logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hotpoint-Ariston LFF8M121CXEU Zmywarka nie wyrzuca tabletki, skraca programy, nie domywa

Starkes 15 Maj 2024 12:47 1305 12
REKLAMA
  • #1 21083072
    Starkes
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam serdecznie,
    Zmywarka Hotpoint-Ariston LFF 8M121 CX EU - zakup - lipiec 2016 r. - przestała wyrzucać tabletki, skraca programy, nie domywa.

Do tej pory nie było z nią żadnego problemu - zmywa zazwyczaj 1 dzienne wieczorem program eco - w weekend zdarzają się dodatkowe mycia.

Gdyby nie fakt, że przestała wyrzucać tabletki i skraca programy - pomyślałbym, że to pompa - a tak myślę, że oprócz pompy mógł paść też sterownik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21083075
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 376
    Sprawdź czy nie ma wycieku spod pojemnika na tabletki i kable na zgięciu drzwi.
    Pompa wydaje dziwne odgłosy? Czemu ją podejrzewasz?
  • REKLAMA
  • #3 21083106
    Starkes
    Poziom 19  
    Dzięki za podpowiedź z kablami.

Co do pompy - wydaje mi się, że pompa chodzi głośniej - mogę to przy okazji zmierzyć, albo nagrać. Poza tym choć może to i głupie - ale wyszukując w internecie znalazłem sporo tematów o tym że te pompy padają - ale wtedy teoretycznie wyświetla się kod błędu - a u mnie nie dzieje się nic - zmywarka skraca program i naczynia pozostają brudne.
    Np - program płukanie - do tej pory zawsze trwał 12 minut (używam go po śniadaniu i po obiedzie - (po kolacji leci program ECO) - a teraz zmywarka skraca go do 6 minut.

Wczoraj puściłem program "ekspres" - do tej pory zawsze trwał 30 minut a teraz zmywarka skraca go do 12 minut.

Czy jest do tego sprzętu coś takiego jak instrukcja serwisowa ?

P.S.
    w tym samym roku w tym samym czasie (lato 2016) kupiłem 3 sprzęty AGD - zmywarkę, lodówkę bo popsuła mi się lodówka główna - i drugą lodówkę na zaplecze kuchni - teraz w tym samym tygodniu padła mi i lodówka i zmywarka przypadek?
  • #4 21083124
    mariukonie
    Poziom 31  
    Czy podczas mycia słyszysz, jak woda bije o obudowę? Jeśli tak samo słychać, to pompa prawdopodobnie jest ok.
    Czy jest tam kondensator przy pompie? Może on jest już słaby.
    Grzałka grzeje w ogóle wodę?
  • REKLAMA
  • #5 21083482
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    @mariukonie
    Gdzie tam masz kondensator przy pompie? Przecież to jest pompa magnetyczna 😟
  • #6 21083529
    mariukonie
    Poziom 31  
    Nie pamiętam każdego modelu zmywarki i pompy, dlatego pytam właściciela.
  • #7 21086026
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    mariukonie napisał:
    Nie pamiętam każdego modelu zmywarki i pompy, dlatego pytam właściciela.

Pytasz właściciela? Sam nie wiesz, a piszesz poradę, którą można odstawić na półkę pomiędzy bajki.

cezet napisał:
    Przecież to jest pompa magnetyczna 😟

Jeśli dobrze pamiętam!? Nie ma tam pompy magnetycznej, tylko trójfazowa BLDC / BLAC.

@Starkes zapewne pompa zużyta i tyle - > wyjąć, sprawdzić i będzie jasne.
  • #8 21086695
    zaq111
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam, mam dokładnie ten sam problem. Zmywarka 12 maja zaczęła skracać program. Wygląda to tak że włączam jakiś tryb np na czas 1h 5min. Przy ok 57 min do końca, przeskakuje czas do końca programu na 30min. Jakby część programu była pomijana. Woda jest zimna. Sprawdzałem te wszystkie węże i zaworki, filtry, wszędzie ani śladu brudu. Grzałka 27-28ohm. Co może być przyczyną, żaden błąd nie jest wyświetlany.
  • #9 21086699
    AsReeX
    Poziom 40  
    Zużyta pompa myjąca i / lub rozpadło się oprogramowanie w sterowniku i nawet po wymianie pompy nie będzie grzała xD
  • #10 21086963
    Starkes
    Poziom 19  
    Zadam głupie pytanie - dlaczego temat przeniesiono z AGD serwis - do AGD użytkowy ? IMHO przedmiotem tego wątku jest awaria - i dlatego zamieściłem post w AGD serwis - gdybym chciał zapytać użytkowników zapytałbym na FB czy na YT - po prostu grzecznie pytam. Chciałem aby pomogli mi ludzie, którzy mają praktyczne doświadczenie w serwisie tych zmywarek.

A teraz do meritum - przejrzałem ramiona - nic nie przytkane, zmywarka w środku czysta - ale pod tą nierdzewną siatką (zrobię zdjęcia) - jest jakiś czujnik - który był "pokryty warstwą osadu" - oczyściłem - od tamtego czasu zmywarka zmywa normalnie - nie twierdzę, że ją "naprawiłem" - wiem, że elektronika bywa kapryśna - zastanawiam się co jeszcze można przeczyścić - generalnie jestem zadowolony z tej zmywarki - wiem, że prędzej czy później czeka mnie regeneracja lub wymiana pompy - jeśli problem powróci zajrzę do tej pompy.

Pytanie - czy można kupić takie pompy regenerowane razem z jakąś gwarancją (na części regenerowane - bo ja rozumiem, że mimo wymiany łożysk - może np paść sam silnik) ...
  • REKLAMA
  • #11 21086977
    AsReeX
    Poziom 40  
    Starkes napisał:
    A teraz do meritum - przejrzałem ramiona - nic nie przytkane, zmywarka w środku czysta - ale pod tą nierdzewną siatką (zrobię zdjęcia) - jest jakiś czujnik - który był "pokryty warstwą osadu" - oczyściłem - od tamtego czasu zmywarka zmywa normalnie - nie twierdzę, że ją "naprawiłem" - wiem, że elektronika bywa kapryśna - zastanawiam się co jeszcze można przeczyścić - generalnie jestem zadowolony z tej zmywarki - wiem, że prędzej czy później czeka mnie regeneracja lub wymiana pompy - jeśli problem powróci zajrzę do tej pompy.

Niestety raczej kolega "nie naprawił" po prostu pompa myjąca pod koniec swojego życia płata figle xD

Starkes napisał:
    Pytanie - czy można kupić takie pompy regenerowane razem z jakąś gwarancją (na części regenerowane - bo ja rozumiem, że mimo wymiany łożysk - może np paść sam silnik) ...

Pierwsze słyszę o "regeneracji", to bardziej wstawienie nowych tulejek do zajechanej ośki xD Poszukaj dobrze to znajdziesz "jutubowe" poradniki mistrzów ze wschodu, natomiast czy jest sens? Nowa kosztuje dwieście złotych!

Ps. Dam Ci dobrą radę ... zrób to sobie zawczasu! Kolejny etap to będą dziwne błędy na krótkich programach np. błąd poboru wody, następne w kolejce jest zabezpieczenie termiczne grzałki lub padnie falownik modułu (z przeciążenia).
  • #12 21087342
    Starkes
    Poziom 19  
    Dzięki za odpowiedź - chętnie kupię nową pompę bo i tak mnie to czeka, a potem "zregeneruję" - starą - niech leży na półce i czeka...
    Co do "regeneracji" - mój znajomy kupił auto PSA z silnikiem 2.0 HDI - ja mam podobne - wtryski oddał do regeneracji ponad 10 lat temu - od tego czasu przejechał ponad 150 tkm - a przecież "wtrysków się nie regeneruje"

Czego mi brakuje - to forum na kształt elektrody, gdzie przy zakupie rejestrujesz sprzęt i jego awarie i naprawy - tak powstałaby duża baza wiedzy - wiedziałbym czy kupować HDI czy TDI...
  • #13 21087355
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Te pompy produkowane są tak, że regeneracja ma jakiś tam sens jeśli pompa się do tego nadaje pod względem zużycia a zazwyczaj są tak zużyte, że na regenerację jest za późno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Hotpoint-Ariston LFF8M121CXEU, która przestała wyrzucać tabletki, skraca programy mycia i nie domywa naczyń. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia wycieków, pompy oraz kondensatora, użytkownik zauważa, że pompa może być głośniejsza, a programy mycia są znacznie krótsze niż wcześniej. Po oczyszczeniu czujnika pod siatką zmywarki, problem częściowo ustąpił, jednak użytkownik planuje wymianę pompy w przyszłości. Dyskusja porusza również kwestie regeneracji pompy oraz potencjalnych problemów z elektroniką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA