logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux: Pralka nie kręci, błąd E5E, szukam używanego falownika lub sprzedam części

andrzejge 12 Maj 2024 23:14 963 11
REKLAMA
  • #1 21080055
    andrzejge
    Poziom 3  
    Pralka Electrolux
    Witam. Posiadam pralkę Electrolux od 4 lat, niestety ostatnio przestała kręcić. Pompuje wodę, napełnia bęben, a później cisza. W trybie serwisowym wskazuje błąd E5E. Według wskazówek rozkręciłem pralkę. Wszystko pięknie wygląda, postanowiłem odpiąć falownik i bez niego pralka zachowuje się w ten sam sposób. Napełnia się, wyciąga wodę i cisza, błąd E5E. Pytanie: czy ktoś posiada taki używany element? Niestety nowy kosztuje 760 zł, a to 1/3 wartości nowej pralki. Proszę o info. Jeżeli nie, to kupuję nową, a dla zainteresowanych mogę zaoferować sprzedaż części z tej pralki.
  • REKLAMA
  • #2 21080077
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1589
    Tradycyjnie, że E5E to falownik ^^

Musiałbyś podać PNC czy cos, bo tych falowników jest od groma! Za ten najbardziej pożądany o indeksie *245 (sprawny - używany) trzeba położyć połowę ceny nowego - około 300 - 350 PLN.
  • #3 21080198
    andrzejge
    Poziom 3  
    Zbliżenie na płytkę z elektroniką falownika Electrolux.

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

>>21080077
    Wstawiłem zdjęcie falownika
  • REKLAMA
  • #4 21080478
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ooo tak, to właśnie ten!

EMC14EVO PM

Także informacja o cenie wyżej jest aktualna.
  • REKLAMA
  • #5 21081327
    andrzejge
    Poziom 3  
    Masz może takie coś? Lub wiesz gdzie tego szukać?
  • #6 21081345
    AsReeX
    Poziom 40  
    Napisałem Ci, że mam i ile kosztuje .. co jest nie jasne :)?
  • #7 21081357
    andrzejge
    Poziom 3  
    Wybacz nie skumałem. Jutro będę próbował ze znajomym reanimować tą elektronikę (znajmy z zamiłowania grzebie w elektronice). Jak się nie uda to się zgłoszę.
    Mogę poznać historię części? Ewentualnie zasady zakupu?
  • REKLAMA
  • #8 21081479
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jak już kolega popsuje (bardziej niż jest), to potem chce odesłać i wziąć dobry xD?

andrzejge napisał:
    Mogę poznać historię części?

Niestety nie - myślisz, że ja pamiętam każdą historię? Mam kilkadziesiąt tysięcy różnych sterowników xD
  • #9 21081728
    andrzejge
    Poziom 3  
    To jeszcze ktoś się nabiera na takie manewry? żeby odsyłać swój uszkodzony element???
    Poproszę o szczegóły zakupu tego elementu, znajomy mówi że możemy się pobawić ale to potrwa. Mam 2-kę dzieci które nie będą czekały na ubrania :D
    Proszę mi tylko powiedzieć czy jest Pan pewny że falownik będzie działał? Jeżeli to nie będzie wina tego elementu to czy mogę to zwrócić. (po moim widać ślady demontażu bo niestety jedna śrubka nie chciał się tak łatwo odkręcić - więc bez obaw że odeśle swój :) - bądźmy ludźmi i szanujmy się.

Ostatnia rzecz, damy rade zrobić dziś wysyłkę i 250pln :D
  • #10 21081743
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ma kolega na PW numer, zadzwoni i tyle w temacie xD
  • #11 21867070
    ipua97
    Poziom 2  
    W mojej pralce był problem z przewodami od silnika do inwertera. Wizualnie wyglądały dobrze, ale jeden z nich w miejscu mocowania do zbiornika był przerwany pod izolacją. Przylutowałem go lutownicą, zaizolowałem i wszystko działa.
  • #12 21867073
    AsReeX
    Poziom 40  
    ipua97 napisał:
    W mojej pralce był problem z przewodami od silnika do inwertera.

->
    ipua97 napisał:
    Przylutowałem go lutownicą, zaizolowałem i wszystko działa.

Zatem nie miał kolega błędu E5E tylko inny - nie siej zamentu.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux po 4 latach użytkowania przestała obracać bęben, mimo że pompuje i napełnia wodę. W trybie serwisowym pojawia się błąd E5E, który wskazuje na problem z falownikiem (inwerterem). Użytkownik odłączył falownik, ale problem pozostał. W dyskusji potwierdzono, że błąd E5E dotyczy falownika, a najbardziej poszukiwany model to EMC14EVO PM o indeksie 245. Cena używanego falownika wynosi około 300-350 PLN, co jest znacznie tańsze niż nowy kosztujący około 760 PLN. Użytkownik rozważa zakup używanego falownika lub sprzedaż części z pralki. Wątpliwości dotyczą historii i gwarancji używanego elementu, jednak sprzedający nie oferuje zwrotów ani szczegółowej historii. Dodatkowo pojawiła się sugestia, że problem może leżeć w uszkodzonych przewodach silnika do falownika, które mogą być niewidoczne wizualnie, a ich naprawa lutowaniem i izolacją może przywrócić działanie pralki. Jednak ten przypadek nie dotyczył błędu E5E.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA