logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w Windows 10 przy użyciu karty Realtek i kabla optycznego

PROgamerEvil 10 Maj 2024 01:10 1005 7
  • #1 21076474
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 65
    Witam forumowiczów. Mam dosyć poważny problem z dźwiękiem w systemie Windows 10. Otóż, w niergularnych odstępach czasu dźwięk znika, aż do ponownego uruchomienia komputera. Zwykle dzieje się to nie później niż godzine od uruchomienia, choć bywają momenty gdzie dźwięk znika po 5 minutach, albo po 4 godzinach. Używam podłączenia przez kabel optyczny do soundbara. Po "zniknięciu" dźwięku karta dźwiękowa (Realtek Supreme) nie daje sygnału na kablu optycznym, niezależnie od ustawień. Złącza analogowe działają w porządku. Obojętnie co bym nie zrobił w systemie, nie przywróce dźwięku bez restartu. Sterowniki do karty aktualne, zaktualizowane dosłownie 2 dni temu. Problem zaczął występywać, gdy zaczęłem używać złącza cyfrowego, nie wiem, czy wcześniej też był.
    Moja płyta to Asus ROG Z690-F.
    Proszę o pomoc.
  • #2 21076477
    dym1
    Poziom 15  
    Ocena: 22

Na początek spróbuj wyłączyć oszczędzanie energii w Menedżerze Urządzeń dla karty
  • #3 21076533
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    PROgamerEvil napisał:
    w niergularnych odstępach czasu dźwięk znika

A czy wtedy jak wejdziesz w zaawansowane właściwości urzadzenia dźwiękowego i spróbujesz odtworzyć testowy dźwięk to pojawia się komunikat iż urządzenie w użyciu lub podobny:

Zrzut ekranu ustawień właściwości urządzenia audio na komputerze.
    Ja miałem czasami podobny problem ale na Win7:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3239993-480.html#19577351

Na analogowym ze zintegrowanej dźwiękowej wszystko OK.
  • #4 21077022
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Dzięki, napewno to sprawdze, jak tylko dźwięk zniknie. Oszczędzanie energii wyłączone w karcie, jak i w systemie. Narazie robiłem memtesta86 przez 13 godzin zero błędów, więc RAM chyba możemy wykluczyć.
  • #5 21206339
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Witam. Problem powrócił, udało mi się go naprawić aktualizacją BIOSu i sterownika karty do jeszcze nowszego. Urządzenie tym razem przy znikaniu dźwięku nie jest już zajęte, po prostu znika aż do ponownego uruchomienia, jednak tym razem dzieje się to tylko i wyłącznie przy przewijaniu filmów na YouTubie strzałkami. W innych odtwarzaczach nie ma tego problemu. Sterownik aktualny, oszczędzanie energii wyłączone, BIOS najnowszy.
    Jakieś porady?
  • #6 21206461
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    Przejdź na złącze analogowe i będziesz miał spokój. Ja do dziś nie wiem dlaczego w Win7 i nowszych są problemy z cyfrowym dźwiękiem. Na WinXP przez kabel DP lub HDMI nigdy nie słychać startowego dźwięku od samego początku - jest urwany - karta graficzna PCIe AMD. Podobne problemy z urwanym dźwiękiem cyfrowym ze zintegrowanej z procesorem Intel karty dźwiękowej są na Linux Debian:
    Debian 9.1.0 amd64 xfce - brak dźwięku na koncie root
    Zwróć uwagę ile razy użyłem słowa urwany:
    Gelip napisał:
    Płyta główna Asus B85M-E z procesorem Intel Haswell, który ma zintegrowany dźwięk i grafikę - monitor podłączony kablem DP-DP do płyty głównej czyli cyfrowo.
    Jest prawie idealnie ale jednak dźwięk zacina tzn. nie jest odtwarzany od początku jakby urwany...
    Z tym zacinaniem to chodzi o to iż dźwięk jest odtwarzany dopiero po około 1-2 sekundach tak, że nie ma początku.
    Teraz po restarcie dźwięk działa na koncie root i tak samo musi być uruchomione okno Volume Control aby nie był urwany.
    Napisałem "prawie" bo jednak jeszcze coś jest nie tak. Dźwięk rwie na hoście tylko raz przy pierwszym odtworzeniu jakiegoś dźwięku
  • #7 21206479
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 617
    PROgamerEvil napisał:
    dzieje się to tylko i wyłącznie przy przewijaniu filmów na YouTubie strzałkami

pewny jesteś że TYLKO wtedy?
    Jakiej przeglądarki używasz? Zainstaluj inną i sprawdź czy problem na niej też się pojawia przy filmach na youtube.
  • #8 21239692
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Witam. Dalej nie udało mi się pozbyć problemu. Jednak zauważyłem coś istotnego, problem występuje tylko kiedy w slocie jest karta graficzna firmy NVIDIA. Kartę wypięłem, zostawiłem na testy przez cały dzień i nie stało się nic, na integrze od Intela.
    Później wpadłem na pomysł, aby przetestować kartę AMD, dokładnie mojego poczciwego RXa 6600 XT, znowu cały dzień testowania i nic. Włożyłem kartę NVIDII spowrotem (3090) i problem powrócił po 20 minutach oglądania filmu.
    Testowałem też Google Chrome, tam problem również występuje.
    Sprawdzałem również Windows Media Player, VLC , AllPlayer i tym podobne, zero problemów.
    Netflix na Firefoxie tak samo, bez problemu, CDA bez problemu. Tylko YouTube ma jakiś dziwny problem.
    Z chęcią bym przeszedł na starego dobrego analogowego Jacka, korzystałem z niego całe życie. Tyle, że jakość dźwięku na tym soundbarze po analogu jak i USB C, to jakiś słaby żart i to nawet nie wina kabla, bo kupiłem porządny, złocony ekranowany kabel 1.5m za 80zł w Media...
    Jedynie ten optyczny ma jakość dźwięku, która mnie zadowala. Wcześniej miałem głośniki, takie byle jakie za 20zł. Brzmiały lepiej na badziewiarskim wbudowanym kablu, niż ten Soundbard, na dobrym jacku.

Narazie rozwiązałem sprawe tak, że zostawiłem RXa 6600, już i tak od ponad 3 lat nie gram w nic, więc bez znaczenia, ale jednak irytuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dźwiękiem w systemie Windows 10, który znika w nieregularnych odstępach czasu przy użyciu karty dźwiękowej Realtek Supreme i połączenia optycznego z soundbarem. Po zniknięciu dźwięku, karta nie wysyła sygnału przez kabel optyczny, a złącza analogowe działają poprawnie. Użytkownik wyłączył oszczędzanie energii oraz zaktualizował sterowniki i BIOS, co przyniosło chwilową poprawę, ale problem powrócił, szczególnie podczas odtwarzania filmów na YouTube. Inni użytkownicy sugerują przejście na złącze analogowe oraz testowanie różnych przeglądarek. Użytkownik zauważył, że problem występuje tylko przy zainstalowanej karcie graficznej NVIDIA, a nie przy AMD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA