręć go w miejsce tego reduktora - zobaczysz czy przybywa ciśnienia w zbiorniku.
    Jest tam zawór zwrotny między kompresorem a zbiornikiem?

Sytuacja się troszkę zmieniła - zapominając że to oryginalny zbiornik ciśnieniowy najprawdopodobniej z jakiegoś pojazdu zapomniałem że przecież tam musi być zawór spustowy - oczywiście go nie było. Obecnie po dorobieniu i zamknięciu ciśnienie nabija do zbiornika ale jakoś mało po 5-6 minutach jak odkręcę zawór to "idzie powietrze ale bardzo mało - jest trochę syku i koniec. Myśle że aby nabić te 4-5 bar to co najmniej kilkanaście minut musiałby pochodzić ale z racji tego że widoczny na zdjęciu manometr (jeszcze ruski z 75 roku chyba) pokazuje głupoty w stanie spoczynku albo muszę go "ogarnąć" albo załatwić inny sprawny żebym wiedział na czym stoję z ciśnieniem bo inaczej się boje w ciemno dalej działać. Jak podłącze sprawny manometr bede działał dalej i opisze dalsze problemy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podjął próbę uruchomienia starego kompresora, który otrzymał w formie darowizny. Po podłączeniu silnika 400V i uruchomieniu, kompresor działa, ale nie osiąga ciśnienia w zbiorniku 20l po 3 minutach pracy. Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na potencjalne zagrożenia związane z używaniem zbiornika ciśnieniowego, w tym konieczność sprawdzenia spawów oraz zastosowania odpowiednich węży ciśnieniowych. Sugerują również, aby użytkownik zainstalował manometr, aby monitorować ciśnienie, oraz rozważył czas napełnienia zbiornika, który powinien wynosić od 3 do 10 minut, w zależności od obrotów sprężarki i przełożenia kół pasowych. Użytkownik planuje ustawić maksymalne ciśnienie na 5 barów i zamierza wymienić manometr, aby uzyskać dokładne pomiary.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA