logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Golf 4 1.9 TDI ASZ - brak mocy i opóźnione turbo po regeneracji, ocena logów VCDS

kaczmar1011 11 Maj 2024 13:14 2289 22
REKLAMA
  • #1 21078126
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, to mój pierwszy post i zabawa z VCDS. Były kłopoty z przeładowaniem turbo w Golfie 4 ASZ. Została zregenerowana turbina z powodu wycieków oleju i niesprawnej gruszki. Na nowym turbo auto późno osiąga właściwą moc. Na pierwszym biegu jest tragedia, na wyższych już jakoś idzie. W załączniku logi grupy 11 a także log na pierwszym biegu. Ktoś coś doradzi? Sztanga do regulacji, brak podciśnienia na vakum? Błędów w kompie brak. Będę wdzięczny za komentarz.

Log dynamiczny przed regeneracją:
    https://obrazki.elektroda.pl/9646897000_1715425623.png

Log dynamiczny po regeneracji:
    https://obrazki.elektroda.pl/9855899800_1715425521.png

log na pierwszym biegu:
    https://obrazki.elektroda.pl/2100044800_1715425695.png
  • REKLAMA
  • #2 21078160
    kolday121996
    Poziom 3  
    Bez vakum powinno ciągnąć na full. wyreguluj sztangę ,
  • REKLAMA
  • #3 21080121
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    kolday121996 napisał:
    Bez vakum powinno ciągnąć na full. wyreguluj sztangę ,

Dzięki za odpowiedź. Czy regulacja sztangi wymaga podejścia od dołu czy z góry jest to do zrobienia. Na szybko zajrzałem to sztanga dość blisko ale czy wcisnę tam rękę to nie wiem. Silnik był gorący nie próbowałem.
  • Pomocny post
    #4 21081053
    wary2
    Poziom 14  
    Ocena: 221
    Część. Tam jest geometria więc vac potrzebne do pełnej mocy. Sprawdź czy po odpaleniu zaciąga do końca gruszkę. Jak nie to coś z podciśnieniem. Regulacja gruszki jak coś to od dołu raczej.

Możesz jeszcze bezpośrednio podciśnienie podpiąć do gruszki.. i tak zerknąć.
  • #5 21083207
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    Doprecyzujcie proszę, bo chyba mam dwie różne informacje. Regulacja podciśnieniem geometrii przez jego podanie do gruszki rozkręca czy gasi turbo? Będę w weekend sprawdzał podciśnienia. Na ten moment widzę luz na słynnym króćcu vakum. 
  • REKLAMA
  • #6 21083413
    wary2
    Poziom 14  
    Część ASZ to silnik chyba 130 konny więc siedzi tam turbina z geometria. Turbina z geometria potrzebuje podciśnienia na gruszce aby miała doładowanie. Czyli po odpaleniu musi ją zaciagnąć.
  • #7 21083451
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3284
    1. Przed regeneracją regulacja doładowania (mechanizm zmiennej geometrii) był zacięty i turbo ładowało ile mogło a nawet więcej. Z tego powodu teraz będzie się wydawać że auto słabiej ciągnie i turbo nie wstaje tak nisko.
    2. Regeneracja jest tańsza od nowego turbo bo to tylko wymiana środka i czyszczenie. Zużyty mechanizm zmiennej geometrii ma luzy i teraz trzeba wyregulować sztangę i śrubę oporową tak by złapać złoty środek. Czyli albo skrócenie i wtedy wstaje wcześnie i faluje doładowaniem aż do ekstremum czyli wywalenie czeka i not lauf. Druga opcja to wydłużenie i wolniej wstaje i dochodzi do zadanego ciśnienia lub lekko poniżej.

Niestety co by nie robić chiński środek jest gorszy (cięższy z większym luzem wirnik obudowa co powoduje że nawet perfekt wyregulowany nie wstaje tak nisko jak nowy oryginał. Trochę pomaga na to odetkanie wydechu ale wtedy drze japę.
  • #8 21083474
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    wary2 sigwa18 dzięki za odpowiedź. Na ten moment ekipa od regeneracji twierdzi, że sztanga ustawiona na maszynie i jest prawidłowo. Przyczyny trzeba szukać w podciśnieniu. Do głowy mi nie przyszło, że są na rynku nówki Garret, może bym rozważył zakup.

Dodano po 9 [minuty]:

Zgadzam się, że przed regeneracja auto chodziło jak rakieta. Nie oczekuje tego co było, ale teraz doładowanie czuć w okolicy 3000 tysięcy obrotów. Na jedynce to dramat bo śmigam głównie po mieście.
  • #9 21083488
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tak zawsze na maszynie jest ok a po założeniu do auta już nie jest. Dwa oni ustawiają ją pompką tzn. przy zadanym podciśnieniu sztanga ma być w takiej i takiej pozycji. Na maszynie jest wyważenie dynamiczne.
  • Pomocny post
    #10 21083642
    wary2
    Poziom 14  
    Ale przecież turbina z zmienna geometria pełne doładowanie ma w momencie gdy cięgno jest oparte o zderzak, który też podlega regulacji i to ona odpowiada za pełną moc. Oczywiste gruszka też może być źle wyregulowana. Ale gdy się zapnie podciśnienie bezpośrednio pomijając zaworek powinna pompować aż przeładuje. Mona tak sprawdzić. Jak nie mam moce w taki sposób to znaczy że zderzak do regulacji.
  • #11 21083999
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    wary2 napisał:
    Ale przecież turbina z zmienna geometria pełne doładowanie ma w momencie gdy cięgno jest oparte o zderzak, który też podlega regulacji i to ona odpowiada za pełną moc. Oczywiste gruszka też może być źle wyregulowana. Ale gdy się zapnie podciśnienie bezpośrednio pomijając zaworek powinna pompować aż przeładuje. Mona tak sprawdzić. Jak nie mam moce w taki sposób to znaczy że zderzak do regulacji.

Uważaj co regulujesz i gdzie bo to turbo szybciej wyzionie ducha niż myślisz
  • #12 21084023
    sigwa18
    Poziom 43  
    Zderzaka nie ruszaj sprawdź pierwsze czy nie ma luzu na dzwigni zmiennej geometrii.
  • REKLAMA
  • #13 21084035
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    Tak dokładnie. Na ten moment nie będę kręcił przy turbinie. Na początek zobaczę czy zaworek N75 jest sprawny. Do tego zlikwiduje luz na króćcu vakum. Gdyby nie to zbieranie się na pierwszym biegu od ok 3 tys., to reszta biegów jest w miarę ok bo nieco ponad 2 tys i zaczyna iść.
  • #14 21099137
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    No i walczę z tym dalej. Podciśnienia zaworki przewody wszystko wygląda dobrze. Sztangi póki co nie ruszałem.
    Nadal brak ciągu na jedynce, późnej już jakoś turbo wstaje. Nie podoba mi się praca przepływki. Moją oryginalną kiedyś załatwiłem czyszczeniem i mam używkę. Została zamontowana przed regeneracją turbo (zacięta zmienna geometria i walnięta grucha). Proszę o jakiś komentarz do poniższego logu. Wiem, że nie jest klasyczny ale to jazda 1, 2 i 3 bieg.
    https://obrazki.elektroda.pl/5163433900_1716927008.png
  • #15 21140318
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    Minęło trochę czasu i turbo działa już o wiele lepiej i ciągnie od około 2 tysięcy. To co zrobiłem to czyszczenie N75 - wessał rdzę z gruszki, do tego wymiana zaworka zwrotnego podciśnienia, puszczał w obie strony - też cały w syfie z gruszki. Do tego zaklepałem króciec na vakuum, wyczyściłem rurkę podciśnienia do serwa. Został wyczyszczony map sensor w IC. Nie jest idealnie ponieważ czasem turbo nie reaguje, ale aby je szybko 'aktywować' noga z gazu i znów do dechy i wtedy się załącza. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem?
  • #16 21140324
    sigwa18
    Poziom 43  
    To jest objaw przycinania się zmiennej geometrii. Jak odpuszczasz to ECU odpuszcza na gruszce potem jak dasz gaz do dechy znowu próbuje zaciągnąć.
  • #17 21140345
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    Też tak myślę. Najgorsze, że turbo po regeneracji, przejechane może 500 KM. Czy to znaczy, że coś źle zrobione, czy tak szybko się zawaliło. A może gruszka się przycina, bo nie została założona nowa tylko używka.
  • #18 21140424
    sigwa18
    Poziom 43  
    Regeneracja to tylko czyszczenie zmiennej geometrii jak ma luzy to z tymi luzami jest zlożona na nowym środku (koła turbiny i kompresji ,oś ,tulejki i uszczelnienia). Dlatego producenci nie przwiduja regeneracji VNT bo tak naprawdę została by tylko muszla strony zimnej i to nie zawsze.
  • #19 21500010
    gohan125
    Poziom 1  
    Sorry, że odkopuję, ale nie padło to chyba nigdzie: regeneracja turbiny z VNT w 90% nie działa i takie są fakty potwierdzone wieloletnią praktyką warsztatową. Kto regeneruje, ten płaci 2 razy, bo musi kupić drugą nową lub używaną sprawną turbinę. Cały ten biznes z turbinami regenerowanymi to jeden wielki scam. A te 10% udanych regeneracji (czyli że turbina działa podobnie jak nowa) nie zmienia faktu, że trwałość już to max 2 lata.
  • #20 21721452
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    Minęło sporo czasu i znalazłem rozwiązanie. Padnięta gruszka. Sprawdzałem ją na podciśnienie; podłączając pompkę, sztanga chodziła. Ostatnio jeszcze raz zajrzałem do wszystkich przewodów podciśnienia, wyjąłem, wyczyściłem i sprawdziłem szczelność. Pominąłem ten od złączki do gruszki. Kolejnego dnia podłączyłem strzykawkę i wypadł mi tłok. Jak go włożyłem i zrobiłem nadciśnienie, zaczęło syczeć. Nawet dmuchając w przewód, syczy. Cała historia domyka mi się w całość. Turbo odcinało, bo padła gruszka i stała w maks. doładowaniu. Turbina nie poszła do regeneracji, tylko wymienili gruszkę, ale podczas kontry urwali membranę, a mnie skasowali za regenerację. Dziękuję za pomoc.
  • #21 21721460
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    Opis jak wyżej. Uszkodzona gruszka, niewielka nieszczelność.
  • #22 21887633
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    wary2 napisał:
    Ale przecież turbina z zmienną geometrią, pełne doładowanie ma w momencie, gdy cięgno jest oparte o zderzak, który też podlega regulacji i to ona odpowiada za pełną moc. Oczywiste, gruszka też może być źle wyregulowana. Ale gdy się zapnie podciśnienie bezpośrednio, pomijając zaworek, powinna pompować, aż przeładuje. Można tak sprawdzić. Jak nie ma mocy w taki sposób, to znaczy, że zderzak do regulacji.

Miałeś rację, wary2. Otworzyłem temat, ponieważ wymiana gruszki niewiele pomogła. Okazało się, że zderzak był tak wyregulowany, że sztanga nie otwierała w pełni zmiennej geometrii. To powodowało, że turbina nie wstawała dobrze. Spaliny się dusiły, łapał muła, a strzał z gazu pomagał, ale tylko na chwilę. Po regulacji zderzaka dawna moc wróciła. Dziękuję za pomoc.
  • #23 21887636
    kaczmar1011
    Poziom 5  
    Regulacja zderzaka sztangi odmieniła reakcje turbiny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy braku mocy i opóźnionego wstawania turbiny w Golfie 4 1.9 TDI ASZ po regeneracji turbiny z VNT. Początkowo podejrzewano złą regulację sztangi, nieszczelności podciśnienia, zaworek N75 oraz luz na króćcu vacum. Wyjaśniano, że turbina ze zmienną geometrią wymaga podciśnienia na gruszce, a pełne doładowanie zależy także od ustawienia zderzaka i poprawnej pracy mechanizmu geometrii. Z czasem właściciel wyczyścił N75, wymienił zaworek zwrotny, uszczelnił układ podciśnienia i wyczyścił MAP sensor, co poprawiło reakcję turbiny, ale problem sporadycznego braku reakcji pozostał. Ostatecznie ustalono, że przyczyną była uszkodzona gruszka z nieszczelną membraną oraz zbyt mocno wyregulowany zderzak sztangi, przez co geometria nie otwierała się w pełni i turbo nie wstawało prawidłowo. Po korekcie regulacji zderzaka i wymianie gruszki dawna moc wróciła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA